Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS)
ZABRINUTA SAM SVE PRISUTNIJIM NEGIRANJEM GENOCIDA I VELIČANJEM RATNIH ZLOČINACA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. March 2023. 21:03:29
Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), u intervjuu za Anadoliju (AA), izrazila je duboku zabrinutost sve prisutnijim negiranjem genocida, istorijskim revizionizmom i veličanjem osuđenih ratnih zločinaca. U prvom intervjuu otkako je imenovana na tu poziciju, kazala je kako su te pojave štetne i dovode do podjela u raznim zajednicama u regionu i retraumatiziraju žrtve.

Za AA je govorila je o Srebrenici kao osoba koja je nadležna za donošenje pravde, ali i iz ličnog doživljaja nakon posjete Potočarima 11. jula prošle godine gdje se obratila na komemoraciji i prisustvovala ukopu žrtava genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Također, osvrnula se na značaj presuda Haškog tribunala, među kojima se nalaze i presude za genocid u Srebrenici.

"S događajima koji su se odigrali u Srebrenici detaljno sam se upoznala kao sudija Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u predmetu 'tužilac protiv Radovana Karadžića'. Međutim, komemoracija dvadeset sedme godišnjice genocida u Srebrenici bila je za mene prva prilika da lično dođem u Srebrenicu i tu odam poštu žrtvama”, kazala je Gatti Santana.

Otkrila je koliko su na nju utjecale priče o heroinama Srebrenice, koje je čula prilikom posjete za vrijeme komemoracije u Potočarima.

"Mogu da kažem da je to za mene bilo veoma intenzivno iskustvo, i bila mi je čast da učestvujem u tako dirljivom događaju. Naročito je bilo potresno naći se na licu mjesta, upoznati žrtve i preživjele i posjetiti grobove. Činjenica da mnoge porodice još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih je takođe duboko potresna. Za mene je ta komemoracija predstavljala intenzivno podsjećanje, ne samo na individualnu i zajedničku tragediju koja se odigrala u julu 1995, već i na potrebu da - danas više nego ikad - pamtimo genocid i druge zločine koji su počinjeni i da uradimo sve što možemo da bismo izbjegli slične teške zločine u budućnosti", kazala je Gatti Santana.

Osvrćući se na presude koje je Haški tribunal izrekao za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, mišljenja je da su sveobuhvatne presude važan historijski dokument.

"Na neki način, veoma je teško dati odgovor na pitanje da li je pravda zadovoljena. Moguće je pristupiti tom pitanju iz mnogo različitih perspektiva, u zavisnosti od toga kome ga postavljate, ali svakako se može tvrditi da su upravo osobe iz zajednica pogođenih sukobima najpozvanije da ocijene da li je pravda zadovoljena. Nadalje, kao predsjednica Mehanizma, koji je međunarodni sud, i kao nezavisna sutkinja, ne bih mogla da komentarišem konkretne presude koje je izrekao Mehanizam ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Šire gledano, međutim, smatram da su MKSJ i Mehanizam bez sumnje pomogli da se utvrdi istina o tome što se dogodilo tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih tako što su izveli pred lice pravde one za koje se tvrdilo da su najodgovorniji za počinjene zločine i što su donijeli sveobuhvatne presude koje su same po sebi važni istorijski dokumenti. Smatram da su time, a i na mnoge druge načine, ove institucije dale ključni doprinos. Njihovo naslijeđe, uključujući obimne činjenične i pravne konstatacije pretresnih i žalbenih vijeća, mora biti sačuvano i dostupno javnosti, kako bi se što je moguće više uvećao pozitivan uticaj koji ono može imati u zajednicama pogođenim sukobima i u ostvarivanju pravde, na kojoj se i dalje radi”, poručila je Gatti Santana.

Gatti Santana bila je član Žalbenog vijeća u predmetu "Karadžić", te smo je pitali da li se može reći da je presudama izrečenim Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću zadovoljena pravda.

"Nisam u poziciji da komentarišem konkretne presude koje su donijeli Mehanizam ili MKSJ, kao i to da li su zadovoljile pravdu. Presude MKSJ-a i Mehanizma donijela su vijeća nezavisnih sudija koja su veoma pažljivo razmotrila činjenična i pravna pitanja prije nego što su donijela presude i dali svoja pisana obrazloženja. Presude ovih institucija govore same za sebe", kazala je Gatti Santana.

Predsjednicu MRMKS pitali smo za komentar o brojnim slučajevima negiranja genocida u Bosni i Hercegovini koji uprkos donesenom zakonu prema kojem je to kažnjivo dosad nisu procesuirani, kao i o sporom procesuiranju predmeta ratnih zločina pred domaćim sudovima.

"Nije na predsjedniku Mehanizma da komentariše rad domaćih sudova, uključujući brzinu kojom oni procesuiraju svoje predmete. Međutim, duboko sam zabrinuta sve prisutnijim negiranjem genocida, istorijskim revizionizmom i veličanjem osuđenih ratnih zločinaca. Pored toga što su štetne i dovode do podjela u raznim zajednicama u regionu, ove pojave još i retraumatiziraju žrtve. Od najveće je važnosti da pokušamo da suzbijemo ova neprihvatljiva nastojanja", poručila je Gatti Santana.

Napomenula je da je jedan od načina na koje to možemo učiniti “očuvanje i jačanje naslijeđa MKSJ-a i Mehanizma, a to uključuje jačanje svijesti o značaju rada ovih institucija, omogućavanje širokog pristupa njihovim presudama i drugim javnim spisima, kao i nastavljanje rada na očuvanju sjećanja”.

"S tim u vezi, Mehanizam radi s raznim nadležnim subjektima u regionu bivše Jugoslavije na osnivanju informacionih centara koji nacionalnim i lokalnim zajednicama omogućavaju direktan pristup sudskim spisima. Jedan takav centar radi u Sarajevu od 2018, a Mehanizam očekuje da će privesti kraju osnivanje informacionih centara u drugim oblastima, uključujući Srebrenicu - Potočare", kazala je.

Gatti Santanu pitali smo i može li se očekivati formiranje sličnog mehanizma za procesuiranje zločina u Ukrajini.

"Mehanizam kao supsidijarni organ Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nema stav o vjerovatnoći ili poželjnosti osnivanja nove institucije koja bi se bavila ovim pitanjem. Stoga, kao institucionalni šef Mehanizma, ja nisam u poziciji da odgovorim na Vaše pitanje. Međutim, ukoliko bude odlučeno da se osnuje neka vrsta međunarodnog ili hibridnog suda, smatram da bi bilo korisno uključiti najbolju praksu i znanje koje su stekli drugi, slični sudovi i tribunali. S obzirom na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni krivični sud za Ruandu, Mehanizam, Vanredna vijeća u sudovima Kambodže, stalni Međunarodni krivični sud i još neke sudove, međunarodna zajednica sada ima višedecenijsko iskustvo u osnivanju, funkcionisanju, pa i zatvaranju ovakvih institucija. Po mom mišljenju, imalo bi smisla iskoristiti njihovo dragocjeno iskustvo i naslijeđe prilikom osnivanja bilo kakvih novih pravosudnih mehanizama u budućnosti", poručila je Gatti Santana.

Međunarodni mehanizam za krivične sud će, izricanjem presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, završiti procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije. Inače, statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Јovice Stanišića i Franka Simatovića, biće održana 17. maja ove godine.

Foto: IRMCT

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif