Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


NJUJORŠKI MUHABETI SA BRATOM I DOSTOM HAFIZOM HADŽIĆEM
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 04. May 2022. 16:05:27

Hfz. dr. Haris-ef. Hadžić tri mjeseca obavljao funkciju glavnog imama IZ Plav-Gusinje u New Yorku. Istovremeno je iskoristio priliku za specijalizaciju engleskog jezika.


Na poziv Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku na čelu sa predsjednikom h. Smajom Srdanovićem, Mešihat IZ-e u Srbiji na čelu s muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, udovoljio je želji pomenute zajednice i poslao hfz. dr. Harisa-ef. Hadžića, profesora na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru (FIS), da nekoliko mjeseci, posebno u toku Ramazan i šerifa, obavlja funkciju Glavnoga imama. Hafiz Hadžić je najviše aktivnosti imao Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, jednom od tri vakufa IZ Plav-Gusinje u New Yorku. Povremeno je držao hutbe, tribine i dersove i u Ali-Pašinoj džamiji u Astoriji, ali i u Islamskom centru u Monticellu, također vakufi pomenute zajednice. Kao i Centar bošnjačko-američke zajednice - Elmwood Parku, New Jersey.


Hafiz Hadžić, u nekih tri mjeseca, održao je blizu 200 dersova, tribina i predavanja u džamijama, jedan dio je izravno prenošen putem društvenih mreža. Govorio je o raznim temama iz oblasti islama, o mladima, ali i o međusobnom suživotu i toleranciji s pripadnicima drugih kultura i civilizacija u SAD a posebno u svjetskoj metropoli - New Yorku. Znatan broj tih aktivnosti je snimljen i postavljen na FB stranicu Sandžak tv NY i na YouTube kanalu, i džematskim profilima.

Potrudio se tokom svih 13 hutbi koje je održao, da izdvoji po nekoliko minuta i da se obrati džematlijama koji ne razumiju bosanski, odnosno na engleskom jeziku.

Pored hutbi, održao je tokom Ramazana i 29 predavanja na bosanskom i engleskom jeziku tumačeći hadise Allahova Poslanika, s.a.v.s. Također, praktikovao je da na svakoj teraviji uči po nekoliko stranica iz novog džuza Kur'ana, tako da smo simbolički proučili hatmu na teravijama. U toku teravije bi držao halku tefsira i govorio ukratko o džuzu koji je proučio toga dana na mukabeli, tumačeći po nekoliko ajeta iz sura koje se nalaze u dotičnom džuzu, što je bilo veoma zanimljivo džematlijama.


Tokom čitavog perioda u vremenu od tri mjeseca, koliko je boravio u IZ Plav-Gusinje, odnosno Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, stavio je poseban akcenat na odgoj i edukaciju u duhu islama mlađih generacija, omladine, ali i starijih generacija, te muslihunski djelovao među džematlijama ulažući maksimalan trud na jedinstvu vjernika s posebnim akcentom da čuvaju i brinu jedni o drugima – ovdje u tuđini, kao i rodbini i prijateljima u zavičaju, odnosno u Sandžaku i Bosni. Hafiz Hadžić je ukazivao na važnost uvezivanja svih džemata za naše krovne institucije u dijaspori tako i - Rijaset IZ-e u Sarajevu i Mešihat IZ-e u Srbiji, i u CG i Sandžaku. Jer, kako reče, obišao je puno džemata i zajednica u dijaspori, ali ova zajednica u New Yorku ima najviši potencijal.

Saznali smo da je u pisanoj formi predao odboru i usmeno predstavio svoj plan, viziju i strategiju daljeg razvoja Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, te ukazao na važnost da se što prije osnuje islamski dječiji vrtić, Škola Kur'ana, džematski časopis…, i razne druge institucije, aktivnosti, planovi i projekti, za šta naša zajednica ima veliki potencijal i kapacitet.

Posebna atmosfera je bila tokom mubarek mjeseca Ramazana - namazi u džematu, mukabela, zajednički masovni iftari, dersovi, sohbeti, druženja i sijela, teravije i noćni namazi, a hfz. dr. Haris-ef. Hadžić nam je svojim prisutvom, trudom i stilom da'vetskog rada približio naš zavičaj i domovinu.

Inače, ramazani u svjetskoj metropoli New Yorku možda zbog ambijenta i brzine življenja nisu kao u našim zavičajima, domovini Bosni, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji... da u redovima čekate i da se iftarite uz poznate sarajavske ili novopazarske ramazanske somune. Ali oni koji ramazanske mubarek dane na poseban način doživljavaju, poste i čine dobročinstva u ime Gospodara svjetova, njihove duše se prepoznaju neovisno koja je fizička razdaljina.Ujedno, naše vrijedne majke, nane, sestre...ali i ugostitelji, sa sobom su donosili i tako produžili vijek tradicionalnih specijalitata poznatih sa naše sofre: somuni, mantije, burek i razne pite, ćevapi, sarme...baklave, hurmašice, hačajlije...

Doduše, uz ovaj Ramazan i šerif, hafiz prof. dr. Haris-ef. Hadžić, približio nam je zavičaj i domovinu, dok je sa kolegama Nerminom-ef. i hafizom Mohammedom-ef. „razbio“ coronuvirus, zbili saffove vjernika Islamske zajednice & Kulturnom centru Plav-Gusinje u New Yorku, odnosno u vakufima Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, Alipašinoj džamiji, Islamskom centru Montecello, naravno i sa Idriz-ef. u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, Aras-ef. i Mukrem-ef u Bošnjačko-američkom zajedničkom centru.

Da istaknemo, hafiz prof. dr. Haris-ef. Hadžić je prvi Bošnjak iz Sandžaka koji je snimio kompletan Kur'an na CD-u, koji možete slušati i uživati, ali je objavio i devet knjiga i održao više stotina predavanja u Sandžaku i dijaspori. Nakon jedne teravije u prelijepom ambijentu Bošnjačkog centra, kako reče naš hadži Numan Gutić: "Vallahi brate ima lijep mekam, cijelu noć bih mogao stajati u namazu i slušati ga."


Zato smo pozivali one koji su u New Yorku i okolici da dođu u Bošnjački islamski kulturni centar Richmond Hill i uvjere se. Naravno, dobrodošli su bili uz bogatu iftarsku sofru i u Alipašinu džamiju, Bosansko-hercegovački islamski centar, Bošnjačko-američki zajednički centar - Elmwood Park, NJ i Islamski centar Montecello...

Prema riječima čelnika IZ Srdanovića, u tri vakufa ove zajednice posluženo je oko dvadeset hiljada iftara. Dok su mladi ove zajednice pripremili paketiće hrane i podijelili beskućnicima.

Jedan od posebnih ugođaja je bio pred kraj ramazana dolazak na iftar g. Donovana Richardsa, predsjednika njujorške općine Queens, kojeg su domaćinski dočekali i ugostili predsjednik Smajle Srdanović, hafiz dr. Haris-ef. Hadžić, članovi Odbora, naravno i članovi IZ P-G.


Predsjednik Richards se obratio nakon iftara kada je predsjedniku IZ Smajlu Srdanoviću, uručio je Proklamaciju, kojom pohvaljuje zajednicu za cjelokupni humanitarni rad, aktivno unaprjeđivanje dobrih međuljudskih i međuvjerskih relacija i odnosa. Ujedno čija je misija promicanje međusobne ljubavi i razumijevanja.

- Bosanski / Bošnjački islamski kulturni centar posvećen je služenju Queensu, vjeri i dubokoj predanosti za dobrobit članova i njihovih susjeda širom okruga Queens, istakao je u obraćanju pored ostaloga u Predsjednik općine Queens Donovan Richards.

Za kraj, poseban ugođaj su bila naša sijela nakon teravija, kada smo često imali lijep muhabet sa dr. hfz. Haris-ef. Hadžićem, od kojeg se može puno naučiti, a u više navrata ostali bi do kasno u noć ili do sabaha. O svemu bi se pomalo dotakli, o nama u Sandžaku i Bosni, ali i o Sandžaku i Bosni u nama.

Evocirana su sjećanja na rahmetli muftiju Muamera Zukorlića, vakufu i hajratima koje je iza sebe ostavio, ali i uopće o Islamskoj zajednici, Bošnjacima i našem halu.

Govorili smo i o vakufu i hajratima naše bošnjačke komune u New Yorku i daljim planovima. Puno je toga… ali do neke naredne prilike možda bude nešto detaljnije, insha’Allah.

VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif