Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


HAFIZ BUGARI: NOĆ LEJLETUL-KADR NEOPISIV DAR SVIM LJUDIMA
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 27. April 2022. 14:04:34
Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju noć Lejletul-kadr, najodabraniju noć u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrednija od hiljadu mjeseci.

U ovoj noći počelo je objavljivanje Kur'ana poslaniku Muhammedu, a.s, a kako je istakao hafiz Sulejman Bugari za RTV BIR, ona je „neopisiv dar svim ljudima“.

„Allah Uzvišeni je u suri Kadr detaljno opisao tu noć, koliko je važna i šta se u njoj dešava. Gospodar kaže: Uistinu, Mi smo ga objavili u noći Kadra. A znaš li ti šta je noć Kadra? Noć Kadra je vrednija od hiljadu mjeseci, noć u kojoj se bezbroj meleka spušta, zajedno s njima i ruh/duh/dah. Ona je kao takva mir, spas za svakoga, sve dok ne osvane“, kazao je hafiz Bugari.

Kako je objasnio hafiz Bugari, sura Kadr nas podsjeća na neopisivu noć koja je data kao blagodat svakom čovjeku ponaosob, kao jedinstvena prilika da se dođe do svoje originalnosti.

„Šta znači doći do svoje originalnosti? To znači da čovjek treba da teži da spozna sebe, da spozna svoju ulogu i zadaću koju je dobio od Gospodara“, naveo je hafiz Bugari.

Naglasio je da je Noć kadra počašćena da se u njoj spusti Božija riječ.

„Ta čast je ponuđena svakom čovjeku, da je doživi, da ostvari svoju originalnost. Da bismo mogli osjetiti snagu, nur te noći, jedan od uslova je naša potpuna posvećenost Božijoj riječi. Onoliko koliko mi bićem pristupimo Kur'anu, koliko se s njim družimo, toliko će nam ta noć otvoriti i pokazati“, istaknuo je hafiz Bugari.

Kako je naveo, u noći Kadra najbolje je učiti dovu: „Allahu, Ti si onaj koji prelazi preko slabosti naših, Ti si onaj koji je plemenit i Ti si onaj koji voli da prašta, pa Te molim oprosti nam.“

„U ovoj dovi je sastavljeno sve ono što se traži od vjernika tokom cijelog života, da se okiti s ove tri osobine, da bi mogao da doživi noć Kadra, slast vjerovanja, ljepotu imana, ljepotu bratstva, ljubavi i razumijevanja. Da li mi prelazimo preko slabosti jedni drugih, ili volimo da pamtimo? Jesmo li plemeniti jedni prema drugima, a imamo Plemenitog? Volimo li mi da praštamo jedni drugima? Apsurd je da imamo Gospodara koji prelazi preko slabosti, a mi da pamtimo. Apsurd je da nismo plemeniti, da ne razumijemo ljude. Apsurd je da od Allaha tražimo oprost, a da mi ne opraštamo. Okitimo se ovim osobinama u ovoj noći, ne bi li nas Allah počastio da budemo od onih koji kažu 'Blago onome kome je noć Kadra svaka noć'“, poručio je hafiz Sulejman Bugari.

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletul-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira centralnu svečanost prije teravih-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Ovom prilikom vaz će kazivati reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Program počinje u 20.45 sati, s direktnim prenosom na BHT i BIR televiziji.

VRHOstali prilozi:
» ISLAMOFOBIJA I U SREDINAMA U KOJIMA SU MUSLIMANI VEĆINA
Anadolu Agency (AA) | 21. May 2022 12:43
» BEDR - DOKAZ I TRIJUMF ISTINE
MINA | 17. April 2022 15:11
» POSTOJI PLAN DA BOŠNJACI NESTANU KAO NAROD
Preporod.info | 06. April 2022 15:35
» LOGIĆ: MAPA OPSADE SARAJEVA KAO DOPRINOS KULTURI SJEĆANJA
Anadolu Agency (AA) | 05. April 2022 18:57
» NAŠA BORBA JE BORBA ZA MIR
MINA | 01. April 2022 13:55
» DOBRI LJUDI ŽIVE ONOLIKO KOLIKO ŽIVE NJIHOVA DJELA
Samir Hadzalić | 22. March 2022 15:20
» POSLJEDICE ASIMILACIJE SU VIDLJIVE
Samir Hadzalić | 08. March 2022 23:00
» POSTOJI NAMJERA DA SE IZVRŠI KOMPENZACIJA RS ZA KOSOVO
Anadolu Agency (AA) | 12. February 2022 13:32
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif