Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


BANA I IGK ZAHTJEVAJU OD RUKOVODSTVA ALBANIJE DA UPUTE IZVINJENJE MAJKAMA SREBRENICE I HITNO USVOJE REZOLUCIJU O GENOCIDU NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. May 2022. 16:05:34
Protestno pismo povodom sramnog i anticivilizacijskog čina odbacivanja rezolucije o "Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina" od strane većine zastupnika Skupštine Republike Albanije
Pismo je upućeno na adrtese:
- Ilir Meta,
predsjednik Republike Albanije

Edi Rama,
premijer Republike Albanije

- Lindita Nikolla,
predsjednica Skupštine Republike Albanije

- Albanski poslanici koji su glasali protiv rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Poštovano rukovodstvo Republike Albanije,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) i Institut za istraživanje genocida – Kanada (IGK), upućuju vam protestno pismo povodom sramnog i anticivilizacijskog čina odbacivanja rezolucije o "Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina" od strane većine zastupnika Skupštine Republike Albanije.

Mi, članovi BANA i IGK, porijeklom iz Bosne, Kosova, Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, koji smo kroz prošlost propatili i prošli kroz vojne i policijske antibošnjačke ali i antialbanske režime, i koji smo preživjeli srpsko-crnogorsku i hrvatsku agresiju, udruženi zločinački poduhvat i genocid ’90-tih, duboko smo povrijeđeni postupkom glasanja u najvišem državnom organu – Skupštini Albanije, da vlada toliko nerazumijevanje, bezosjećajnost i politička bahatost prema zlu, genocidu koji je izvršen nad nevinom bošnjačkom djecom, mladosti, uopće civilima Srebrenice, Podrinja, Bosne i Hercegovine.

Poštovani politički predstavnici Republike Albanije,
Cijeli demokratski svijet se zgražava nad počinjenom srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995., u “Zaštićenoj zoni UN-a”. Ističemo, najviši internacionalni sudovi Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde i Tribunal u Haagu, presudili su, jasno i nedvosmisleno, da je genocid nad Bošnjacima dobro planiran od strane političkog i vojnog rukovodstva, koji su naredili a počinile vojne i policijske formacije paradržavne tvorevine Republike srpske, unutar međunarodno priznate i suverene države Bosne i Hercegovine.
Republika Srbija je prva država u svijetu koja je kažnjena za nesprječavanje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Osuđeno je i kompletno političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba na doživotne i višedecenijske kazne zatvora, na čelu sa najokorjelijim ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.
Također, Ujedinjene nacije su priznale da je genocid u Srebrenici njihova najveća greška od osnivanja. Kongres Sjedinjenih Američkih Država i Parlament Kanade usvojili su rezolucije u kojima su jasno osudili srpski genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Također, Europski parlament je 2009. usvojio rezoluciju o Srebrenici kojom osuđuju genocid nad Bošnjacima, a nakon toga uslijedilo je usvajanje rezolucije od niza europskih, čak i balkanskih država.
Nažalost, parlamentarci Albanije koje predvodi premijer Edi Rama, tj. parlamentarna većina, odnosno poslanici Socijalističke partije Albanije, glasali su protiv rezolucije o "Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina".

Poštovani politički predstavnici Republike Albanije,
Sa tim činom brutalno je izvršen udar na istinu, pravdu i sve žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Herecegovini, dok ste svjesno stali na stranu okorjelih srpskih ratnih zločinaca i planetarnih zločina koji su počinili nad Bošnjacima.

Poštovani politički predstavnici Republike Albanije,
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija i Institut za istraživanje genocida Kanada, pored osude takvog sramnog čina, a radi pijeteta prema žrtvama genocida, poštovanja prema državi Bosni i Hercegovini, kao i albanskih i bošnjačkih prijateljskih veza, pozivamo vas da ispravite vašu veliku ljudsku, moralnu, političku i državnu grešku, da javno uputite izvinjenje i zatražite oprost od majki Srebrenice čija su malodobna djeca u odvajana od njih, nakon brutalnih masovnih silovanja, zlostavljanja, u kolonama su poklani i pobijeni pred očima cijelog svijeta.

Nakon što izglasate rezoluciju o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, pozivamo predsjednika, premijera i kompletan sastav Skupštine Albanije na čelu sa predsjednicom, da posjeti Memorijalni centar žrtava genocida Potočari – Srebrenica. Tu ćete se sresti sa dijelom žrtava genocida, sa nišanima 6.671 žrtvi koje su identificirani i dobili mezar, ime na nišanu. I to nije konačan broj. Još uvijek se traga za ostacima žrtava genocida koje su srpski zločinci pod naredbom vlasti u Beogradu i Banja Luci raskomadali, bagerima prekopali i skrivali po bosanskim vrletima. Tako da su ostaci jedne žrtve pronalaženi u pet i više masovnih grobnica, što govori o namjeri veliskosrpskog zločinačkog režima da je pokušao da prikrije dokaze, a to i danas radi. Napominjemo da je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Poštovani politički predstavnici Republike Albanije,
Bošnjačko i albansko prijateljstvo je toliko jako da ga ovakvi nezreli i nedemokratski postupci poslanika samo mogu ojačati. Zato vas pozivamo da o žrtvama srpskog genocida nad Bošnjacima govorite i glasate kako narod misli, a ne radi političkih probisvjeta i nasljednika balkanskog kasapina Miloševića, poput Aleksandra Vučića, koji je zločinački zanat kovao uz ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a sve u cilju da skrene pozornost sa odgovornosti Srbije koja je nakon svih ratnih zala ’90-tih, sada utočište najokorjelijih ratnih zločinaca i kriminalaca, i koji huškaju bosanske Srbe na separatizam i nestanak Bosne i Hercegovine.
Čekamo da nas obavijestite o postuku izglasane rezolucije u Skupštini Republike Albanije i da nedvosmisleno stanete uz Bosnu i Hercegovinu.

Tako vam Bog pomogao!

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA)
Institut za istraživanje genocida – Kanada (IGK)

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» DANI BOROVNICE PROGRAMI KOJI SE PAMTE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 23. July 2024 18:17
» PJESNIČKI FESTIVAL “PLAVSKI ZAGRLJAJ STIHOM”
Sahit Kandić | 21. July 2024 13:00
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif