Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Izbori


SASTANKOM DELEGACIJE HDZ-A I LIDERA “TROJKE“ POČELI PREGOVORI O FORMIRANJU VLASTI U BIH
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 08. November 2022. 16:11:34
Službeno, proces pregovaranja o formiranju vlasti na svim nivoima osim Predsjedništva i gradova i općina, počeo je današnjim sastankom delegacije HDZ-a BiH i predstavnika takozvane ”trojke” (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravdam te Naša stranka), koja je u Mostar doputovala nakon potpisanog sporazuma o zajedničkom djelovanju sa još pet stranaka (one koje su u kampanji podržale Denisa Bećirovića), javlja Anadolu Agency (AA).

Uvjetovanja, kako su kasnije kazali, nije bilo, te je uglavnom razgovarano o programu rada.

“Želimo legitimnost u predstavljanju jednog i drugog naroda. Iznijeli smo koncept da primarno razgovaramo o onome što je naš ključni zadatak, a to je da imamo koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati u naredne četiri godine. Da imamo euroatlantsko djelovanje. Drugi dio je funkcioniranje pravne države, te ekonomsko-socijalni aspekt u skladu sa nadležnostima. Tek onda ćemo razgovarati o kadroviranju. Program mora biti osnovna smjernica za rad. Želja je da izvršna i zakonodavna vlast funkcioniraju. Vlast moramo imati do kraja godine, da bismo imali i proračun. Držimo uvažavanje jedni prema drugima i održimo odnos povjerenja“, rekao je nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Zadovoljstvo nisu krili ni u strankama ”trojke”. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da su posebno značajne socio-ekonomske reforme, koje su nužne da bi se mijenjalo stanje u zemlji.

“Naše je zadovoljstvo je da smo u skladu s najavama danas razgovarali o mogućnosti formiranja vlasti. U fokus smo stavili program rada. Postigli smo visok nivo saglasnosti da buduće vlade imaju konkretne programe i planove djelovanja. Napravili smo značajan iskorak. Nadam se da ćemo nastaviti s tim dijelom priče. Siguran sam da na ovaj način ćemo doći do rješenja. Ne zavisi sve ni samo od nas. S ovim pristupom je moguće napraviti novu klimu u Bosni i Hercegovini“, rekao je Nikšić.

Nikšić se osvrnuo i na Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje za sada postoje određene nejasnoće. Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH.

“Utakmica se vodi za većinu u Klubu Bošnjaka. Trgovinom u Tuzli smo došli u situaciju da je omjer 10:10. Izborni zakon nije interes samo Hrvata, nego i Bosne i Hercegovine. Nije to tabu tema, naravno i o tome ćemo razgovarati, ali vjerujte danas niko nije postavio nikakav uslov o bilo čemu. I mi ćemo razgovarati sa svima, pa i sa SNSD-om. Razgovarali smo i sa SDA. Hoćemo da promijenimo stanje u Bosni i Hercegovini, a to ne možemo ako sve ostane kako je do sada bilo. Presretan sam što su razgovori započeli pričom o programu. Nismo spomenuli kadorviranje i pozicije. Naravno, doći će vrijeme da ćemo i o tome pričati. Zadovoljstvo može da rezultira pričom o Vijeću ministara i programu. U ime kolega mogu da kažem da je ovo dobar pravac. Optimista sam i nadam se da ćemo doći do kraja“, naveo je Nikšić.

Čović je za kraj najavio službeni sastanak sa delegacijom SNSD-a u Mostaru u ponedjeljak u popodnevnim satima.

“Što se tiče opcija, svako će razgovarati sa svakim. Krenuli smo s aktivnostima. U startu smo kazali da jedna stranka ne može biti angažirana tamo gdje su angažirani kadrovi HNS-a i HDZ-a BiH. Što se tiče nivoa Bosne i Hercegovine, a to se odnosi i na Izborni zakon, imamo jasan stav o tome. Ne vidim nijednog razlog da to ne nastavimo i završimo. Što se tiče partnera, načelo će biti isto – programski. Želimo da Vijeće ministara radi punim kapacitetom. Uvjeren sam da ćemo imati bolju protočnost i saradnju. U posljednje četiri godine je premalo novih zakonskih rješenja. Razgovori će teći. Naredni termin koja sam dogovorio sa SNSD-om je u ponedjeljak u popodnevnim satima. Ja ću biti sretan ako do kraja sedmice budemo imali timove koji će raditi na programu. Kolega Izetbegović i ja nismo imali komunikaciju, ali je bilo mnogo ljudi iz HDZ-a i SDA koji su komunicirali“, naveo je Čović.

VRHOstali prilozi:
» POZNAT RASPORED MANDATA ZA SKUPŠTINE KANTONA U FEDERACIJI BIH
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2022 12:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif