Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KURTĆEHAJIĆ: SCHMIDT MORA PRIMIJENITI ODREDBE O DODATNIM NADLEŽNOSTIMA
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 22. December 2022. 14:12:12
U emisiji ‘Sedam plus’, Hayat TV razgovarali smo sa akademikom Suadom Kurtćehajićem, predsjednikom Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban.

Govorilo se o Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je potpisan na današnji dan u Parizu 1995. godine. Kurtćehajić govori da je jedino dobro što je Dejton donio Bosni i Hercegovini zapravo mir.

Ono što je moglo da se uradi jeste da se iskoristi trenutna pozicija. Kada su počeli NATO udari počele su da se vraćaju naše teritorije. Kada je došlo do Dejtona moglo se dugoročno sagledati koji će problem nastati sa instaliranjem entiteta RS. Srebrenica je razlog zašto se nije mogao potpisati međunarodni ugovor tog tipa. Desila se situacija da je napravljena velika nepravda. To je da je tvorevina koja je odgovorna za strašne zločine bude nagrađena izgrađivanjem entiteta. BiH se nalazi u velikom problemu upravo zbog toga što je to na taj način urađeno, – kazao je Kurtćehajić.

Kurtćehajić se osvrnuo i na to da li postoji mogućnost da se poništi Dejton. Kaže da je za poništavanje Dejtona potrebno da međunarodni sud verifikuje. Da bi došlo de verifikacije, potrebno je uputiti zahtjev koji šalje Predsjedništvo.

Jedan od razloga je taj da je Miloševićev potpis je nelegitiman. Član 51 govori ako su predstavnici države pod pritiskom onda je dokument nepriznat. Najveći razlog je nastao 2007. godine, kada je najveći sud rekao da je VRS izvršila genocid u i oko Srebrenice. To su oružane formacije faktičke tvorevine RS. Faktička tvorevina je odgovorna za sve zločine koji su počinjeni u njeno ime.

Akademik govori da Cvijanovićeva, kao ni Dodik neće prihvatiti da se to uradi. Smatra da bilo ko, ko bude u opoziciji treba da pokrene process savjetodavnog mišljenja.


Potrebno je da se pravilno formulira taj zahtjev. Velika vjerovatnoća je da bi savjetodavno mišljenje bilo pozitivno. Svima bi bilo jasno da postoji tvorevina koja ne može da postoji jer je odgovorna za genocid. Stvoren je entitet u kojem još uvijek misao vode ljudi koji su nekad htjeli da to bude razbijanje Bosne i Hercegovine. Neprekidno se želi reći, ono što uče u Banjoj Luci, da je Bosna i Hercegovina unija. BiH nije unija, da jeste ona bi prestala postojati, – istakao je Kurtćehajić.

Bosna i Hercegovina je entitete stvorila tek u Dejtonu. Kurtćehajić govori da probosanske snage dopuštaju da im se puštaju neustavni termini.

Religija je nesto što se može promijeniti. Ovo što radi Dodik je omalovažavanje. Moramo dopustiti ljudima da ih označavamo kako oni žele. Političari vrlo malo čitaju. Moraju da uče od intelektualaca koji znaju. Ima odredba da entiteti moraju da se pridržavaju Ustava i odluka institucija BiH. Ova odluka govori da je država BiH nadređena entitetima. Odredba o dodatnim nadležnostima je samo djelimično iskorišćena. Postoji dio koji se djelimično izvršio. Entiteti su se u mnogo čemu dogovorili, ali to nije izvršeno. Molim sve vrhunske pravnike da dobro obrate pažnju na ove dijelove odredbe. Aneksom 10, članom 5, visoki predstavnik je određen kao konačni tumač. Visoki predstavnik može da procijeni sam šta je potrebno Bosni i Hercegovini. Može policiju, obrazovanje, nauku, kulturu i sport i mnoge druge stavke da prenese na BiH. On to nikad neće uraditi sam, – istakao je za kraj emisije Suad Kurtćehajić.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: TRAŽIM HITNO ISTRAGU O PRIJETNJAMA
Bošnjaci.Net | 01. April 2023 15:55
» PODRŠKA PROTESTIMA U SARAJEVU
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:45
» MEHOLJIĆ: NAPADNUTI SMO IZNUTRA I IZ VANA
Bošnjaci.Net | 30. March 2023 16:30
» PREMIJER ŠKOTSKE HUMZA YOUSAF - DUHOVITA OSOBA I PRAVI GOSPODIN
Anadolu Agency (AA) | 30. March 2023 13:43
» MOSTARSKI PJEVAČ SALEM SIHIRLIĆ: DOŽIVIO MOŽDANI UDAR
Eset Muračević | 29. March 2023 15:31
» NEIZVJESTAN DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 29. March 2023 13:57
» KURTI: NEMA AUTONOMIJE ZA SRBE NA KOSOVU
Vijesti.ba | 28. March 2023 20:12
» USKORO NOVA OSNOVNA ŠKOLA „ROSULJE“
Eset Muračević | 28. March 2023 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
14. January 2023 19:46
» EUTANAZIJA BOSNE
15. December 2022 12:42
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif