Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Ambasadori Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjenim nacijama priredili svečani prijem u povodu 30.godišnjice članstva u UN
AMBASADOR ALKALAJ: BOSNA I HERCEGOVINA STABILNO IDE KA OSTVARENJU EVROATLANTSKIH ASPIRACIJA
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. May 2022. 18:05:20
U povodu 30.godišnjice članstva u Ujedinjenim nacijama, stalni predstavnici Misija pri UN, Bosne i Hercegovine – nj.e. ambasador Sven Alkalaj, Republike Hrvatske – nj.e. ambasador Ivan Šimunović i Republike Slovenije nj.e. ambasador Boštjan Malovrh, u srijedu večer, 25. maja t.g., zajednički su priredili svečan prijem za diplomate i prijatelje pomenutih država.


U zgradi Ujedinjenih nacija lijepo je bilo vidjeti brojne diplomate koji su bili dio prijema i svečane atmosfere na ovom historijski važnom datumu i jubileju za sve tri države Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, kada je na dan 22. maja 1992., na 86. plenarnoj sjednici Generalne skupštine UN u New Yorku, usvojena rezolucija 46/237 Vijeća sigurnosti (od 20. maja 1992.), i usvojili aplikaciju za prijem pomenutih država u članstvo Ujedinjenih nacija. Isti dan uz prisustvo tadašnjih UN zvaničnika i predstavnika država Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije na jarbolu su podignute i zavijorile se zastave sve tri države.

Ambasador Sven Alkalaj na početku svečanog prijema u svojstvu domaćina prisutne je pozdravio i obratio:


- Hvala vam puno što ste nam se danas pridružili u tako impresivnom broju.
Okupili smo se da proslavimo 30 godina članstva u UN-u moje zemlje Bosne i Hercegovine i dvije prijateljske zemlje: Republike Hrvatske i Republike Slovenije, s kojima imamo dugu historiju, - rekao je na početku obraćanja ambasador Alkalaj.

Bh. ambasador se u toku obraćanja pomenuo je nekoliko najznačajnijih historijskih momenata tokom tri decenije međunarodnog članstva i prisustva države Bosne i Hercegovine.

- Dana 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum na kojem su građani Bosne i Hercegovine velikom većinom glasali za nezavisnost svoje zemlje.


Otprilike mjesec dana kasnije, 6. aprila, Evropska unija je priznala našu nezavisnost, a sljedećeg dana, 7. aprila, Sjedinjene Države su slijedile njihov primjer.

Vijeće sigurnosti UN-a 20. maja 1992. jednoglasno je preporučilo prihvatanje zahtjeva za članstvo u UN-u Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Posljednji korak bila je potvrda prijema putem Generalne skupštine 22. maja 1992. godine, rekao je ambasador i naglasio:

- Nakon našeg priznanja uslijedio je tragičan razvoj događaja, odnosno četiri godine krvavog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, koja je odnijela živote preko 100.000 ljudi. Moram spomenuti genocid u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, gdje je ubijeno više od osam hiljada ljudi, - istakao je ambasador Alkalaj dok su ga svi prisutni paživo slušali.


U nastavku obraćanja ambasador Alkalaj je istakao podršku bosanskih prijatelja i saveznika iz Evrope i SAD-a, te njihov značajan doprinos u mirovnim pregovorima i potpisivanje Dejtonskog sporazuma 15. decembra 1995. godine, čime je okončan rat.

- Nakon završetka rata, Bosna i Hercegovina je počela da se intenzivno angažuje u sistemu UN-a učestvujući u nekoliko tijela i agencija UN-a. Vrhunac našeg angažmana bilo je aktivno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a u periodu od 2010. do 2011. godine.

U to vrijeme imao sam zadovoljstvo i čast da budem ministar vanjskih poslova svoje zemlje. S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina u Vijeću sigurnosti, pokazali smo međunarodnoj zajednici da je Bosna na putu ka demokratskom društvu, a istovremeno pokazali naše težnje da postanemo lider u održavanju globalnog mira i sigurnosti.

Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina je od traženja pomoći od mirovnih snaga UN-a postala aktivni učesnik u mirovnim operacijama UN-a, - rekao je ambassador Alkalaj.


On je također govorio o raspoređivanju policijskih i vojnih stručnjaka BiH u brojnim misijama UN-a širom svijeta, da su dokazali spremnost da aktivno doprinose međunarodnom miru i sigurnosti. Prema riječima bosanskog ambasadora Alkalaja, do sada su naši vojni i policijski službenici služili u mirovnim misijama u zemljama poput Konga, Malija, Afganistana i nekoliko drugih značajnih žarišta sukoba.

Na kraju, ali ne i najmanje važno da spomenem samo još jednu oblast kojoj je Bosna i Hercegovina pokazala snažnu privrženost, a to je oblast zaštite ljudskih prava. Da spomenemo samo neke, dale smo značajan doprinos radu tijela UN-a kao što su Vijeće za ljudska prava (HRC), UN Women i UNICEF, kaže ambasador Alkalaj, posebnio naglašavajući:

- Prije nego što dam riječ mojim kolegama iz Hrvatske i Slovenije, želim još jednom izraziti zadovoljstvo što sam domaćin ovog zajedničkog prijema sa svojim uglednim kolegama iz dvije zapadnobalkanske države. Bosna i Hercegovina stabilno ide njihovim stopama ka ostvarenju naših evroatlantskih aspiracija. Iako je samo simboličan, pokazuje kako saradnja unutar našeg regiona može biti uspješna i dostižna, - zaključio je ambasador Sven Alkalaj, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u Misiji pri UN.


Uslijedila su obraćanja ambasadora Hrvatske i Slovenije, koji su govorili o značaju prijema svojih zemalja u članstvo UN 22. maja 1992., i istakli su prijateljske odnose koje gaje prema Bosni i Hercegovini, naglašavajući da će njihove zemlje pomoći joj na putu ka članstvu Europske unije.

Posebno ističemo, zajednički svečani prijem u UN-u, u povodu velikog jubileja za sve tri države, organiziran od strane trojice ambasadora Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, treba poslužiti kao primjer kako zajednički se može i treba raditi za interes dražva i njenih građana. Da svima bude bolje.

Ambasadori, vama, vašim kolegama i građanima sretan veliki jubilej Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije!

(Tekst i foto: Bošnjaci.Net)
VRHOstali prilozi:
» SANIN MUSA I NJEGOVE INSINUACIJE
Esad Krcić | 03. July 2022 13:36
» KORACI KA KVALITETNIJIM IZBORIMA
Mensud Alićušić | 01. July 2022 14:50
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif