Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


109 GODINA OD CRNOGORSKOG I SRPSKOG GENOCIDA I NASILNOG POKRŠTAVANJA BOŠNJAKA I ALBANACA PLAVA I GUSINJA
Procitaj komentar
Autor: B.net
Objavljeno: 04. March 2022. 18:03:42
U vaktu Prvog balkanskog rata, odnosno heftu dana prije samog početka, oktobra 1912. kao i 1913., Crna Gora je okupirala Plav i Gusinje, dok crnogorska vojska, pod direktnom naredbom knjaza/kralja Nikole, brutalno su pobili oko 1800 nenaoružanih civila Bošnjaka i Albanaca. Dok su istovremeno angažovali preko trideset sveštenika pravoslavne crkve koji su uz silu vojske nasilno pokrstili oko 12,500 muslimana - Bošnjaka i Albanaca ovog kraja.
Prije 109 godina, 5. marta 1913. na plavskoj Racini, pred nasilno sakupljenim narodom Plava, zlostavljani su, prebijani, ubijani i javno strijeljani ne samo punoljetni, ugledni i istaknuti Plavljani, već i žene sa djecom u naručju. Kao što se dobro pamti monstruozni masovni pokolj i zločin na Previji više stotina civila plavsko-gusinjskog kraja, zatim na gusinjskom Begluku, Čekića Kršu, i drugim lokacijama ispod Prokletija…, posebno je usječeno u svijest naroda ovoga kraja javno strijeljanje dvanaest uglednih Plavljana koji su bili čuveni po dobročinstvu ne samo u Plavu i Gusinju, vuće i šire u Sandžaku, Bosni…
Da otkupe svoje živote, da odustanu od islama i prihvate pravoslavlje / svetosavlje, imali su izbor KRST i ŠIŠAK ili SMRT. Dostojanstveno, ponosno i bez dvojbe, sa šehadetom u srcima i na usnama odlučili su se za SMRT!
Njih dvanaest plavskih prvaka dijeleći sudbinu svojeg naroda, čvrsto stojeći jedan uz drugog, u posljednjem ovodunjalučkom saffu, povezani čvrsto konopcem i žicom, strijeljani su i pogubljeni iz neposredne blizine:

1. Mulla Sado Musić
2. Adem – Demo Marković
3. Junuz Nurov Omeragić
4. Hajro Nurov Omeragić
5. Ago Jakupov Ferović
6. Emin Jakupov Ferović
7. Šećo Ferović
8. Mazo Hadžimušović
9. Hako Hadžimušović
10. Osman aga Šehović
11. Bećo Mehmedov Aljihuljić
12. Šećo Mehmedov Aljihuljić.

Istaknuti historičari i istraživaći ratnog zločina zabilježili su da je tadašnja država i rukovdostvo Crne Gore u Plavu i Gusinju počinili genocid. To je bio sedmi po redu genocid nad Bošnjacima od strane Srba i Crnogoraca. Pored masovnih ubijanja, nasilnog masovnog pokrštavanja, vršeno je sistematsko silovanje žena, kao i pljačkanje i istrebljenje naroda ovog kraja.
Direktnu odgovornost za ovaj zločin genocida snosi rukovodstvo Crne Gore na čelu sa kraljom Nikolom i pravoslavnom crkvom koji su kamom i krstom sijali smrt u ovom kraju.
Sto devet godina je od ovog gnusnog državnog zločina genocida, niko i nikada u Crnoj Gori niti je odgovarao niti se izvinio. Sto devet godina kasnije potomci žrtava genocida i dalje traže razumijavnje, pijatet prema žrtvama, suosjećanje i pravdu za žrtve genocida i dostojanstveno memorijalno obilježje koje će biti mjesto sjećanja ali opomene na žrtve genocida u Plavu, Gusinju, ali i na nivou države, da se nikada i nikome ne ponovi!
Mi potomci, čekamo i ne odustajemo!
Neka je vječni rahmet svim nevinim žrtvama genocida u Plavu i Gusinju koji 109 godina nemaju ni metara ni nišana. Amin!

Podsjećamo, potomci žrtava genocida u Plavu i Gusinju, okupljeni u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji (BANA) i u svojstvu producentske ekipe, snimili su dokumentarni film “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”, autor Avdo Huseinović.

Preporučujem da pogledate:

VRHOstali prilozi:
» SAMO SE JAKIH I SLOŽNIH NEPRIJATELJ BOJI
Eset Muračević | 04. July 2022 15:23
» U SARAJEVU SE ODRŽAVA 11. KONGRES DIJASPORE BIH
Anadolu Agency (AA) | 02. July 2022 15:08
Ostali prilozi istog autora:
» VASPITANA DJECA
07. May 2022 14:39
» BOSANSKI JEZIK NEMA ALTERNATIVU
26. April 2022 16:37
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif