Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


AHMETU I ZAHIRI HUJDUR IZ JELAHA URUČENO PRIZNANJE "VAKIF GODINE" MUFTIJSTVA ZENIČKOG
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 17. February 2023. 12:02:15
ZENICA, 16. FEBRUAR 2023. (MINA) - Ahmet i Zahira Hujdur, porodica biznismena iz Jelaha kod Tešnja, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja "Vakif godine" koje Muftijstvo zeničko dodjeljuje u okviru obilježavanja Dana vakifa i dana potpisivanja Vakufname Hadžije Mazića.

„Cilj svakog čovjeka je traganje za srećom. Onaj čija sreća na dunjaluku bude postignuta uz Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, postigao je vjerovatno i svoj ahiretski cilj. Nas je kao porodicu Gospodar na dunjaluku počastio mnogim stvarima, a svaki dan dovimo i tražimo od Allaha, dž.š., da nam omekša dušu i srce, pa da nam bude lahko odvojiti dijelove svog imetka zbog pomoći drugima. Naravno, to u većini slučajeva činimo kroz institucije Islamske zajednice, a uočavam i da nam se sve ono što smo udjeljivali višestruko vratilo“, kazao je ovom prilikom Ahmet Hujdur.


Muftija zenički dr. Mevludin-ef. Dizdarević pojasnio je da je riječ o porodici koja već decenijama stalno pomaže Islamsku zajednicu i muslimane, ali i druge društvene skupine.

Za današnju svečanost kazao je da je ona podsjećanje na vakuf Hajdara Bajrambašića (Hadžije Mazića), ali i iskazivanje zahvalnosti onim osobama koje doprinose Zajednici i muslimanima kroz uvakufljenje različitih sadržaja.

„Prostorije u kojima se nalazimo su vakuf Hadžije Mazića koji je 1940. godine uvakufio ovu kuću u emanet Islamskoj zajednici. Ona je, hvala Bogu, još uvijek vlasništvo Islamske zajednice, te služi islamu i muslimanima. Željeli smo osloviti važnost vakufa i vakifa za Islamsku zajednicu, ali i za razvoj islamske kulture i civilizacije općenito. Nemoguće je razumjeti i pojmiti islamsku kulturu i civilizaciju, razvoj duhovnosti, tradicije i svega onoga što je bitno u kulturi islama, Bosne i Bošnjaka bez vakufa“, pojasnio je muftija Dizdarević.

Direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović je podsjetio na kontinuitet obilježavanja Dana vakifa u Bosni i Hercegovini, ali i značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.


„Dan vakifa u Bosni i Hercegovini se obiljeđava još od 1935. godine. Tadašnji predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini označili su taj datum kao znak sjećanja na velikog vakifa Gazi Husrev-bega, ali i ostale vakife. Te godine je napunjeno 400 godina od postojanja Gazi Husrev-begovog vakufa, a 17. februar je dan kada je Gazi Husrev-beg potpisao svoju drugu vakufnama“, kazao je Zajimović.

Na današnjoj svečanosti muftija Dizdarević uručio je i priznanja ostalim istaknutim vakifima iz medžlisa sa područja Muftijstva zeničkog - Suadu Jašareviću iz Zenice, Fadilu Bukviću iz Zavidovića, Neziru Suljakoviću iz Maglaja i Ekremu Tutniću iz Žepča. Dobitnici ovih priznanja Ibrahim Omerhodžić iz Doboja i Ajiša Draganović iz Teslića nisu bili u mogućnosti prisustvovati današnjoj svečanosti.
Vakufska direkcija posljednjih deset godina organizuje manifestaciju Dan vakifa u okviru koje se realizuju različite aktivnosti kojima se nastoji podsjetiti šira društvena javnost na ulogu i značaj vakufa i vakifa.

Tom prilikom se dodjeljuje plaketa za doprinos razvoju vakufa najistaknutijem vakifu u Bosni i Hercegovini, a Muftijstvo zeničko je prošle godine uvelo da i na svom području dodjeljuje plaketu najistaknutijem vakifu koji će ujedno biti i kandidat za najistaknutijeg vakifa na nivou Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif