Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


BRADARA I STOJANOVIĆ POKUŠAVAJU SVESTI BOŠNJAKE NA STATUS OSTALIH
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. February 2023. 19:02:54
Pokušaj Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kao izabranih kandidata za rukovodstvo Federacije, da zaobiđu Refika Lendu u odlučivanju ukazuje da nova koalicija Trojka-HDZ želi, u ustavnom sistemu Federacije, Bošnjake pokušava svesti na status ostalih, saopćio je šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, a povodom današnjih događanja u vezi sa imenovanjem predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH.

- Po logici Bradare i Stojanovića, bez njihovih glasova se ne može, a bez Lende se mora. To znači da bi glas Hrvatice i Srbina u rukovodstvu Federacije bio presudan, dok bi Bošnjaci bili svedeni na status ostalih. Drugim riječima, klubovi Hrvata i Srba bi imali presudan utjecaj u formiranju vlade, dok bi klubovi Bošnjaka i ostalih bili irelevantni, - rekao je Zaimović.

Radi se, kako dodaje, o totalnom napadu na Ustav Federacije i poziciju Kluba Bošnjaka, te Lende kao bošnjačkog člana rukovodstva Federacije.

- Kada bi bilo moguće izabrati Vladu, bez Lidije Bradare, mi ne bismo imali nikakav problem da se vlada izabere i bez Lende. Ali ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka. Neka imaju ista prava, kada već HDZ i međunarodna zajednica ne dopuštaju da vladu biramo u Zastupničkom domu.

Ili neka predlože amandmane da se vlada bira samo u Zastupničkom domu, mi ćemo glasati za to, makar i ne bili u vladi ovog puta. Ovdje je ključni problem, što Trojka i HDZ žele zapravo napraviti gori sistem od postojećeg. Oni žele da hrvatski član rukovodstva FBiH zadrži svoja prava, a da se bošnjačkom oduzmu. E to ne može, niti smije proći po bilo koju cijenu, - poručio je Zaimović.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI SAZIV VLADE FBIH
03. May 2023 13:05
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif