Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


IGK: OBUSTAVITI ISTRAGU PROTIV GLAVNOG IMAMA HAFIZA MAHIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. February 2023. 16:02:26
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} poziva Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a entiteta Rs da obustavi istragu protiv glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu.

Hafiz Amir ef. Mahić je uputio javno izvinjenje svima čija je osjećanja, nenamjerno, povrijedio. Mislili smo da će se stvar i završiti na tome, jer se nesporazumi među ljudima rješavaju na taj način. Rijaset Islamske zajednice je također istakao svoju jasnu opredijeljenost i ukazao na nužnost veće senzibilnosti u javnom diskursu.

IGK podsjeća da izvinjenje nije uobičajeno u političkom, akademskom i posebno u vjerskom životu Bosni i Hercegovini {BiH}. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost.

Govor imama Mahića bio je obrednog karaktera i kao takav se ne može inkriminirati. On je vršio vjersku službu. Nije zagovarao, ni tada, ni ikad prije, nasilje ni mržnju prema drugome, nije pozivao na zlo. Želio je ukazati na zloupotrebu vjere u nečasne svrhe.

IGK je u više navrata informisao svjetsku javnost da su Bošnjaci i Hrvati, posebno bošnjačka djeca u entitetu Rs izložena svakoj, posebno vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja.

IGK je podržao Bošnjake u entitetu Rs da ne prihvataju da njihova djeca u obrazovnom sistemu, koji bi morao biti sekularan, izučavaju i obilježavaju ono što nije njihova ni duhovna, historijska, tradicijska, jezička i kulturna tradicija. Vlasti entiteta RS nisu uzele u obzir činjenicu da je ovo bila reakcija na tu konstantnu diskriminaciju Bošnjaka.

IGK podsjeća da je Svetosavlje predmet različitih viđenja i tumačenja akademske, ali i politčke i sociološke javnosti.

IGK posebno naglašava da je Srpska pravoslavna crkva izgubila 1995. godine sudski spor u Parizu, nakon što je podnijela tužbu protiv listova Libération, Le Monde, Le Figaro zbog tekstova u kojima je optužena za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Europi, a vjerojatno i u svijetu, da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, uključujući agresiju i genocid.

Nedopustiv je selektivan, diskriminatoran pristup MUP-a entiteta Rs prema jednoj osobi, u ovom slučaju službeniku Islamske zajednice u BiH, dok su primjeri govora mržnje i negiranja genocida i veličanja presuđenih ratnih zločinaca kontinuirana, svakodnevna pojava lidera političke pozicije i opozicije ovog bosanskohercegovačkog entiteta, protiv kojih je IGK podnio Tužilaštvu BiH krivične prijave.

Podsjećamo da je nauka o genocidu potvrdila da je entitet Rs politička tvorevina, nastala legalizacijom rezultata agresije i genocida, koja nažalost nastavlja funkcionirati na tom fonu, ohrabrena šutnjom civiliziranog svijeta. Svijet je dozvolio da se u srcu Evrope, poslije holokausta i "nikad više" razvije entitet koji je zasnovan na očevidnom aparthejdu, netoleranciji, ne priznavanju, ne poštovanju i ne prihvatanju drugog i drugačijeg.

IGK još jednom osuđuje kontinuirana i sistematska zastrašivanja već jednom na silu protjeranih povratnika, permanentno ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih i kolektivnih prava, represivno, entitetsko oduzimanje državnih prerogativa.

Ukoliko se ne obustavi istraga politička pozicija entiteta RS daće još jedan dokaz sistemskog zastrašivanja povratnika u tom entitetu.

IGK još jednom poziva državnu vlast u BiH i međunarodnu zajednicu da konačno ozbiljno razmotri položaj Bošnjaka i Hrvata u entitetu Rs i preduzmu neophodne mjere protiv rastuće nacionalne, vjerske i jezičke diskriminacije, piše u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

VRHOstali prilozi:
» DA LI JE DRŽAVNA IMOVINA BIH DIO TALA?!
Bošnjaci.Net | 23. March 2023 19:21
» DONIRAJ: RAMADAN FOOD DRIVE 2023.
Bošnjaci.Net | 20. March 2023 20:08
» ZAČEPITE USTA GRAĐANI!
Zijad Bećirević | 20. March 2023 17:26
» PRVI DAN POSTA 23. MARTA
MINA | 20. March 2023 14:13
» MILATOVIĆ: POSLAĆU ĐUKANOVIĆA U POLITIČKU PENZIJU
Anadolu Agency (AA) | 20. March 2023 12:27
» HVALA TI VELIKI PRIJATELJU, TRAJNO ĆEMO TE PAMTITI!
Bošnjaci.Net | 20. March 2023 01:47
Ostali prilozi istog autora:
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif