Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


KOMŠIĆ: MILANOVIĆ NIJE TREBAO GURATI NEŠTO ŠTO NE MOŽE PROĆI
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 12. September 2022. 18:09:12
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koju je uputio tokom ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Krajnja u Sloveniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je izjavio predsjednik Slovenije Borut Pahor, s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni izostala je zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i država Zapadnog Balkana zbog nepremostivih razlika u stavovima.

Milanović je izjavio da su odustali od deklaracije, dodajući da ona nije usvojena, jer se Bosna i Hercegovina ne slaže s prijedlogom da se u dokumentu spomene konstitutivnost naroda u toj državi.

"Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama i mnogima se to čini kao minimum standarda, ali neke kolege iz BiH to nisu dali. Moja dužnost je bila da to predložim, ali to je odbijeno istog trena i to je to. Zaključili smo da na deklaraciju nećemo ni ići", rekao je Milanović.

Komšić je u reakciji na takav stav predsjednika Hrvatske kazao da "Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost".

"Kolega Šefik Džaferović i ja smo zauzeli jasan stav po tome pitanju. Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstitutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati činjenja genocida i etničkog čišćenja", kazao je Komšić te dodao:

"Ta presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Zahvalan sam predsjedniku Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije."

Nakon sastanka, lideri procesa u zaključcima su ponovno potvrdili važnost proširenja kao važno geopolitičko pitanje. Pozvali su ka ubrzanom proces integracija u EU u skladu s dobro poznatim uslovima za članstvo.

Lideri su u trećem zaključku pozvali na davanje statusa kandidata za BiH do kraja 2022. godine kao i ukidanje viznog režima za cijeli Zapadni Balkan.

EU su pozvali da pomogne Zapadnom Balkanu u smanjivanju problema energetske krize i krize hrane. I na kraju potvrdili su svoju posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rješavanje razlika i otvorenih pitanja u regiji.

VRHOstali prilozi:
» MEHOLJIĆ: ĆAMIL I AUTOKRATA DODIK
Šukrija Meholjić | 28. November 2022 21:45
» POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO, ZEMLJO NAŠA
Mensud Alićušić | 28. November 2022 16:16
» HRVATSKA: DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN SVEČANIM PRIJEMOM
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 15:01
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 14:47
Ostali prilozi istog autora:
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
26. November 2022 14:47
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif