Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


REISUL-ULEMA: STANIMO NA BRANIK DOMOVINE, SLOBODE NARODA I MISIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 28. September 2022. 00:09:10
SARAJEVO, 27. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Mi smo našu slobodu skupo platili. Obraćam se vama, u ime ubijenih imama, onih koji su prošli torture komunističkih kazamata, četničkih i ustaških logora, da dostojanstveno i hrabro stanemo na branik naše domovine, slobode našeg naroda i misije naše Islamske zajednice, pozivajući na dobro, a odvraćajući od zla - poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović na svečanosti povodom 110. godišnjice Udruženja ilmijje IZ.

Obraćajući se prisutnim u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, gdje je premijerno izvedena i „Poema o bosanskom bijelom šehidu“, naglasio je da je ulema stajala na braniku duhovnog, kulturnog i nacionalnog bića Bošnjaka, postojano i sigurno, onako kako je znala i umjela, te da bosanski ljudi, ulema i vitezovi trebaju biti uzori.

„Sve je ovisilo o našoj hrabrosti i smjelosti, o našem odbijanju da nas se ušutka. Neka nam uzori, nakon vjerovjesnika Muhammeda, a.s., budu Husein-kapetan Gradaščević, Safvet-beg Bašagić, reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević, Mehmed-ef. Handžić, Husein-ef. Đozo, dr. Ahmed Smajlović, Alija Izetbegović i brojni drugi, znani i neznani, koji su hrabro, pouzdano i dostojanstveno gradili našu slobodu. Neka ova godišnjica bude početak jednog novog vremena, renesanse našeg bosanskog duha. I neka svi bosanski ljudi nađu svoje mjesto u njoj i tu prepoznaju vlastito biće“, istaknuo je reisul-ulema.

Kazao je da su današnja događanja začeta u prošlosti, i da su se vremenom razvijala, formirala i sazrijevala.
"Stvarnost, koju danas imamo, proizišla je iz događaja u prošlosti. Istovremeno, ona je i polje u koje se zasađuju mladice budućnosti. U tim relacijama, u tom vremenskom toku, potrebno je održati pamćenje, kako se ne bi izgubila svijest o sebi. Prekid pamćenja događa se samo usljed velikih društvenih potresa i udara sa strane. Upravo to se desilo nama. Dugo vremena, a naročito nakon Drugog svjetskog rata i uspostave komunističke vlasti, nasilno nam je zaustavljen prirodni nastavak i razvoj naših kulturnih obrazaca. Poduzeta je široka kampanja vlasti za naše odrođavanje i udaljavanje od vlastite kulture, a sve što je nosilo predznak muslimanskog ili islamskog bilo je označeno konzervativnim, prevaziđenim i nepoželjnim. I ono što se nazivalo bosanskim također je gušeno i potiskivano na margine“, kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da su se nakon sloma komunističkog režima Bošnjaci počeli duhovno oporavljati, oživljavati obrasce svoje kulture i zastupati ih u javnom prostoru.
„Počeli smo oslobađati svoj duh, oživljavati svoju kulturu i bogatiti je novim sadržajima. Nažalost, ubrzo smo žestoko napadnuti u svom domu: naša zemlja je razorena i poharana, a brojni spomenici kulture opljačkani, zatrti i uništeni.
Posljedice su katastrofalne. Pored ostalog, ometen je i usporen kulturni razvoj, nastupili su ekonomsko i medijsko siromaštvo, a mi smo kao narod ostali izloženi brojnim negativnim vanjskim utjecajima. I danas bi ostaci starog režima, prepakovani u demokratske odore, voljeli da nas ušutkaju i izoliraju“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Zahvalivši se autoru „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“, čija je premijera dio današnje svečanosti, kao i svima drugima koji su učestvovali u njenom izvođenju, pozvao je umjetnike, književnike, pjesnike, novinare i druge da se više uključe u kreiranje autentičnih bosanskih izričaja u kulturi i umjetnosti.

„Potrebni su nam programi koji će afirmirati naše bosanstvo, naš suživot, naše radosti i tuge, naše gorčine i strahove. U našoj Bosni je puno uzbudljivih priča i događaja. Samo ih treba iznijeti na površinu i učiniti vidljivim. Naime, kultura jedne zajednice je vanjski izraz njene biti i manifestacija njenog subjektiviteta. Kultura bi trebalo da odražava ono što ta zajednica smatra svojim vrijednostima, teorijskim i praktičnim. Kultura je naša zajednička svojina, kao što nam je zajednička i domovina“, poručio je reisul-ulema i čestitao jubilej Udruženja ilmijje.

VRHOstali prilozi:
» HRABROST JE BITI ŽENA DANAŠNJEG SELA
Fahra Kurdija | 28. November 2022 19:04
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
» MAGISTRIRAO ASMIR SALIHOVIĆ
Bošnjaci.Net | 08. October 2022 13:03
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif