Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA 12. GENERACIJE ISLAMSKE GIMNAZIJE „DR. AHMED SMAJLOVIĆ“ U ZAGREBU
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 29. May 2022. 01:05:55
Svečanom akademijom u Kongresnoj dvorani Salim Šabić, Islamska gimnazija „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu ispratila je 12. generaciju učenika.
Izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr. Nermin-ef. Botonjić u svom govoru je naglasio kako je Gimnazija, kao odgojno-obrazovna ustanova, pomogla učenicima da se osposobe za naredne životne korake.
„Bližimo se 30. godišnjici osnivanja naše škole. Ispraćamo 12. generaciju gimnazijalaca, a prije toga smo ispratili 15 generacija polaznika Zagrebačke medrese. Sve te godine osnivač Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskj ulagao je sredstva i napore kako bi omogućio učenicima što bolje uslove za sticanje znanja. Ponosni smo na naše generacije koje smo ispratili, a radujemo se i onim koje nam dolaze“, kazao je Botonjić.
Direktor Gimnazije dr. Mevludi-ef. Arslani uputio je čestitke učenicima i njihovim roditeljima, te naglasio da je 12. generacija ostavila trag, kako u školi, tako i u životima svojih profesora.
„Maturanti su za vrijeme školovanja stekli, ne samo dobar osnov za nastavak školovanja, nego i lijepi islamski odgoj, što je primarni cilj naše škole. Ove generacije ćemo se rado sjećati, posebno zbog njihovog doprinosa raznim projektima i nastavnim i vannastavnim aktivnostima“, naglasio je direktor Arslani.
Dodao je da ova generacija svjedoči predanom radu nastavnog osoblja i nastojanju da Islamska gimnazija postane još prepoznatljivija u društvu.
Nandor Čapo, direktor Uprave za nacionalne manjine Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, ovom prilikom je naglasio da je obrazovanje jedan od najvažnijih dijelova ljudskog života.
„Obrazovanje nas prati od rođenja pa do smrti, jer je učenje cjeloživotno. Uvijek budite otvorena srca prema novim znanjima i tada ćete postići ono što želite. Budite uporni i imajte cilj“, poručio je maturantima Čapo.
Rektor Univerziteta u Zagrebu dr. Damir Boras se također obratio na Svečanoj akademiji.
„Gimnazija vam nije dala samo vrhunsko obrazovanje, nego vas je naučila poštovanju prema pravim vrijednostima. Vjerujem da su vaši roditelji zbog toga ponosni. Imate sva znanja da upišete fakultete, a Univerzitet u Zagrebu bio bi sretan da ostanete u Hrvatskoj, trebaju nam mladi poput vas“, naglasio je rektor Boras.
Zagrebačka medresa „Dr. Ahmed Smajlović“ počela je s radom 1993. godine, a 2000. je počela djelovati u sastavu Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta.
Na inicijativu Školskog odbora, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao osnivač, donosi odluku o transformaciji Zagrebačke medrese u opću Islamsku gimnaziju s četiri izborna (obavezna) predmeta: arapski jezik, Kur'an i kur'anske znanosti, islamska kultura i civilizacija i islamska vjeronauka. Glavni razlog je bio taj da učenici nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja mogu nastaviti školovanje na svim fakultetima u Hrvatskoj, ali i u svijetu.
U junu 2007., Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, na zahtjev Zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović“, izdalo je rješenje kojim se odobrava izvođenje vlastitog plana i programa opće gimnazije.
Islamska gimnazija danas je odgojno-obrazovna ustanova koja je prepoznatljiva u društvu.

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
05. August 2022 19:51
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif