Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Pripreme za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici:
NA MARŠU MIRA IZMEĐU 4.500 I 5.000 UČESNIKA
Procitaj komentar
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. May 2022. 16:05:59
U okviru priprema za ovogodišnji Marš mira Nezuk - Potočari koji će se održati kao dio programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone" UN-a Srebrenica u julu, predstavnici Podobora za Marš mira i Podobora za logističku podršku i realizaciju zajedno sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalne uprave policije, Policijske uprave Zvornik, Federalne uprave civilne zaštite, Opštine Srebrenica, Opštine Sapna i Crvenog križa Tuzlanskog kantona obišli lokacije u cilju izrade prostornog plana kampova za učesnike Marša mira.

"Ovo je dio aktivnosti koje Pododbor vrši u okviru priprema za Marš mira 2022 Nezuk - Potočari kako bi na vrijeme izvršili sve neophodne pripreme za ovogodišnji Marš mira. Ovdje moram posebno da istaknem ulogu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje u okviru svojih kapaciteta pružaju svu neophodnu logističku podršku Maršu mira u smislu obezbjeđivanja šatora za smještaj učesnika Marša mira, zajedno sa Federalnom upravom Civilne zaštite i Crvenog polumjeseca Republike Turske, na četiri lokacije u Nezuku, Liplju, Mravinjcima i Potočarima. Oružane snage, pored toga, kroz angažman u ljudstvu pružaju i medicinsko-helikoptrsku podršku učesnicima Marša mira i na dan komemoracije i dženaze u Potočarima 11. jula. Crveni križ Tuzlanskog kantona kroz angažovanje volontera pruža prvu pomoć učesnicima Marša mira dok su Domovi zdravlja Tuzlanskog kantona zaduženi sa medicinsku pomoć svim učesnicima marša. Dakle, radi se o jednoj velikoj organizaciji koja uključuje veliki broj ljudi i institucija, a sve s ciljem podsjećanja na ono što se desilo u julu 1995. godine i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici", istakao je Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora Marša mira, te dodao da "kompanija BH Telecom kroz svoje resurse podržava kako Marš mira tako i cjelokupnu organizaciju obilježavanja".

"Upravo zahvaljujući njima imaćemo pokrivenu cjelokupnu dionicu Marša mira kako signalom BH Telecoma, tako i radio vezu preko njihovih predajnika koji će pružati Crveni križ Brčko distrikta BiH. Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u izgradnju infrastrukture kroz asfaltiranje dionica trase Marša mira i uređenja same trase ove godine izdvojiće oko 600.000 KM, što je nastavak kontinuirane podrške ovog ministarstva Maršu mira i organizaciji obilježavanja godišnjice genocida", dodao je Kulaglić.

Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19 posljednje dvije godine bio je ograničen broj učesnika ovog događaja, te organizatori poručuju da se ovogodišnje pripreme vrše na bazi procjene 4.500 do 5.000 učesnika zbog ukidanja epidemioloških mjera i velike zainteresovanosti učesnika kako iz Bosne i Hercegovine tako i čitavog svijeta.

Foto: Pododbor za medijsko predstavljanje i informisanje

VRHOstali prilozi:
» UN: PORICANJE ZLOČINA ZNAK ZA POTENCIJALNO NASILJE
Detektor.ba | 06. July 2022 16:35
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif