Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


KLJUIĆ OTVORENO POZIVA NA DISKRIMINACIJU I SEGREGACIJU MUSLIMANKI U DRUŠTVENOM I JAVNOM PROSTORU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. May 2022. 12:05:28
Reakcija Dekanata Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu na izjavu Stjepana Kljujića o nespojivosti obavljanja funkcije ministrice za odgoj i obrazovanje sa nošenjem mahrame

Dekanat Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu izražava žaljenje zbog izjave Stjepana Kljujića kojom je, iznoseći neprimjerene komentare u Centralnom dnevniku FACE TV na račun odjevne prakse Naide Hote-Muminović, ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, konstatirao nespojivost obavljanja javne funkcije sa nošenjem mahrame.

Kao menadžment ustanove koja obrazuje i generacije mladih žena, budućih stručnjaka na odgojno-obrazovnom polju, osjećamo potrebu da reagiramo na ovakvu štetnu izjavu kojom se otvoreno poziva na diskriminaciju i segregaciju muslimanki u društvenom i javnom prostoru.

Podsjećamo da je nošenje mahrame izraz religijske prakse i pridržavanja religijskih normi koji su zaštićeni oblici prava na manifestiranje religije, kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (član 9) i Ustavu Bosne i Hercegovine (član II, par. 3, alineja g). Prema praksi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pravo na manifestiranje religije „u privatnom i javnom životu“ ne smije biti uskraćeno ni onim licima „koja u svojstvu izabranih i imenovanih predstavnika učestvuju u vršenju javne vlasti“ (predmet U 3/13, 26. novembar 2015., par. 93).

Izjava Kljujića u suprotnosti je sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koji zabranjuje aktivnosti i djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv pripadnika bilo koje religije (član 5, par. 2, alineja c). Izjavom se, također, otvoreno zagovara diskriminacija na osnovu religije u ostvarivanju učešća u javnom životu koja je zabranjena Zakonom o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Cijenimo da sporna izjava odražava shvatanje koje je dominiralo u komunističkom sistemu da je religija isključivo privatna stvar pojedinca, te izražavamo čvrstu opredijeljenost da se u sistemu formalnog obrazovanja u savremenom bosanskohercegovačkom društvu, kao i u medijskom prostoru, afirmiraju napredni standardi slobode religije ili uvjerenja koji čine sastavni dio liberalne demokratske tradicije, piše u reakciji dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
21. June 2024 16:12
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif