Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


RIJEČ PO RIJEČ - REČENICA
Procitaj komentar

Autor: Mehmed Meša Delić
Objavljeno: 03. February 2023. 20:02:26
Jedna izreka kaže: „Zrno po zrno – pogača“. Nema pogače ukoliko nema domaćice da je zamjesi i ispeče sa dodacima koji su potrebni. Ovdje ću koristiti naslov: „Riječ po riječ – rečenica“. Rečenica nije slična pogači koju može zamjestiti samo dobra domaćica, kod rečenice ima i previše onih koji izgovaraju ili pišu dobre, ali i loše rečenice. Dobra rečenica ima puno prozora. Svaka dobra rečenica je puna istine, a istina je postojna i vječna. Lijepa rečenica je po pravilu slatka kao i plod s pitomog drveta (voćke). Rečenica može biti i gorka, a istinita. „Reci istinu pa makar bila i gorka“, rekao je Muhammed a.s.

Javno izgovorena ili naopisana rečenica ima neprocijenjivu težinu kao u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Rečenica od samo par riječi može raniti teže od oružja, kao što kaže arapska poslovica: „Rana od koplja će zacijeliti, a rana od jezika neće“. To se svakako odnosi na ružne rečenice.

Ako pažljivo slušamo ili čitamo rečenice kvazi političara, analitičara, ambasadora, domaćih i stranih, a koji napišu ili izgovore na stotine rečenica, a ništa nam ne kažu, osim laži i uvreda. Oni bi se trebali zapitati, zašto ne šute bar minutu, jer bi s minutom šutnje više kazali od stotinu njihovih rečenica. Grozno je da u tim rečenicama nema ni trunke istine, nego samo laž, puka laž. U ovom se slučaju ne pitaju je li dobro za Bošnjake kao narod i Bosnu i Hercegovinu kao državu. Tačno je da samo ono društvo koje čita, je društvo koje razmišlja. Ali izuzetak su oni koje čitaju ili slušaju samo one koje sam gore pomenuo.

Iskreni političari, analitičari, ambasadori su uvijek gospodari svoga jezika i svojih rečenica, oni te rečenice niti pišu, niti izgovaraju dok ne sagledaju učinak i posljedice. U našem narodu se kaže: „Ispeci (razmisli) pa reci“. Treba pokušati staviti se u poziciju osobe koju će eventualno te rečenice pogoditi, a ne zanositi se ugođajem kojeg nam te rečenice pričinjavaju. I upravo kada nam naše rečenice počnu pričinjavati zadovoljstvo trebamo prekinuti. Naravno i onda kad nam šutnja pričinjava zadovoljstvo u situaciji kad bi trebali nešto napisati, progovoriti, trebamo to prekinuti, pogotovo ako je nečije dobro (pravo) napadnuto.

Muhammed a.s. je rekao u tom pogledu: „Kada moji sljedbenici ne budu u stanju da nasilniku kažu: „Nasilniče!“ oprosti se od njih. Da li su sljedbenici Muhammeda a.s. u Bosni i Hercegovini ovih prohujali decenija ikada izustili: Nasilniče, prevarantu, izdajico...?! Oni te nasilnike, prevarante, izdajice sami biraju da bi ih trpili.

Ne treba izbjegavati markirati te opasne likove, oni su opasna pojava i ne treba se ustručavati od prave definicije i kvalifikacije. Da su naš sav čemer, jad i smrad, naši kompleksaši. Oni imaju samo svoj – narativ.

Ovdje mislim na „naše“, a ne na one „tuđe“, političare, analitičare, ambasadore, jer mene nije strah onih „tuđih“, mene je strah ovih „naših“.

Oprez je potreban kako u svakodnevnoj međuljudskoj komunikaciji, tako i u medijskoj prezentaciji. Dobro napakovane lažne rečenice, u jakom mediju, a kojima je stalo do laži, zato i imaju puno konzumenata misleći da sto puta izgovorena laž može postati istina. Čak iako se radi o očiglednoj laži, potvori, kleveti, akteri njeni se ne crvene i ne brinu.

Evidentno je da su srpski i hrvatski mediji kako u Bosni i Hercegovini isto tako i u Srbiji i Hrvatskoj bili predhodnica krvavoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Oni su, zapravo, svojim dezinformacijama samo pripremili teren svojoj zločinačkoj i genicidnoj politici. Njihov plan tokom agresije nije bio do kraja ispunjen, zato sada taj propagandni rat nastavljaju koji vode njihovi političari, analitičari, ambasadori. udruženo, dvojno. Pravoslavni i katolički krst se zalijepili jedan na drugi, udružili se, udvojili se, protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka koji nemaju rezervnu domovinu. Bošnjaci nemaju dvojna državljanstva, da švrljaju preko granica donoseći zlo drugima.
Srpsko – hrvatsku propagandu mnogi slijepo slijede ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. Najeklantantniji primjer je odnos prema državi Bosni i Hercegovini, bošnjačkoj naciji i jeziku bosanskom. Baš oni koji koriste velikosrpske i velikohrvatske, šovinističke termine poput „poturice“ da bi Bošnjake kao narod nazvali muslimanima kao vjerskom skupinom, nešto većom od džemata. Ovo nije ništa drugo nego manifestacija vlastitog kompleksaštva. Bošnjake nije „poturčilo“ 400 godina pod Osmanskim carstvom, Bošnjake nisu uspjeli uništiti i asimilirati ni Srbi ni Hrvati, ni Austro – Ugarska, ni Kraljevina Jugoslavija, ni komunistička Jugoslavija, a kamo li ovi novi ustašo-četnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Na sreću da u Bosni i Hercegovini postoje istinski intelektualci i patriote koji znaju šta su prave vrijednosti i nisu ni za dlaku odstupili od svojih stavova, što zahtijeva spremnost na iskušenja svih vrsta. Malen je broj tih istinskik intelektualaca, ali i patriota u odnosu na broj onih koji samo šute ili se nekad jave braneći svoj lični ili nečiji politički stav.

Ovim ekstremnim nasrtajima, a i našim slabostima možemo se suprostaviti najefikasnije organizovano, putem akademske zajednice, vjerske, zajednice, političke zajednice, kojoj je stalo do Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i svega onoga što je potrebno da je dobro i za državu i za njene građane.
Naša perspektiva je prije svega u uspostavljanju pravih međusobnih odnosa na svim poljima ljudskog djelovanja i uspostavljanu istinske realizacije između nas i naše svakodnevnice.

Nužno je napraviti radikalni preokret u sistemu odgoja i obrazovanja, kako bih naučili od kojih riječi sastavljati naše pisanje i naše govore, u kojima nema mržnje, laži, ogovaranja, vrijeđanja, priopagande...

Za to, svakako, treba uspostaviti savremene odgojne institucije koje bi radile prije svega na vraćanju mladih duhovnim vrijednostima, uz ozdravljenje porodice i vraćanje joj autoriteta, a ne sve prepustiti „(ne)socijalnim mrežama“. Nažalost, mi danas imamo više medijske nego ratne siročadi.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ALEKSANDRU VUČIĆU, (NE)KRUNISANOM CARU SVIH SRBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. May 2024 12:33
» REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I VUČIĆEVO NARICANJE
Esad Krcić – mr. Senahid Halilović | 24. May 2024 21:20
» SUZDRŽANA BRAĆA
Said Šteta, književnik i novinar | 24. May 2024 20:08
» REZOLUCIJE O SRPSKOM GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA - MUSLIMANIMA U SREBRENICI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. May 2024 18:11
» SREBRENICA U FOKUSU SVIJETA
Šukrija Meholjić | 24. May 2024 16:47
» SRBIJA NIJE USPJELA PREVARITI SVIJET
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2024 14:26
» OKVIR BOŠNJAČKOG POSTOJANJA
Mehmed Meša Delić | 22. May 2024 19:40
» OD SVJETIONIKA ČASTI DO TAMNICE PONIŽENJA
Elmedina Muftić | 22. May 2024 17:08
» DOKLE ĆE TE GUSLATI SULUDI I LICEMJERNI SRPSKI RODE?
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 22. May 2024 15:36
» DAN „BIJELIH TRAKA“ I ZAŠTO SE BOSNA MORA BRANITI ISTINOM
Prof. dr. Husein Muratović | 21. May 2024 15:10
» MOŽE LI REZOLUCIJA POSTATI REVOLUCIJA?!
Sead Zubanović | 21. May 2024 14:42
» IZBJEGNUT PAD HELIKOPTERA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 20. May 2024 22:11
» VOJNI I RELIGIJSKI TURIZAM
Dr. Sead Alić | 20. May 2024 17:32
» VELIKOSRPSKA RETORIKA I SREBRENICA - ISTINOM PROTIV POLITIČKIH LAŽI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. May 2024 12:46
» KLJUČ ZA BOSANSKU BRAVU JE U RUKAMA TROJKE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. May 2024 03:26
» ZATIRANJE TRAGOVA
Murat Tahirović | 19. May 2024 03:10
» TREBA ZNATI SLUŠATI
Aziz Hurem | 19. May 2024 02:49
» MAĐARSKI NOŽ U LEĐA NA KOJI DUGO UPOZORAVAM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. May 2024 13:09
» DA – ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI, BEZ BILO KAKVIH DALJIH RASPRAVA NA OVU TEMU!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 17. May 2024 19:57
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCIDAŠI
18. May 2024 17:02
» GRAD POD ZEMLJOM
30. April 2024 17:22
» BOŠNJACI PO MJERI AUSTROUGARA
03. March 2024 15:35
» DA LI JE GENOCID KAO POJAM IZLAPIO?
25. December 2023 15:45
» UOBRAŽENI BOGATAŠI
15. December 2023 14:32
» BOŠNJAČKI DUH I ZAPADNA KULTURA
06. December 2023 17:28
» BOŠNJACI U SANDŽAKU
15. October 2023 15:03
» DEJTON – DRVO MIRA
26. September 2023 21:03
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif