Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NAJAVLJUJE PRIJELAZNO RJEŠENJE
CRTA LI ČOVIĆ ŠEMU PO KOJOJ ĆE SCHMIDT NAMETNUTI NOVU ODLUKU
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 17. April 2023. 15:04:12
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u intervjuu za Večernji listi kazao je da će se morati naći neko "prijelazno rješenje" u slučaju nove Vlade FBiH jer rokovi su istekli.

"Mislim da ćemo u aprilu sigurno imati vladu. Ako se to ne dogodi, onda upadamo u krizu kakvu vjerojatno do sada nikad nismo imali. Ali, krajnje sam optimističan", kazao je Čović.

Sve se glasnije govori o novoj intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta, a političke stranke već su pozvane na sastanak u OHR ove sedmice. Iako tvrdi da je protiv bilo kakvog nametanja, Čović je danas potvrdio da će visoki predstavnik posegnuti za nametnutim rješenjem.

"Ali, s obzirom na to da nemamo institut izvanrednih izbora, ovu situaciju ne možemo nadići nikako osim intervencijom onih za koje želim da nikada ne interveniraju", naveo je.

Na pitanje kako pronaći rješenje kojim bi se ostvarila funkcionalnost u FBiH, a s druge strane zajamčila Hrvatima pozicija da nakon sljedećih izbora neće postati žrtva da ih brojniji Bošnjaci posve izguraju iz vlasti, Čović kaže:

"Potrebno je izbjeći bilo kakav eksperiment i nametnuta rješenja koja bi mogla ugroziti poziciju ravnopravnosti konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog predstavljanja kada je u pitanju izbor izaslanika u Dom naroda, odnosno Predsjedništvu BiH, koje je prevažno. Danas govorimo o Federaciji i domovima naroda, a nitko ne spominje hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji četvrti put predstavlja Hrvate koji ga nisu birali. To želimo trajno riješiti i to neće učiniti visoki predstavnik svojim odlukama. Vjerujem da visoki predstavnik nikada ne bi ni intervenirao da nije bilo izraženih jasnih blokada od istih koji to danas rade. Zajedno s time u izbornoj kampanji poručivali su kako su potpisali sporazume s Hrvatima o Izbornome zakonu i Statutu grada Mostara te poslije svjesno opstruirali cijeli proces".

Čović je u jednom svom odgovoru tačno nacrtao put kojim bi Schmidt trebao ići po zamisli HDZ-a.

"Moje je pitanje zašto visoki predstavnik nije riješio ključno pitanje, a to je izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Da više nikada nemamo čovjeka koji vodi vanjsku politiku, upravlja vojskom, monetarnom politikom i to ne radi u ime Hrvata. Mi tamo nemamo svoga predstavnika. Da je to visoki predstavnik promijenio, jasno bih poručio da je nešto napravio za Hrvate", kazao je Čović.

Foto: NAP

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif