Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


OD NIŠTAVNOSTI DO NIŠTA
DODIK TESTIRA SPORAZUM S TROJKOM I SCHMIDTA NA NEUSTAVNOM ZAKONU O NEPOKRETNOSTIMA
Procitaj komentar

Autor: NAP
Objavljeno: 22. January 2023. 20:01:31
Skoro je stotpostotna sigurnost da Milorad Dodik neće povući neustavni zakon o nepokretnoj imovini Rs, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Jer, to je karta na koju igra već godinama i potpuno je svjestan da bez vlasništva nad imovinom nema mogućnost da podijeli Bosnu i Hercegovinu.

Za četvrtak, 26. januara zakazan je pokušaj usaglašavanja nakon što je pet delegata u Klubu Bošnjaka poteglo pitanje vitalnog interesa na ovaj zakon. No, od usaglašavanja se također ne može očekivati ništa. Politika u entitetu Rs je na ovom pitanju prilično jednolična.

Stoga će cijeli slučaj biti upućen na Ustavni sud Rs, ali će zahtjev za ocjenu ustavnosti biti odbačen. I tu dolazimo do prve greške sarajevske politike, koja je pod narativom nove političke paradigme isporučila Vijeće naroda Rs SNSD-u. Jer, pet je nedovoljno, a šesta ruka je zamijenjena za nečije interese. Zato Ustavni sud Rs neće ni razmatrati ovaj zahtjev i prosto će ga odbaciti iz proceduralnih razloga - razmatranje nije zatražilo dvije trećine Kluba Bošnjaka.

Time će se otvoriti put da neustavni Zakon bude objavljen u Službenom glasniku Rs. Bit će to prvi ispit nove vlasti na državnom nivou. Više puta lideri sarajevske trojke uvjeravali su javnost da testiraju SNSD-ov evropski put i mogućnost dogovora kao neke nove politike.

No, SNSD i njegov lider Dodik donošenjem pomenutog zakona jasno dokazuju da ih ni država ni njeni interesi ne zanimaju mnogo. Zapravo svojim potezom idu direktno protiv države otimajući im imovinu.

Tu se postavlja pitanje je li Dodik kod potpisivanja sporazuma s trojkom i HDZ-om držao fige iza leđa. Svima koji hoće vidjeti jasno je da jeste i ovo je možda samo uvertira sarajevskoj trojci šta ih očekuje. Zanimljivo je da će dan ranije ili možda isti dan kada se bude usaglašavao neustavni zakon biti održana vanredna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj se očekuje potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Ostaje otvoreno ptianje za sarajevske stranke koje aspiriraju na učešće u državnoj vlasti smiju li podržati Vijeće ministara prije nego priča o Zakonu o nepokretnosti bude okončana? Jer, historija dejtonske BiH uči nas da se teško izlazi iz Vijeća ministara BiH, još teže ih se izbacuje.

No, osim trojke koja pred sobom ima izazovan politički rebus, na potezu bi morao biti i Christian Schmidt. Jer, ovlašteni podnosioci zahtjeva za ustavnost Zakona o nepokretnostima Rs moraju čekati da on bude objavljen u Službenom glasniku. Najava da će to biti urađeno ima, no visoki predsavnik ima kartu kojom bi ovo pitanje riješio mnogo brže i efikasnije. Davno je najavio da će uraditi nešto u Rs po pitanju državne imovine. Nije uradio ništa. Nije da Schmidt ima previše kredibiliteta kojeg može trošiti lažnim obećanjima.

Njegove odluke su na snazi odmah, one bi u slučaju donošenja jasno pokazale i da je međunarodna zajednica i dalje garant Dejtonkog mirovnog sporazuma i suverentitet, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Jer, dok ovlašteni poput članova Predsjedništva BiH dočekaju priliku za ocjenu ustavnosti sve može biti mnogo teže i gore. A i procedura pred Ustavnim sudom BiH će sigurno potrajati.

Nesumnjivo je da je Dodik postavio zanimljivu mišolovku i pred partnere i pred OHR. Koće se upecati i hoće li od ništavnosti biti ništa ili će Schmidt konačno reagovati vidjet ćemo. Nije historijska, ali sedmica pred nama mogla bi odrediti mnoge tokove u narednim godinama!

(R. Belko, Patrija)

VRHOstali prilozi:
» NIKAD ZBUNJUJUĆE, A HVALA SCHMIDTU
NAP | 28. January 2023 15:22
» BOŠNJACI.NET JE POPUT DRINE, BILJEŽI I PAMTI NAJDRAMATIČNIJI PERIOD POVIJESTI BOSNE I BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. January 2023 15:12
» BOŠNJACI RIZIKUJU NOVI SRPSKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2023 16:23
» RUSKI ZLOČINI NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 16. January 2023 18:09
» ČETIRI STOTINE OSAMDESET ŠEST ZLATNIH GODINA KONTINUITETA BOSANSKOG PAMĆENJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. January 2023 16:27
» POVIJEST ISLAMA NE POZNAJE NI INKVIZICIJU NI ABJURACIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2023 13:57
» DŽEKO SKENDEROVIĆ - PUT OD TRPEZA DO RUMELANŽA
Božidar Proročić | 11. January 2023 16:01
» DOBRODOŠLI U SRPSKU SPARTU
CDM.me | 10. January 2023 12:45
» ODGOVORNI MORAJU BITI KRIVIČNO SANKCIONISANI
Facetv.ba | 09. January 2023 15:42
» SRBIJA I ALBANCI
Mehmed Meša Delić | 04. January 2023 14:39
» APEL OČAJNIKA U SRPSKOJ (NE)KREATIVNOJ LAŽI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2022 16:06
» BORBA ZA PANAMSKI KANAL (17)
Prof. dr. Adamir Jerković | 27. December 2022 00:55
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif