Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


GOSTI HATBI: BEJTU-L-MAL JE TEMELJ FUNKCIONIRANJA POVRATNIČKIH DŽEMATA
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 11. March 2022. 12:03:56
Ured za zekat i Odjel za hatabet, vaz i iršad Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH), u saradnji sa muftijstvima, pokrenuo je projekat gostovanja hatiba iz područja povratničkih džemata u muftijstvima koja nemaju povratničkih džemata.

U okviru ovog projekta, imami iz Muftijstva tuzlanskog danas su bili gosti u džematima Muftijstva sarajevskog.

Cilj projekta je da imami koji žive u povratničkim medžlisima i džematima, kroz hutbe u velikim džematima, ukažu na važnost Bejtu-l-mala za održavanje vjerskog života na tim područjima.

Sa imamima gostima su u Studenstkom centru IZ-a prije džuma-namaza razgovarali muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut.

Vehid-ef. Arnaut: Značaj institucionalnog prikupljanja zekata i sadetaku-l-fitra

- Četiri muftijstva su domaćini, a četiri muftijstva su gosti. Danas je iz Muftijstva tuzlanskog došlo sedam hatiba sa obale Drine, a domaćini će im biti medžlisi Sarajevo, Kiseljak, Visoko i Kakanj. Oni će, između ostalog, istaknuti značaj institucionalnog prikupljanja zekata i sadetaku-l-fitra, - objasnio je Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat.

Muftija Grabus je ocijenio kako ovaj potvrđuje da Islamska zajednica vrlo uspješno koordinira svoje aktivnosti.

- U ovim projektima moramo biti, ne samo zajedno, nego voditi računa kako imati održiv projekat i u našim džematima. Zato je pitanje zekata jedno od najvažnijih unutar Islamske zajednice. Mi moramo bit ustrajni, poštivati odluke reisu-l-uleme i Rijaseta. Kroz primjere imama koji će danas održati hutbe uvjeravamo se u važnog ovog pitanja, - poručio je muftija sarajevski.

Muftija Grabus: Imati održiv projekat

Haris-ef. Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, ocijenio je da je ovo prilika da imami džematlijama širom Bosne i Hercegovine zahvale za njihov doprinos Zajednici, ali ih i upoznaju s detaljima projekata u kojima učestvuju.

- Mnogo je stvari koje kao Islamska zajednica organiziramo zajedničkim snagama. Vjernici Islamske zajednice učestvuju u dobrim djelima koja se čine širom svijeta, a mi ćemo im danas, na ovaj način, zahvaliti, - naglasio je Mustajbašić.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam MIZ Bratunac, izjavio je kako će gosti imami danas pokušati prenijeti dio atmosfere u kojoj žive dugi niz godina.

- To je prije svega naš dug prema Domovini i narodu. Snagu Zajednice podrazumijeva i njena snaga tamo gdje situacija nije najbolja, u smislu malog broja njenih članova i skromnih resursa. Mi ćemo pokušati dodatno zainteresirati naše ljude iz safova da pojačamo povjerenje u Bejtu-l-mal, - poručio je on.

VRHOstali prilozi:
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
» U KUALA LUMPURU ODRŽAN SAMIT MUSLIMANSKIH UČENJAKA
Bošnjaci.Net | 31. May 2022 00:16
» SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE NEKAD I SAD
Muhamed Hodžić | 23. May 2022 13:47
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif