Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Povodom izjave Srđana Mazalice, poslanika SNSD-a u NSRs-a
AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ: MAZALICA JE NEZNALICA ILI MANIPULANT
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 14. November 2022. 21:11:48
Povodom izjave Srđana Mazalice, poslanika SNSD-a u NSRs-a, da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije nadređeno Narodnoj skupštini entiteta RS akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić predočava odredbu sadržanu u članu 3. stav 3. b Ustava Bosne i Hercegovine u kojoj jasno stoji da će se entiteti i njihove administrativne jedinice u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine.

Odredba člana 3. stav 3.b
b)
Entiteti i sve njihove administativne jedinice će se u potpunosti pridržavati ovog Ustava, kojim se stavljaju van snage zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i zakonske
odredbe entiteta koje mu nisu saglasne, kao i odluka institucija Bosne i Hercegovine. Opšta načela međunarodnog prava su sastavni dio pravnog poretka Bosne i Hercegovine i entiteta.

Iz ove odredbe se jasno vidi da je država Bosna i Hercegovina nadređena entitetima

A u pogledu Mazalićeve izjave da je Bosna i Hercegovina nastala 1995. godine i da je sastavljena od dva entiteta akademik Suad Kurtćehajić upućuje Mazalicu da bar nauči odredbu člana 1. stav 1. Ustava Bosne i Hercegovine gdje jasno stoji:

Član I
Bosna i Hercegovina

1. Kontinuitet

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Valjda je nedvosmisleno rečeno da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje kao država i sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim ustavom čime se jasno htjelo reći da entiteti postoje tek sa ovim ustavom i nikako drugačije. Poništi li se iz bilo kog razloga Dejtonski sporazum Bosna i Hercegovina će ostati a entiteta neće biti. I shodno tome akademik Kurtćehajić poručuje Mazalici da Bosna i Hercegovina nije sastavljena već u svom sastavu ima dva entiteta A međunarodno priznanje od strane Evropske zajednice 06. aprila i SAD-a 07. aprila 1992. godine te prijem u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine bilo je bez ikakvih entiteta. Istina u Bosni i Hercegovini su formirane dvije paradžavne tvorevine 18. novembra 1991. godine Hrvatska zajednica Herceg Bosna, i 9. januara 1992. godine Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine od septembra 1992. godine nazvana Republika srpska, te državni provizorij nastao 18. marta 1994. godine Vašingtonskim sporazumom koji je bio osnov uspostavljanja Federacije Bosne i Hercegovine. Ali sve je to bilo bez pravnih konsekvenci do potpisivanja Dejtonskog sporazuma od kada entiteti kao unutrašnje regionalne jedinice Bosne i Hercegovine postoje.
Na kraju akademik Kurtćehajić upozorava probosanski orjentisanu akademsku i političku zajednicu u Bosni i Hercegovini da se na ovakve Mazalicine podvale i buduće slične podvale koje dolaze iz entiteta Rs mora hitno i horski odgovoriti te upoznati Visokog predstavnika i OHR kao i strane ambasade na ove podvale koje dolaze od strane nosioca vlasti u manjem bh entitetu.

VRHOstali prilozi:
» ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE U SAD
Bošnjaci.Net | 02. February 2023 13:01
» SOCIJALDEMOKRATE U EP-U TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA
Vijesti.ba | 01. February 2023 14:58
» KURTI: FORMIRANJE ZSO NIJE MOGUĆE
Beta | 01. February 2023 14:56
» BEOGRAD: RAZGOVOR SRBIJANSKE PREMIJERKE I VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:41
» MAHRAMA NIJE VJERSKI SIMBOL NEGO PROPIS I ODGOVORNOST
Anadolu Agency (AA) | 01. February 2023 14:21
» OBILJEŽAVANJE HOLOKAUSTA U BH DOPUNSKOJ ŠKOLI BIRMINGHAM
Bošnjaci.Net | 31. January 2023 16:42
» APEL: EDIM NUR HAJDAREVIĆ TREBA POMOĆ DOBRIH LJUDI
Eset Muračević | 30. January 2023 21:28
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif