Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Sport


EMIR DRŽAVE KATAR U UN-U: KATARSKI NAROD ĆE RAŠIRENIH RUKU PRIMITI NAVIJAČE IZ CIJELOG SVIJETA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 24. September 2022. 12:09:47
Emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani obratio se sinoć na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Među brojnim temama govorio je o predstojećem Svjetskom prvenstvu (SP) u nogometu koje će njegova zemlja ugostiti, prenijela je katarska državna agencijaQNA.

„Katar će dočekati svijet u novembru ove godine kada ćemo ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo. Izazov koji smo prihvatili prije dvanaest godina zahtijevao je stvarnu odlučnost, puno planiranja i naporan rad. I evo nas danas, stojimo na pragu da ugostimo svjetske ekipe i njihove navijače, i otvaramo svoja vrata za sve njih bez diskriminacije, da uživaju u nogometnim utakmicama i nevjerojatnoj atmosferi turnira, uz svjedočenje privrednoj i kulturnoj renesansi u mojoj zemlji“, kazao je emir Katara.

Na ovom turniru, koji će se prvi put održati u jednoj arapskoj i muslimanskoj zemlji, po prvi put na Bliskom istoku uopće, svijet će vidjeti kako je jedna od malih i srednjih zemalja u stanju ugostiti globalna događanja s iznimnim uspjehom, uz sposobnost pružanja ambijenta za raznolikost i konstruktivnu interakciju među ljudima.

Primijetio je znakove pozitivnog utjecaja ovog događaja u regiji. Atmosfera je, kako je rekao, nadahnula arapski svijet „da se raduju budućnosti bez prepreka među ljudima“.

„Katarski narod će raširenih ruku primiti nogometne navijače... Kaže Uzvišeni: “I Mi smo vas podjelili na narode i plemena da biste se bolje upoznavali”. Bez obzira na to koliko su naše nacionalnosti, vjere i ideje različite, naša dužnost je prevladati prepreke, pružiti ruku prijateljstva, graditi mostove razumijevanja i slaviti našu zajedničku ljudskost, u ime svog naroda i u svoje lično ime pozivam vas sve da dođete u Katar i uživate u ovom jedinstvenom turniru. Svi ste dobrodošli. Neka je na vas mir, milost i blagoslov Božji“, poručio je emir Države Katar, javlja Bosnian News Service.

Govoreći o ostalim međunarondim temama, s posebnim osvrtom na Bliski istok i dešavanja u tom dijelu svijeta, istakao je da se naš svijet pretvorio u globalno selo u kojem se naše brige preklapaju, a uzroci isprepliću.

„Iako se naš svijet promijenio velikom brzinom u smislu širenja učinaka bilo kakvog ekološkog incidenta, ekonomske krize ili vojnog sukoba na globalnoj razini, ipak naši pristupi i metode nisu evoluirali sličnom brzinom da bismo se nosili s ovim transformativnim promjenama. Bilo da se vjeruje da je svijet unipolaran ili multipolaran, međunarodna politika se još uvijek vodi u skladu s logikom zemalja koje posjeduju različite mogućnosti, interese i prioritete, a ne u skladu s logikom jednog svijeta i čovječanstva u ukuponosti“, upozorio je.

Rekao je da su u potpunosti svjesni složenosti rusko-ukrajinskog sukoba i njegove međunarodne dimenzije, no uprkos tome je pozvao na prekid vatre i hitno traženje mirnog rješenja ovog sukoba.

Posebno se osvrnuo na palestinsko pitanje koje još uvijek nije riješeno.

„Stoga ponavljam našu punu solidarnost s bratskim palestinskim narodom u njihovoj težnji za pravdom, te također ponavljam potrebu da Vijeće sigurnosti UN-a preuzme svoju odgovornost prisiljavajući Izrael da prekine okupaciju palestinskih teritorija i uspostavi palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom“, rekao je emir države Katar, prenosi QNA, objavio je portal ins.ba

VRHOstali prilozi:
» DOHA - PRIJESTOLNICA SVJETSKOG SPORTA
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 19:51
» MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR GORAŽDE 2022
Bošnjaci.Net | 17. October 2022 02:00
Ostali prilozi istog autora:
» POKOLJ BOŠNJAKA U ŠAHOVIĆIMA 1924
08. November 2022 15:12
» IZVINITE ŠTO SMO VJEROVALI
07. November 2022 16:46
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif