Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Sport


U Hanau (Njemačka) održan tradicionalni zimski, malonogometni turnir mlađih i starijih kategorija
ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 11. February 2023. 14:02:44
Bosanskohercegovačko Kulturno-sportsko društvo KSV BiH u Hanau, gradiću blizu Frankfurta na Majni, kroz razne vidove djelovanja, čuvaju ljubav prema Bosni i zavičaju. Većina njih u ovu prijateljsku zemlju došla je, ne svojom voljom, s početka belaja u BiH. Razorenih duša i polomljenih srca pokušali su se organizirati i tako pomoći svome zavičaju i državi, ali i uklopiti se u novu sredinu. Krenulo je s humanitarnim akcijama za Bosnu i Bosance, a sada je to Društvo sa značajnim rezultatima na mnogim poljima djelovanja i rada. Smisao razboritosti, povezanosti i čuvanju tradicija osmislili su i kroz sportske aktivnosti. Već odavno imaju fubalski klub, a redovito, već više od 20 godina, održavaju malonogometne turnire, u ljetnom i zimskom razdoblju. Tako su upravo na završenom zimskom malonogometnom turniru pokazali svu raskoš fudbalske igre, ali i očuvanja tradicije u zavičaju. Najbrojniji, najaktivniji i najzapaženiji su Kostajničani. Čak tri generacije su uključene u sve procese djelovanja tog bosanskohercegovačkog Kulturno-sportskog društva.

STOJE: Belmir Kulenović, Šefik Adilović, Husein Bobija, Enes Golić i Edin Durmić
ČUČE: Mirsad Agarević, Mehmed Bobija, Selmir Kulenović, Arnes Arnautović, Sanel Ajkić i Avdo Kulenović

Na turnirima nastupaju pod imenom Meraja. Doduše, u Bosanskoj Kostajnici nema više te njihove Meraje. Ali, ona j u njihovim mislima. Bila je to nekada velika ravna ploha, s modrozelenom gustom travom i romorom najslađe vode na svijetu... Kostajničani nikako je neće pokopati u zaborav. To je njima krupna rana u duši. Jer, ona je bila više od kultnoga mjesta. Bila je glavno okupljalište djece i mladih. Sjela, noćne svirke gitara, sjedenje na kladama ili banderama, koje su čekale na upotrebu, prve ljubavi... Na Meraji je bila i česma s koritom. Bistra i hladna voda za piće, pranje rublja, napajanje stoke... Za rashlađivanje i okrepljenje putnika -namjernika, utaljivanje žeđi... Ponajviše je služila za igranje nogometa. Tu su se učili prvi fudbalski koraci, driblinzi, proigravanja, startovi i bravurozne parade golmana. Po cijeli bogovetni dan su se igrale utakmice, kada bi završila jedna, odmah bi započinjala druga. A onda, početkom 90-tih, krenuo je belaj. Kostajničani su se, ne svojom voljom, razasuli širom dunjaluka. Kada su se uspostavio nepravedan mir i protjerani i izbjegli Kostajničani počeli se vraćati ili posjećivati svoj dom, grad i zavičaj bili su šokirani. Na Meraji nikle kuće. A, nisu trebale. Bez obzira na potrebu. Jer, prostora u tom gradiću ima na pretek. Da nikne naselje na zelenoj površini koja je imala sasvim drugu namjenu to je zlodjelo nečije. Samo da se naudi drugima. I drugačijima. Da se zatre sve što nije njihovo. I doista, ona nekadašnja Meraja nestala je u sljepoći i nečovječnosti zlih ljudi, ali je za mnoge Kostajničane u mislima ostala zauvijek. Njeno ime se uzima kao pseudonim, grupa, pišu se poeme, prostor zauzima i u monografijama, historijskim činjenicama...

STOJE: Belmir Kulenović, Sead Agarević, Mirsad Agarević, Armin Ćurt, Šefik Adilović, Edin Durmić i Edin Spahić
ČUČE: Edin Spahić, Selmir Kulenović, Avdo Kulenović, Sanel Ajkić, Jasmin Novljaković, Arnes Arnautović i Vedad Agarević


I ovogodišnji tradicionalni malonogometni turnir potvrdio je to. Dvije ekipe, različiti uzrasta, nastupile su s imenom "Meraja". Činili su ih Kostajničani koji su se skrasili u tom dijelu Njemačke. Naime, oni su inače i glavni nosioci svih aktivnosti u kulturno-sportskom društvu KSV BiH u tom gradu. Iskazali su se nebrojeno puta u humanitarnim akcijama pomoći Bosni i Bosancima, kulturno-umjetničkim sadržajima tako čuvajući tradiciju, kulturu i historijske značajke naše domovine. Kao i dosad, u tom izuzetno dobro organiziranom sportsko-zabavnom spektaklu posebno su se istakli Kostajničani, Veterani i Omladinci. Njima su se pridružili i neki koji nisu Kostajničani, ali su zavoljeli te ljude. Tu su i dva kostajnička zeta, Alan, zet Sutke i Seada Agarevića, te Mirza, zet Hanumice Dautović. Na turnir dolaze, iako nisu iz Hanau-a Jasmin, sin Emira Novljakovića – Taje, te Arif Omerović iz Bielefelda. Kostajničanima se pridružio i Spaho iz Teočaka, koji kaže da ne vidje boljih ljudi nego su Kostajničani. Vjeruje da na dobrotu njihovu utječe i najljepša rijeka Una, na čijoj je smješten gradić na sjeverozapadu Bosne.

STOJE: Armin Ćurt, Mirsad Agarević, Enes Golić i Šefik Adilović
ČUČE: Abdulah Kulenović, Vedad Agarević, Jasmin Novljaković, Selmir Kulenović i Benjamin Golić

VRHOstali prilozi:
» LANA PUDAR SE OGRADILA OD IZJAVA NJENOG OCA VELIBORA
Bošnjaci.Net | 27. June 2024 21:10
» PRIJE 40 GODINA U SARAJEVU OTVORENE 14. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 14:05
» RUSIJA JAČA KRIZU U BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 31. January 2024 20:18
» TOKOM LJETA ORGANIZOVAT ĆE ČETIRI FUDBALSKA KAMPA U AMERICI, ENGLESKOJ I BIH
Namik Alimajstorović, BHDInfodesk | 29. January 2024 15:09
» ALŽIRSKI FUDBALER ATAL OSUĐEN U FRANCUSKOJ ZBOG OBJAVE O GAZI
Anadolu Agency (AA) | 05. January 2024 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
12. February 2024 02:08
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
» SMISAO ŽIVOTA U HAJR-AKCIJAMA
29. September 2021 18:29
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif