Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


BOŠNJACI MOJI MA GDJE BILI, NEMA ODMORA DOK TRAJE ODBRANA! SVAKI DAN!
PETRITSCHU, VAS JE U EUROPI STRAH OD BOSNE ZATO ŠTO VAM JE BOSNA NEIZBRISIVA GRIŽNJA SAVJESTI ZBOG SRPSKOG GENOCIDA I HRVATSKOG UZP
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 16. March 2023. 16:03:11
VOLFGANG PETRIČ (WOLFGANG PETRITSCH) VISOKI PREDSTAVNIK (1999-2002), AUSTRIJA: Lijepo je što ste nam se javili da nam objasnite hem ono što znamo hem ono što ne znamo, ali nije lijepo što ste rekli da Bosna nije suverena zemlja/država pa, stoga, nije prihvatljiva (eligible) za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Otvori link OVDJE.

To, gospodine Petriču, nije tačno. Bosna je suverena zemlja/država onoliko koliko je suverena i Austrija po svojoj kraljevskoj suverenosti i svojoj povijesnoj otpornosti. Bosna nije ništa manje bila u iskušenjima za očuvanje svog tisućljetnog duhovnog i kulturnog bića od Austrije.

Navedite mi primjer ijedne zemlje/države u modernoj povijesti, koja je, unatoč embargu na oružje, izdržala četverogodišnju agresiju pet vojski, koja je izdržala opsadu svog glavnog grada 1425 dana? Nema tog primjera.

Nadamo se da je Sarajevo inspiracija za Kijev.

Eh, vidite, gospodine Petriču, vi u Europi imate problem da shvatite i prihvatite činjenicu da u ovoj Bosni žive Dobri Bošnjani, koji su civilizacijski i kulturno jednaki s vama, a u nekim elementima su i ispred vas. Vas je u Europi strah te naše bosanske duhovne i civilizacijske prednosti i zato patite od kompleksa više vrijednosti, koja vam ne dâ da istini pogledate u oči.

A istina je, gospodine Petriču, da su bosansko društvo i bosanska država najvitalnije i najdosljednije civilizacijske i demokratske tekovine u odnosu na sve zemlje/države na Balkan, uključujući i privilegiranu i razmaženu Hrvatsku, koja je prekoredno primljena u EU-u zato što je većinski katolička.

Ne, ne, gospodine Petriču, ta vaša priča da Bosna nije „suverena“ te da vi očekujete da Bosna ispuni vaše „europske“ uvjete za svoje članstvo u EU-u ne pije vode. Vas je u Europi strah od Bosne zato što vam je Bosna neizbrisiva grižnja savjesti zbog srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Vi se zbog toga njima dodvoravati i pravite im ustupke na račun Bosne kao bi ih umolili da budu manje zločesti, a nas Bosance kažnjavate kako biste nas primorali da budemo bolji nego što jesmo Dobri Bošnjani.

SCHMIDT JE IZGUBIO KOMPAS ISTINE, PRAVDE, MIRA I POMIRENJA: Suvišno je bilo da nas obavještavate da, kao članica EU, Hrvatska lobira kako bi Europa zaboravila da je Hrvatska presuđena za agresiju na Bosnu te da je suodgovorna za UZP-e u Bosni. To mi u Bosni vrlo dobro znademo, posebno, otkad je ovdje došao Kristijan Šmit (Christian Schmidt), koji se pogubio zato što je izgubio kompas istine, pravde, mira i pomirenja.

Gospodine Petriču, za vašega mandata Visokoga predstavnika, ali posebno za mandata Pedi Ašdaona (Paddy Ashdown), Bosna je konsenzusom svih bila spremna za euroatlantske integracije (EU i NATO) više nego ijedna post-jugoslovenska nezavisna i suverena država. Ali, vi u Europi niste bili spremni da priznate svoj „bosanski grijeh“ i zato ste gurali Bosnu od sebe kako vas ne bi podsjećala na vašu bruku i sramotu i kako biste učinili da Bosna bude kriva zbog neispunjavanja vaših uvjeta, koje, na primjer, Bugarska i Rumunija, nisu i neće nikad ispuniti.

GOSPODINE PETRITSCHU, VI EUROPLJANI NE ŽELITE BOSNU U EUROPSKOJ UNIJI JER BI VAM TO POKVARILO OSJEĆAJ VAĆE KRŠĆANSKO-EUROPSKE SUPERIORNOSTI I SUVERENOSTI: Dakle, gospodine Petriču, onda kad je suverena i cjelovita Bosna bila spremna za članstvo u EU-u, vi ste joj postavili ulaznu rampu, a sada kada je Bosna podijeljena oko svog članstva u EU, vi joj, k'o bajagi, dajete status kandidata. To je, zapravo, vaš europski lijek za smirenje (apaurin) za Bosnu kako ne bi došlo do teške i nekontrolirane bosanske upale.

Budimo iskreni, gospodine Petriču, vi Europljani ne želite Bosnu u Europskoj uniji jer bi vam to pokvarilo osjećaj vaše kršćansko-europske superiornosti i suverenosti. Jer u Bosni žive autohtoni europski „muslimani“, koji nisu „civilizirani“ kao što su katolici u Hrvatskoj.

Nadam se da ćete se sjetiti da su naši razgovori uvijek bili u ovakvom jasnom, direktnom i, nada sve, iskrenom tonu jer mi u Bosni drugačije ne znamo, već da kažemo „popu pop, a bobu bob“.

Zato ćete, gospodine Petriču, razumijete i ovu moju jasnu i iskrenu poruku:
- Bosna je morala biti primljena u Europsku uniju na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao pouka i poruka svima da se genocid i UZP-e ne isplate. Ovako, vi ste na primjeru prijema Hrvatske u EU pokazali da se UZP-e isplati. To je važna naša bosanska ocjena o vama pored vaših ocjena o nama. Nemojte se ljutiti jer se ni mi ne ljutimo što nas 30 godina mučite s vašim famoznim uvjetima za bosansko članstvo u EU.

VRHOstali prilozi:
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif