Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Laž je da je slovom Dejtonskog sporazuma nepokretna imovina data entitetima
AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: POPUSTI LI SE DODIKU BOSNA I HERCEGOVINA JE NA KORAK OD PODJELE
Procitaj komentar

Autor: Akademik dr. Suad Kurtćehajić
Objavljeno: 05. January 2023. 12:01:29
Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić proziva sve pravnike i političare u entitetu Rs da kažu koja je to odredba odnosno član i stav bilo Ustava Bosne i Hercegovine ili nekog drugog aneksa Dejtonskog sporazuma na kojoj Dodik i njegov politički establišment zasnivaju svoju tvrdnju i šire neistinu da je nepokretna imovina slovom Dejtona data entitetima pokušavajući da cijelom svijetu prodaju rog pod svijeću.

Bosni i Hercegovini u postupku sukcesije i Sporazuma potpisanog u Beču 29. juna 2001. godine od strane država nasljednica ex Jugoslavije koji je stupio na snagu 2004. godine kao jednoj od država nasljednica ex Jugoslavije po istim principima i pravnim osnovama pripada u vlasništvo sve ono što pripada i drugim državama sukcesorima.

Bosna i Hercegovina slovom Ustava BiH što jasno stoji u članu 1. stav 1. jedina ima pravni kontinuitet što znači da nastavlja uživati prava ranije Republike Bosne i Hercegovine.

Dodikova politika se ne miri sa tim. Ona pokušava na svaki način da ospori Bosni i Hercegovini ono što pripada drugim državama nastalim raspadom ex Jugoslavije. U tom smislu se pravna tumačenja podešavaju Dodikovim političkim zahtjevima.

Shodno tome ide prva laž da su entiteti u Dejtonu stvorili Bosnu i Hercegovinu i prenijeli na nju vanjski suverenitet istovremeno zadržavajući unutrašnji suverenitet.

Do Dejtona postojale paradržava Republika srpska kao nepriznata tvorevina i državni provizorijum koji se zvao Federacija Bosne i Hercegovine čijim stvaranjem je nestala sa sa scene još jedna paradržava Hrvatska republika Herceg-Bosna. Tek slovom Dejtona modificirana je unutrašnja struktura Bosne i Hercegovine i u čl.1. stav 3. stoji da se ona sastoji (a ne da je sastavljena) od dva entiteta. Termin država stoji samo uz Bosnu i Hercegovinu kao i termin suverenost koja se ni u jednom dijelu Ustava BiH ne pominje za entitete. Što se tiče potpisa u Dejtonu koji stoje uz Rs i pokušaja da se kaže da je time priznat međunarodnopravni subjektivitet entiteta to je najobičnija podvala. Opći Mirovni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini kao međunarodni ugovor potpisali su samo predstavnici Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije. Entiteti su potpisali anekse ali kao subjekti domaćeg prava čime su preuzeli obavezu za njihovo poštivanje i izvršenje.

Priča da je nepokretna imovina slovom Dejtona data entitetu Rs koju neprekidno mantraju Dodik i njegovi istomišljenici nije zasnovana na bilo kojoj odredbi o vlasništvu nego na nadležnostima. U članu 3. stav 1. taksativno su navedene nadležnosti Bosne i Hercegovine. Ima ih deset. Međutim pitanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine određeno je i općom odredbom sadržanom u članu 3.stav 5. Dodatne nadležnosti: Bosna i Hercegovina će preuzeti nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta; stvarima koje su predviđene u Aneksima 5 - 8 Opšteg okvirnog sporazuma; ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, u skladu sa podjelom nadležnosti među institucijama Bosne i Hercegovine. Dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti.

Tako da sve nadležnosti koje su dosad date državi Bosni i Hercegovini saglasnošću entiteta date su na osnovu prvog dijela ove odredbe koja također predviđa u svom trećem dijelu dobijanje u nadležnost i sva ona pitanja koja su potrebna da se očuva njen suverenitet, teritorijalni integritet, politička nezavisnost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine a u čemu glavnu riječ ima Visoki predstavnik koji je Aneksom 10. članom 5. označen kao konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Ovaj dio odredbe o dodatnim nadležnostima ima neograničen potencijal kad je u pitanju integracija Bosne i Hercegovine i nije uopšte iskorišten ukazuje akademik Kurtćehajić.

Dodik i njegov establišmment se ponašaju kao da odredba o dodatnim nadležnostima ne postoji a priču da nepokretna imovina pripada entitetima zasnivaju na članu 3.stav 3 a) Ustava BiH u kojem stoji: sve vladine funkcije i ovlaštenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima. Ovdje je prevara Dodikove politike zasnovana na pokušaju da se nadležnosti protumače kao vlasništvo a to su dva različita pravna pojma. Naime država Bosna i Hercegovina može biti vlasnik šumskog, poljoprivrednog ili vodozemljišta a da isto da entitetima, kantonima ili općinama na korištenje i upravljanje pod uslovima koje ona odredi zadržavajući pri tom pravo vlasništva.

Međutim suština Dodikove politike je da se Bosna i Hercegovina učini praznom ljušturom koja nema svoju imovinu, a sve pod izgovorom da je entitet taj koji je bez imovine prazna ljuštura. Međutim entitet Rs je dat u Dejtonu Srbima u Bosni i Hercegovini kao vid garancije da neće biti preglasani i da mogu u najvećem kapacitetu i punoj ravnopravnosti ostvarivati svoja prava iako je nakon Dejtona 2007. godine presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu presuđena odgovornost faktičke tvorevine Rs za genocid u Srebrenici čime je u stvari svako postojanje Rs-a nakon te presude nagrada za izvršeni genocid.

Ali ni unatoč tome samo postojanje Rs-a nije bilo dovoljno za Dodika koji je više puta nagovještavao odcjepljenje entiteta RS-a i davao izjave da će Srbija i Rs jednog dana biti isto. Bez vlasništva nad nepokretnom imovinom to je nemoguća misija.

Na potezu je Visoki predstavnik koji uporište ima u članu 3.stav 3. b) gdje stoji: b) entiteti i sve njihove administativne jedinice će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i zakonske odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Opšta načela međunarodnog prava su sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine i entiteta.

Ova odredba jasno ukazuje da je država nadređena entitetima i zahtijeva od strane entiteta poštivanje Ustava BiH i institucija BiH, a prije svega Ustavnog suda čije su odluke članom 6. stav 4. Ustava BiH konačne i obavezujuće kao i poštivanje međunarodnog prava i u tom smislu sporazuma o sukcesiji potpisanog od strane država nasljednica ex Jugoslavije.

Pitanje vlasništva nad nepokretnom imovinom je biti ili ne biti za Bosnu i Hercegovinu i popuštanje Dodiku bi dovelo državu na korak do podjele.

VRHOstali prilozi:
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
Ostali prilozi istog autora:
» VI STE OPASAN MANIPULATOR
27. July 2023 18:44
» U DEJTONU JE MOGLO BOLJE
21. November 2020 11:57
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif