Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


KONFERENCIJA „TRIDESET GODINA ISLAMSKE VJERONAUKE U ODGOJNO-OBRAZOVNOM SISTEMU BIH: ISKUSTVA, IZAZOVI I PERSPEKTIVE“ 17. I 18. NOVEMBRA
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 10. November 2022. 13:11:22
SARAJEVO, 10. NOVEMBAR 2022. (MINA) - Fakultet islamskih nauka (FIN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini 17. i 18 novembra organiziraju konferenciju s međunarodnim učešćem „Trideset godina Islamske vjeronauke u odgojno-obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine: iskustva, izazovi i perspektive“.

Konferencija će biti održana povodom obilježavanja tridesetogodišnjice postojanja Islamske vjeronauke u odgojno-obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine (1992–2022) i osnivanja Studijskog programa islamske vjeronauke i religijske pedagogije na Fakultetu islamskih nauka.

„Konferencija ima za cilj sagledati i istražiti ulogu i značaj vjerskog obrazovanja u javnom odgojno-obrazovnom sistemu s obzirom na njen pozitivni moralno-odgojni i obrazovni potencijal. Kroz pregled iskustava vjeronaučnog obrazovanja u odgojno-obrazovnom sistemu BiH, te u regionu i Evropi, analizirat će se uloga, značaj, ciljevi, položaj, status, ishodi, uticaji i perspektive islamskog obrazovanja unutar školskog sistema. Također, ima za cilj kritički promisliti o izazovima koji stoje pred vjeronaukom u kontekstu tumačenja i poučavanja vjere između religijske tradicije i modernosti u javnom prostoru, vrijednosti i kulture obilježja mladih u susretu s vjeronaukom, te izazova u kontekstu realizacije vjeronaučne nastave“, naveli su organizatori.

Konferencija će okupiti domaće i međunarodne znanstvenike, istraživače, edukatore, stručnjake, nastavnike vjeronauke i druge sudionike da zajedno rasprave o iskustvima vjeronaučnog obrazovanja u odgojno-obrazovnom sistemu, te o izazovima i perspektivama.

„Na konferenciji će se analizirati i daljnje perspektive islamskog obrazovanja unutar školskog sistema, sagledati nove potrebe i zahtjevi u obrazovanju i jačanju kompetencija vjeroučiteljskog kadra, inovacije u islamskom obrazovanju u kontekstu kurikuluma, osavremenjivanja udžbenika i nastavnih materijala te primjene novih kreativnih nastavnih modela u realizaciji nastave“, istaknuli su organizatori.

Konferencija će biti održana na Fakultetu islamskih nauka, a otvaranje je 17. novembra s početkom u 8.45 sati.

Planirano je da radovi, nakon konferencije, budu objavljeni u zborniku radova.

VRHOstali prilozi:
» EMEL MAATI, NAJMLAĐA HAFIZA U BOSNI I HERCEGOVINI
Preporod.info | 30. January 2023 21:36
» ČETRDESET KUR'ANSKIH ZAPOVIJEDI I ZABRANA ZA PAMĆENJE I ŽIVLJENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2022 18:02
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif