Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U Düsseldorfu, u subotu, 06. marta 2022. godine, održana mirna šetnja i Skup za mir u Bosni i Hercegovini
JEDINSTVEN APEL IZ DÜSSELDORFA: – BOSNU I HERCEGOVINU ODMAH PRIMITI U NATO
Procitaj komentar

Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 06. March 2022. 23:03:37
Među više od 20 država i stotinjak gradova u svijetu, koji su danas održali Mirne šetnje i Skupove za podršku Bosni i Hercegovini, svrstao se i svjetski ljepotan Düsseldorf, centralno središte njemačke regije NRW-a.

Nakon mirne šetnje od zgrade Parlamentarne Skupštine NRW do Gradske vijećnice centralni miting je počeo minutom šutnje za sve žrtve u Ukrajini, a potom intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine. Potom se prisutnima obrati jedan od četiri organizatora ove manifestacije Amir Kobiljar, Fočak, koji je s trenutnim mjestom boravka u Oberhausenu. Naime, Skup je organizirala grupa iz tog grada u kojoj su još bili:

Cazinjanin Enes Mehić, Novljanin Izudin Džafić i Samir Bjelić. To je, zaista, na sramotu bosanskohercegovačkoj dijaspori u Düsseldorfu. A da su neaktivni, potvrđuje i slobodna procjena autora, da je više bilo prisutnih iz okolice nego iz tog grada.


Na početku govora Kobiljar je istakao da se ove martovske manifestacije održavaju u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 06. marta - Dana zahvalnosti, prvi put utemeljena, a u povodu zahvalnosti svima onima koji su našoj domovini pomogli kada joj je bilo najpotrebnije od ´92. do ´95.

Inače, program je počeo u 11:45 i zvanično trajao do 13:00 sati. Ono što bi se moglo izdvojiti iz govora jednog od organizatora Skupa jeste poveznica BiH i Ukrajine, Kijeva i Sarajeva.

- Svijet, rekao je Kobiljar, da je reagirao u BiH ´92., kao sada u Ukrajini, zasigurno se ne bi sada dogodila agresija na ovu neovisnu i samostalnu državu. Dvostruki aršini uglavnom se vraćaju i skupo plaćaju.


- Naša Bosna i Hercegovina, rekao je Habib Selmanović, dramaturg iz Sarajeva (sada u Oberhausenu) oduvijek je pripadala i pripada modernim europskim i svjetskim društvima, samo što je trebalo da se zlo desi u drugoj sredini i drugoj državi, pa da nas pojedini shvate i prihvate. A mi ne tražimo, niti smo tražili ništa više nego što imaju drugi, kada je u pitanju sloboda, jednakost, pravo. Dosta je više negiranja pravosnažnih presuda Haškog ICTY tribunala, negiranja genocida u Srebrenici, vrijeđanja žrtva rata u našoj Bosni.


Jedinstven stav svih na ovoj martovskoj Manifestaciji u Düsseldorfu jeste da se Bosna i Hercegovina odmah primi u NATO Savez i da joj se dodijeli status kandidata za Europsku Uniju!Tekst i fotografije: Ferhat KORAJAC

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
12. February 2024 02:08
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
26. July 2023 13:41
» ČUVAJU TRADICIJU BOSNE I ZAVIČAJA
11. February 2023 14:45
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
21. October 2021 17:38
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif