Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE ZA BUDUĆI MEMORIJALNI CENTAR KAMIČANI; MEMORIZACIJA ŽRTAVA GENOCIDA U PRIJEDORU I DOLINI SANE
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 21. July 2022. 21:07:41
– Idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani predstavljeno je delegacijama koje su prisustvovale obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na teške ratne zločine s elementima genocida 1992. godine u Prijedoru i dolini Sane.


Predstavljanju su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i mnogi drugi dužnosnici Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti.


Idejno rješenje, prema instrukcijama Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, radila je projektantska kuća „Euro-Ing“ iz Bihaća.

„Smatrali smo da Prijedor i dolina Sane zaslužuju memorijalni centar koji će biti simbol stradanja i pamćenja našeg naroda ovog kraja i mjesto gdje će se svake godine 20. jula klanjati dženaza ili održati komemoracija i vjerski program za ubijene Prijedorčane u protekloj agresiji. I naravno, to neće biti centar samo za taj dan, već je ideja da to bude živi prostor za svakodnevne aktivnosti: edukativne, kulturne, sportske“, kazao je predsjednik Organizacionog odbora i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Koncept idejnog rješenja je memorizacija onoga što se desilo i poticaj kolektivnog pamćenja, ali i građenje budućnost na prihvatanju istine i suživotu, dodao je muftija Kudić.


„Sadržaj ovog memorijalnog centra će ponuditi brojne mogućnosti, pogotovo mladim ljudima. Mi smo insistirali da to ne bude samo centar koji će se baviti ratnim zločinima i genocidom, iako mu je to primarna namjena, već će biti mjesto okupljanja, druženja, ugodne šetnje, lijepih travnjaka, prostora za igru naše djece“, naveo je on.

Muftija je istaknuo da, osim brojnih sadržaja, ovaj centar ima mnogo simbolike.

„Simbolika bijelih čaršafa, osvijetljenih tabuta, imena žrtava u skladu s godištima i drugo. Dobili smo pozitivne kritike javnosti na ovo rješenje i nadamo se da ćemo uskoro imati priliku postaviti kamen-temeljac, a odmah nakon toga i graditi ovo lijepo zdanje memorijalnog centra. Ne sumnjam da ćemo u skorom periodu i završiti ovaj centar i staviti ga u funkciju“, poručio je muftija Kudić.


Memorijalni centar se sastoji od musalle, mjesta za vjerski obred, zgrade memorijalnog centra u kojoj će biti smještene stalne postavke muzeja, izložbe, konferencijska sala, multimedijalna sala, arhiv, istraživački odjel, te drugi sadržaji koji će biti na usluzi i služiti stvarnoj svrsi memorijalnog centra Kamičani.

VRHOstali prilozi:
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
» KAKO SE NOSE PORODICE 30 GODINA NAKON NESTANKA SVOJIH NAJMILIJIH
Eset Muračević | 26. September 2022 14:53
» TRIDESETA GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA SUŠICA
Bošnjaci.Net | 26. September 2022 14:04
» DR. ENVER HALILOVIĆ: IDEJA GRAĐANSKE DRŽAVE NE PROIZVODI SUKOBE
Anadolu Agency (AA) | 25. September 2022 12:56
» KLANJANA DŽENAZA IBRI DŽAFIĆU, POZNATOM TRIBUNU IZ TREBINJA
Prof. dr. Adamir Jerković | 24. September 2022 23:26
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif