Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Estrada


PROMOCIJA KNJIGE "I PJESMOM SE BOSNA BRANILA" - AUTOR ESET MURAČEVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. February 2023. 13:02:00
U izdanju Udruženja za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva „To se pamti“, izašla je knjiga „I PJESMOM SE BOSNA BRANILA“, autora Eseta Muračevića. Po riječima autora radi se o projektu koji govori o kulturnom otporu estradnih radnika: pjevača, muzičara, pjesnika, glumaca, humorista i drugih koji su, svojim djelovanjem, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, jačali moral pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, policije i ostalih građana.

- Dok su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine po Sarajevu padale granata, obični ljudi, na različite načine, stali su u odbranu svoje zemlje i usprotivili se agresorima koji su na njihovim ognjištima htjeli da ugase vatre, kaže Eset Muračević. Borcima, koji su s puškom, stali na odbrambene linije, pridružila se i rijeka onih koji su se bavili ili bili u doticaju sa estradnim poslovima: pjevači, muzičari, tekstopisci, humoristi, glumci, novinari i drugi, te na taj način i kulturnim otporom ojačali naše odbrambene linije. Ovo je pokušaj da se od zaborava sačuva njihova uloga, posebno uloga i aktivnost članova Udruženja „Sarest“ (Sarajevska ratna estrada), u vremenu kada su detonacije granata nadjačavale njihove pjesme. Nisu se plašili da nastupaju među borcima na prvim odbrambenim linijama, posjećivali su ranjene u bolnicama, djecu u školama, radnike u fabrikama... Bili su, uistinu, jedni od heroja sa kojim se naša zemlja ponosila.Međutim, kada je stao rat ona je njihovu ulogu počela zaboravljati. Zaboravljati i činjenicu da je većina estradnih radnika, pored pjesmom, i puškom branila našu zemlju Bosnu i Hercegovinu. U toj borbi bilo je poginulih i ranjenih. U pripremi ovag projekta korištena su sva raspoloživa dokumenta do kojih se moglo doći, bilo uvidom u arhive bilo putem društvenih mreža ali i razgovore sa ljudima koji su se u najtežim trenutcima po našu zemlju, njoj stavili na raspolaganje te svojim znanjem, radom i djelovanjem, pronosili istinu o našoj herojskoj borbi. Volio bih da čitaoci ovaj projekat ne gledaju kao literarno djelo već pokušaj da se na jednom mjestu o članovima Sarajevske ratne estrade nađe što više podataka i izvora u kojim se oni pominju. Ovim projektom nije sve rečeno. Početak je to priče koja treba biti nastavljena u novim knjigama, audio i video projektima.

Promocija knjige održat će se u četvrtak, 09.02.2023. godine u Foajeu ispred Kino sale u Upravnoj zgradi JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“ sa početkom u 11 sati.

VRHOstali prilozi:
» PENZIONERI SEVDISALI UZ “SEVDALINKU”
Eset Muračević | 15. June 2024 20:47
» GLJIVINE VRAGOLIJE I HALIDOVI KREDITI
Hayat | 04. June 2024 17:40
» ART KUĆA SEVDAHA: U SEVDAHU DUŠA MOJA
Eset Muračević | 01. May 2024 21:51
» MAHER ZAIN ODRŽAO BAJRAMSKI KONCERT U SARAJEVU
Senzor.ba | 13. April 2024 23:56
» CIJENIMO SVAKI TRENUTAK PROVEDEN SA VOLJENIM OSOBAMA
Bošnjaci.Net | 11. March 2024 13:47
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif