Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Izbori


BOSS PODNIO KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG 400.000 NEVAŽEĆIH GLASAČKIH LISTOVA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. October 2022. 16:10:41
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović obratio se u video prilogu građanima sa porukom – Nema predaje, a u vezi proteklih izbora i izbornih rezultata, uključujući i okolnost da je 400.000 glasačkih listova nevažećih, što je apsurdno u odnosu na činjenicu da je glasalo samo 50 odsto građana. Mirnes Ajanović je istakao da je indikativno da su stranke koje su bile na vlasti zadovoljne izbornim rezultatima i da ih ne interesuje zašto je trećina izašlog biračkog tijela onemogućena u glasanju, što ukazuje na osnovanu sumnju da je izvršena izborna krađa. Takođe, nedopustiv je stav Visokog predstavnika da se "nisu mogle u potpunosti eliminirati izborne krađe i prevare", u okolnostima kada je bio upozoren a nadležna tužilaštva nisu postupila niti po aktu Federalnog tužilaštva (broj: T11 0 KTA 0006913 22 od 25. 8. 2022. godine) u kojem se navodi zahtjev BOSS-a za određenje posebnih istražnih radnji postavljenjem prislušnih audio-video uređaja na biračkim mjestima prilikom brojanja glasova kako bi se spriječila izborna krađa.

Zbog evidentne izborne krađe, a u cilju zaštite birača koji su glasanjem odlučivali o svojoj sudbini, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je podnio krivične prijave Tužilaštvu BiH i Federalnom tužilaštvu sa zahtjevom da se izvrši istraga da li su glavni kantonalni tužitelji postupili suprotno službenim obavezama i omogućili masovno izvršenje krivičnih djela izborne prevare. Zatraženo je provođenje istrage i protiv članova biračkih odbora i opštinskih/gradskih izbornih komisija, a posebno da se naloži da se nevažeći glasački listovi sa svih biračkih mjesta vještače od strane sudskog vještaka grafologa, kako bi se utvrdilo da li su glasački listovi koji su proglašeni nevažećim – nevažeći iz razloga što je pored jedne stranke ili kandidata te stranke glasano i za neku drugi stranku ili kandidata druge stranke različitom olovkom. To je dokaz izvršenja krivičnog djela te je tada tužilaštvo dužno podnijeti prijedlog nadležnom sudu za određivanja pritvora za sve članove biračkog odbora kako bi se otkrili i nalogodavci krivičnih djela, a po osnovu člana 146. stav 1. tačka b Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Krivična prijava je podnesena zbog izvršenja krivičnog djela iz člana 198. Krivičnog zakona FBiH - Izborna prijevara, u vezi sa članom 31. Saučiniteljstvo, članom 32. Podstrekavanje i članom 33. Pomaganje, a sve u vezi sa članom 342. Organizovani kriminal, za šta je određena minimalna kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina a u slučaju organizovane grupe minimalna kazna zatvora je pet godina, a političke stranke su svakako udruženja građana uključujući i članove biračkih odbora koje imenuju političke stranke. S obzirom da je vrijeme zastare krivičnog gonjenja najmanje deset godina, i ukoliko nadležna tužilaštva ne postupe sada po službenoj dužnosti, proći još dva izborna procesa kada se može očekivati da će doći do promjene vlasti, što ukazuje da svi koji su ukrali sudbinu građana na izborima neće mirno spavati.

Zatraženo je i da nadležna tužilaštva zatraže od Centralne izborne komisije BiH dodatnu obavezu čuvanja kompletnog izbornog materijala, uključujući i glasačke listove i popratni materijal sa biračkih mjesta i općinskih/gradskih izbornih komisija, kako bi se spriječilo uništavanje dokaza izvršenja krivičnog djela.

VRHOstali prilozi:
» POZNAT RASPORED MANDATA ZA SKUPŠTINE KANTONA U FEDERACIJI BIH
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2022 12:56
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif