Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Migdad Hasanović, vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća i mogući kandidat za Načelnika ove lokalne zajednice
5. FEBRUARA - VANREDNI IZBORI ZA NAČELNIKA OPĆINE VOGOŠĆA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 24. December 2022. 00:12:44
U nedjelju, 5. februara 2023. godine, u Vogošći će biti održani vanredni izbori na kojima će građani ove lokalne zajednice, birati novog načelnika, jer je dosadašnjem Općinskom načelniku Edinu Smajiću, zbog izbora u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prestao mandat na ovoj funkciji.

Hoće li izbor novog Načelnika Općine Vogošća dovesti do pucanja koalicionog sporazuma između stranaka osmorke, odnosno trojke koja je do sada funkcionisala na području Kantona Sarajevo, uskoro će se znati.

Naime, i prije nego što je Migdad Hasanović iz Stranke demokratske akcije izabran za vršioca dužnosti Načelnika općine Vogošća, u ovoj sredini su započele špekulacije o tome ko bi mogao ugroziti poziciju Stranke demokratske akcije i od nje „preoteti“ ovu značajnu poziciju.

Ukoliko ne bude jedinstva stranaka koje bi se, u borbi za ovu poziciju, usprotivile Stranci demokratske akcije teško da joj ko može „preoteti“ ovu funkciju.

Do, 27. decembra, do kada teče rok za prijavu kandidata za načelnika, znat će se hoće li u utrci za poziciju Načelnika općine Vogošća biti jedan ili više kandidata.

Za sada je poznato da će svog kandidata imati Koalicija NiP - Naša stranka – SDP, čiju je prijavu već ovjerila Centralna izborna komisija BiH. Kao će oni usaglasiti ime svog kndidata teško je znati obzirom na to da i NiP i SDP imaju aspiracije da se njihov kandidatbude nosilac liste. Očekivati je da Stranka demokratske akcije za ovu funkciju predloži Migdada Hasanovića, koji trenutno, na ovoj poziciji, obavlja funkciju vršioca dužnosti. Hoće li joj, u ugrožavanju pozicije Koalicije NiP-NS-SDP i drugih, opozicionih stranaka, pomoći njihov sadašnji koalicioni partner Demokratska fronta-GS isticanjem svog kandidata koji bi za sebe vezao određeni broj glasača, teško je znati. Nezvanično oni se dvoume oko toga da li ili ne isticati svog kandidata zbog kratkoće mandata na koji bi on bio izabran. Hoće li svoje kantidate imati NES i SBB ostaje da se vidi.

Bude li 5. februara naredne godine, sem kandidata Stranke demokratske akcije, dva ili više kandidata drugih stranaka za Načelnika Općine Vogošća, kandidat Stranke demokratske akcije bi i prije samog glasanja mogao proslaviti pobjedu.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
» JAJCE - MOST LJUBAVI
22. May 2023 21:49
» SEVDAHOM KROZ BOSNU
15. May 2023 21:39
» LJUBAVNA PRIČA
02. April 2023 15:19
» DJECA DIJASPORE
13. March 2023 17:08
» MEHLEM PJESMA OD MERAKA
08. March 2023 20:27
» LEGENDE SEVDAHA
19. February 2023 12:51
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif