Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


(P)OGLED O BOŠNJAKU
BOSANSKO-BOŠNJAČKA MITO-MANIJA CR(K)VENOG LITIJANJA TZV. „IGMANSKOG MARŠA“
Procitaj komentar

Autor: Husein Tokić
Objavljeno: 04. February 2022. 00:02:55
Da su po Ibrišimoviću Bošnjaci dijagnostički još „zgniječen narod“, a i danas to pokazuje njihova nacionalna jugoideološka titoistička šizofrenija, pa su vlastiti svoj na islamu utemeljen antifašizam zamijenili sa jugoslovenstvom-titoizmom kao ideološkim antifašizmom, a što je historijski opasno po Bosnu i Bošnjake, da vlastiti historijski i kulturološki identitet mijenjaju (samo)ubilačkim.
Naime, ideološki antifašizam i fašizam su suprotni tasovi (tegovi) društvene vage identičnog sistema. Oba sistema egzistiraju na zamjeni teza, (zamjena mjesta), gdje forma postaje suština a istina laž, koji traže PROSTOR društvene fikcionalne izdaje. Oba sistema društvenih tzv. vrijednosti oslonjena su na tri stuba; CR(K)VENOJ ideologiji izdaje, vojnicima čuvarima prostora i kultu ličnosti, koja pojedincu u kolektivitetu („stadu“), a i kolektivitetu zamijeni šizofreno Apsoluta u ljudskom obliku. Sva tri ova stuba su na temeljima čistote prostora od izdaje. Može li se ijedan od ova tri kulturološki identitetska stuba pripisati Bošnjacima (u vjeri) ako Bosne kao države suštinskog-neideološkog antifašizma, zasnovanog u temeljima Islamskog nauka ima onoliko, koliko na kojem prostoru ima Bošnjaka? Konačno, može li se identitetski pripisati Bošnjacima ideološki antifašizam? Može!? Informacija je danas najmoćnije sredstvo...
Medijskoj, u ideološkoj okupaciji S-H istine o Bosni i Bošnjacima temeljene na jugoslovenstvu. Posebno titoizmu. Manipulacijom medijskog konzumenta, o suštinskom karakteru antifašizma i ideološkog antifašizma i ideologije kao fašizma. (Jer da nije bilo Tite, Bošnjaci ne bi znali ni šta je fašizam i antifašizam). Ciljanom obradom medijske informacije kao istine Bošnjaci predugo hodaju četvrt stoljeća od završene SH agresije po tankom ledu vlastitog nacionalnog neznanja i krmeljanja. Informacija je egzistencija medija, novac-bogatstvo iako ona može bit laž kao (historijska) istina ili ideologija. Sve izvan toga je mediokritetstvo tobožnjeg (ne)znanja proizvođača informacije. “Bosanski“ proizvođači informacije za objekat obrade imaju Bošnjaka („Bosanca“). Cilj izjednačiti bosansku žrtvu i SH agresora, te agresiju nametnuti kao historijsku potrebu. Medijski metodološki šizofreno se dokazuje teza ne možete biti antifašista ako niste (jugo)ideološki antifašista – ili: Ako možete biti jugoideološki (ideološki) antifašista logično da možete biti i fašista, sve po S-H matrici definicije ovih pojmova. Bošnjacima se kolektivno potura ideološki antifašizam, a što je nacionalno-historijski naučno neutemeljeno a opasno.
Prevedeno na aktuelni trenutak postavlja se Bošnjacima historijsko pitanje bez odgovora, ono traje od 1945. g pa sve do danas, 27 ili 28 ili 29.01.2022. To je Ukupno 77 jubilarnih 80 godina.
ŠTA JE BOSNI I BOŠNJACIMA IGMANSKI MARŠ
(Op. Autora: Poređenja radi, oba jugoslovenstva i kraljevo i Titino trajalo je ukupno 74 godine. SPC je stara u Bosni samo 100 god i 9 mjeseci. U Kraljevini SHS, 17. juna 192.0, odlukom kralja a na osnovu Plaćenog dokumenta Carigradskoj Patrijaršiji 15000 franaka u zlatu, od 20. marta 1920; Pravoslavna Crkva Bosne uključena je u SPC).
Šta je Bosni i Bošnjacima „manifestacija“ (pro)slave godišnjica, (niza i zadnjih .77.; 78. i 79. i 80 ) „proboja“ Igmanskim maršem termičke inverzije u kojoj je promrzlo 177 od 800 Srba - „antifašista“ predvođenih „antifašistima“ iz Srbije, (neki Kljajići, Dapčevići, Đilasi, Rankovići i dr). Medijski sve propraćeno (podacima slikom i brojem), prisutno punoljetnih i malodobnih na 77 godišnjici 15.000, na 78. godišnjici 20.000, na 79. godišnjici zbog CORONE organizator pozvao 300, a ogroman broj prisutnih, organizator nije predočio medijima. (Vjerovatno zbog labave zakonske odgovornosti, jer će zbog jugoideološkog bošnjačkog (bes)potrebnog „litijanja“ na Igman polju približan broj utvrditi (medijski) omrznuta J. ustanova UKCS ,možda zbog jednog prezimena, posljednjeg zagovarača zadnjeg jugoslovenstva među NUS krajnjim produktima, Srbima i Hrvatima kao rušiteljima istog!?)
Tvrdnja da su slavljenici ovih manifestacija „proboja“ Igmanskog marša skoro u opsolutnom procentu Bošnjaci, (a jesu), je napad na nadnacionalno (JUGOSLOVENSKO), što ne pripada Bošnjacima i Bosni, jer se tim podatkom napada medijski (jugo)ideološki antifašizam „konstitutivnosti“, pa po zamjeni teza, ako bošnjačkim antifašizmom napadate (jugo)ideološki antifašizam postajete šizofrenijom fašista... Tako je nametnuta okupaciona matrica bošnjačko/bosanskog (srpskog i hrvatskog) renegatstva u korist NUS produkata CR(K)VENOG jugoslovenizma, zasnovanog na lažnoj historiji i mitologiji. Bošnjaci/Bosanci su potpuno prebrisali autohtonost u korist „konstitutivnosti“. Medijski manipulativno nameće im se skoro lažno historijski slika titoistička slika Bosne „Jugoslavije u malom“. Nadalje, Kako je Prostor- Jugoslavija u „Velikom“, propali „svjetski projekat“ po S-H teoriji čistote krvi i tla, (crkvenoj a i po crvenoj), a što je tačno sa ove distance i on je zaista stvoren od Evrope radi rješenja „ISTOČNOG pitanja“ – uništenja islamskog elementa na prostoru Balkana pa i Bosni zbog ideološke (Crkvene) čistote prostora evropskog tla, (što simbolizuje krpa 12 apostola), Logično-šizofreno i bošnjačko-bosanski prostor bi se morao raspasti. isto tako šizofreno sada crvena ikonografija titoizma – kao s-h nacionalsocijalizma u rukama Bošnjaka maše samoubilački ratnim krpama trobojkama okupirane Bosne do 1971, a simbolikom do 1992. instalirajući historijski neutemeljenu tezu mogućnosti opstanaka Bosanske/Bošnjačke države samo unutar prostora titoizma. (Jože-crvenog apsoluta-boga, jna i Partije)...
U događaje bošnjačko-bosanskog titoističkog litijanja, zabrinjavajuće je znanje i analiza teorije o NACIJI Bosansko-Bošnjačke sveprisutne javne „inteligencije“. Ona svojim tumačenjem zorno pokazuje koliko je napadnut Bosansko-Bošnjački obrazovni sistem u društvenom sistemu neoliberalnog kapitalizma i agresivnog konzumerizma u kojem možete kupiti i prodati sve, pa „naučnu“ titulu „akademske veličine“. Oni „Preporođeni „ i „nezavisni“ u raznim NVO dumangijaju o Naciji i nacionalnoj književnosti naučno otimajući kulturološki srpstvu četništvo i a i hrvatstvu ustaštvo uplašeni pred pojmom bošnjačke književnosti. Na B(iH) sceni su „lavičari-ljevičari“. Po njima je bošnjačka književnost disolutivna komponenta instalirane teze o Bosni Jugoslavije u malom. Bošnjačka književnost je protiv nacionalnog romantizma tj „S-H antifašizma“, pa čak i umjetničkih cr(k)venih jugoideoloških ikona i platformi: Mažuranića, Njegoša, V. Karadžića, Andrića, Meše Selimovića, dijelom Sušića i Kulenovića, i mnogi drugih. Teoriji Za SH Cr(k)veni fašizam instaliran kao poredak Logično ako ste konstitutivan a ne autohton, onda (P)ostajete sljedbenik svojih- kulturno pod okupacijom NDH u Hitlerovoj Crkvenoj globalizaciji svijeta, Đoze, Nametka, Mulabdića, Čolakovića, Muradbegovića, Busuladžića-antikomuniste i antilihvara, Ferida Džanića SS–ovca a vođe Prve vojne pobune protiv Hitlera u Francuskoj septembra 1943. i mnogih drugih; a protiv ste S-H antifašizma pa čak i imjetničkih jugoideoloških platformi; Mažuranića, Njegoša , V. Karadžića, Andrića,Meše Selimovića, dijelom Sušića i Kulenovića i ne daj Bože Tite-Oca svih naših naroda i narodnosti. Njegova slikovna (ikona) sveprisutnosti u javnim objektima je izuzev prostorija istovara bioloških nusprodukata varenja živog roba. Onog Crvenog Oca koji je koji je sa Mošama, Žujovićima, Đilasima, Rankovićima idr.... nepriznavanjem Bošnjaka Ustavom DFJ, (odnosno FNRJ), 1945. primirio i pomirio „de iure i de facto“ dva CR(K)VENA fašizma i dva „velikodržavnička“ projekta u Bosni, dokazujući takvom Bosnom SH-jugoslovenski internacionalizam; cementirajući NUS PRODUKTE Jugoslovenizma započetog Garašaninovim Srpstvom i Štrosmajer-Štadlerovim Hrvatstvom uz asistenciju i podršku JEVROPE/EUROPE, odnosno AU Monarhije. (Za neupućene bosansko-bošnjačke historijske PINOKIE, ako nisu neznalice Štrosmajer i Štadler su etnički Nijemci pod kojima su Franjevci izdali Bošnjaštvo i Bosnu). Pod pritiskom crkve.
Tada, jedina Bošnjačka partizanska ruka Husage Čišića, nadasve hrabro (samo)ubistvena pred „Crvenim Bogom“, bila je protiv rečenog Mošinog ustava Federacije naroda i ukazivala da nedostaje šesta „baklja“.
Crvenim Apsolutom jugoslovenstva kao ideološkog antifašizma, postajemo zatočenici nametnute laži kao istine gdje ideološki dželat i ideološka žrtva zamijene mjesta pa laž postaje istina a ideologija sredstvo potrebe zločina. Laž kao „temelj opstojnosti i nacionalna potreba“. Historijska Laž je u temelju CR(K)VENOG jugoslovenstva.
Manifestacijom (pro)slave jugoideoloških 800 mučenika se prekriva historijska istina o Bosni i Bošnjacima.
Medijski jugoideološki propraćena manifestacija na Igmanskom polju je „(h)istorijski značajnu“, prelomnu,odlučujuću historijski... Po Bosnu i Bošnjake valjda(!?), jer se odvija na neokupiranom dijelu Bosne. Logično je da se ideološka antifašistička manifestacija odvija tamo gdje ima fašista. Ako manifestaciji prisustvuju bošnjačka djeca, ona znaju da će Pinokiu bošnjačke historije u slučaju laži porasti nos. Postavlja se logično fašističko historijsko (ne)logično pitanje otkud 800 Srba, (većina iz Srbije i Sandžaka) tzv. Prve Proleterske postrojenih u Rudom dva mjeseca prije (22.12.1941.- Dan JNA). Došli da okupirane Bošnjake u NDH oslobode!? Otkud baš da u Crkvene dane Svetog Save 27/28. januara 1942 da se približe „tursko-ustaškom Sarajevu“ upavši u „proboj“ zida termičke inverzije. Nisu se uplašili Đoze koji će biti tek godinu dana kasnije 1943 u 13.: SS regimenti i Busuladžića-antikomuniste i prozivaoca bošnjačkog lihvara, a koji je tada bio u Italiji zatočen ratom, ni Nametka Alije ili Muradbegovića.... Prepali se potpisnika Imamskih deklaracija drugih elhidajaca!?... Imali i termometre samo ne zna se koji je medijski tačan-ispravan pa ima historijskih bitno značajnih lutanja: -22°, -38°, -42° C, pa kako je počelo na 80.godišnjici manifestacije biće vjerovatno i PFIZEROV, 80°C). Drugo opet (ne)logično potpitanje doprinosa medijski bošnjačko-bosansko historiji je podatak „proboj 800 mučenika iz obruča na Romaniji sa „jakim njemačkim snagama“. (Oslobodilačka Romanija je Hitleru baš tih dana bila „prva i najvažnija na pameti“ a i prevelika je opasanost u tom momentu za III REICH brojka od 800 „antifašista“-boraca za „antifašističku Jugoslaviju“ dobrovoljno napuštajući fašističku Nedićevu Srbiju zauzetu od Hitlera sa manjim vodom „mrskih Švaba“ 6. aprila 1941. Nedićevi četnici-Srbi su zbog prestonice protjerali Dražine Četnike - sličnih onima zbog paljevine i najsvirepijih (ne)civilacijsko ubijanje „turaka“ posebno rogatičkih od komšija SRBA. A mogli su (ako nisu proslavili) Savin Dan na Romaniji, (jer su pješačenjem 17 sati po ciča zimi, promrzlih medijski 177) spašeni u tim istim romanijskim srpskim tj. četničkim selima.

VIŠAK BOSANSKOG ANTIFAŠIZMA
Treće, historijsko bošnjačko-bosansko pitanje fašistički (anti)kamberovsko i književno antikazazološko, (anti)“dijalektičkog u razvoju bošnjačke nacije; Otkuda ta vrsta borbe srpskog antifašizma iz Srbije, potrebnog Bosni Bošnjacima izvezenog titoističkom Crvenim jugoideloškom antifašizmom. (Da nije bilo Tite eto ne bi Bošnjaci znali šta je fašizam ni antifašizam). Ideološki antifašizam protiv suštinskog fašizma je u rezultatu i Crvene jugoideologije je (anti)antifašizam srpskih i dijelom hrvatskih historijskih laži koje se pretvaraju u istinu. Laž postaje nacionalna Istina. To je opasnost po nestanak Bosne i Bošnjaka.
Naime, akteri iz 1941 „historijskog„ tzv. Igmanskog marša, imali su Fašističku Nedićevu Srbiju kao polje i prostor borbe protiv fašizma. Historijski Srbija je istrijebila Jevreje, a sa Ljotićem i Cigane i pohvalila se Hitleru „revnošću izvršenog zadatka“ prije Pavelićeve NDH! Nedićeva Srbija je bila privjesak sa SPC sluganstva Hitlerove „globalizacije“ Ovaj podatak srbo-četnički titoizam prešućuje. Kao što se prešućuje i historijski podatak o Vječnoj vatri i oslobodiocima Sarajeva (6.04.1945), od 16. Muslimanske brigade i pokolja olobodilaca koji su kokardu zamijenili petokrakom pa bjesomučno ubijali Bošnjake -svjedoke-prognanike, svjedoke pripadnike čak predratne „komuniste“ u partizanskim jedinicama u „borbama“, pa i poslije rata. Kako se Njegoševa „zmija u njedrima“ ubija u glavu, bošnjačkoj (jugoideološki opasnoj) inteligenciji, vezana je oko vrata „omča saradnje sa okupatorom“. Današnji akteri na javnoj bošnjačko-bosanskoj sceni su dijagnoza nacionalnog stanja Bošnjaka. Ona je dijagnoza hedonizma stanja svih BOSANSKIH i BOŠNJAČKIH institucija koja se nečinjenjem i institucionalnim neznanjem može porediti sa Izdajom Bosne i Bosanskog društva.
Bošnjaci su propustili nacionalno Institucionalno, naučno, dragocjeno historijsko vrijeme jugoideološke lustracije, jugoslovenstva po svim dubinama društveno-historijskim, kulturološkim, sociološkim, vjerskim, identitetskim, razarajućim životno opasnim... Ovo institucionalno bošnjačko zapuštanje je vremenski garant trajanja DEJTONIJE.... Dejtonija je odbrambeni rezultat Bosne od SH Jugoslovenizma. Ona je poraz uvijek prisutne „evropske ideje“ u rješenju tzv „istočnog pitanja“. Bošnjačko litijanje laži srbočetničkog titoizma je i humor koji uveseljava genocidaše prostora Bosne tzv. Rs.
S-H CR(K)VENO Jugoslovenstvo je generator ZLA. Dejtonija je rezultat tog zla a Bosna je opstala zahvaljujući Bošnjačkom antifašizmu zasnovanog na Islamu. U Bošnjaka je napadnut obrazovni sistem. Siguran rezultat uništenja naroda je (ideološko-vjerski) napad na OBRAZOVNI SISTEM i na Iformaciju. Izmanipulisani vlastitu djecu dovode Bošnjaci da crveno-litijaški poklone se SH krpi! crvenog prostora izdaje.
ŠTA JE BOŠNJACIMA (po bosanskim medijima danas) Slobodna teritorija FOČA? Iskrivljena slika vlastite šizofrenije. Medijski obrađenim slijepcima u Foči je ubijeno u toku NOB cca 12 000 „fašista“... brutalnim klanjem većinom na Drini... tako zamjenom cr(k)venih teza Srbi četnici postaju oslobodioci.
„SLOBODNA“ TERITORIJA FOČE je oslobođena POKOLJIMA do i na 25.12. 1941 na katolički Božić sa genocidom na najbrutalniji životinjski četnički-srpski način od 5 000 (pet hiljada) Bošnjaka –muslimana, „turaka“ u saradnji sa talijanskim okupatorom. Nastavak pokolja za srpske crkvene praznike slijedio je i januara 1942. pa nadalje...
Ovih istih dana Litijaši bošnjački sa Igmana da nemaju za cilj izjednačiti u posljednjem ali ne i zadnjem genocidu nad Bosnom žrtvu i agresora našli bi se u (NE)UMU, drugom Karađorđevu čerečenja Bosne i Bošnjaka i bosanskog antifašističkog društva. Prosipanje ideološkog antifašizma po antifašističkom prostoru Bosanskog društva je kukavičije jaje SH I HS cr(k)venog srednjevjekovlja. Potomci „oslobodioca Foče“ javno manifestuju „oslobođenje“ na Bosanskom PROSTORU „otadžbinsko oslobodilačkog rata“ „sa verom u Boga“ i koračnicom proslave tridesetogodišnjice početka posljednjeg genocida „za krst, za krst... i slobodu slavnu.) Da li sa trobojke jugoslovenstva u Bosni treba prvo oprati „parfem smrada (jugo)ideološkog sa safunom“? Ima nešto truhlo u Državi Bosni.
Polaganje vijenaca na grob pripadnicima ARBIH je manipulatorska „YU-COVID“ maska. Obično VSH LITANJE. Čedo Domuz, Mihajlo Petrović, Jovan Divjak, Josip Šiber... nisu bili ideološki antifašisti SH jugotitoizma. Bosanskom antifašizmu višak je jugoideološki. Bosne ima koliko na kojem prostoru ima Bošnjaka. Svako polaganje vijenaca trobojke sa petokrakom na grobove ovih i ovakvih vitezova Bosne je historijski nedopustivo i grijeh historije. Od viška antifašizma Bosni, Bošnjake zanimljivo još ne „boli glava“. Ili nemaju glavu. Neka potpisnik ovih redova za početak bude šizofrenik.
Autor: HUSEIN TOKIĆ

Izvori:
1. Čekić, Smail (Sarajevo,1996). Genocid nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu “Udruženje Muslimana za antigenocidne aktivnosti
2. Kosta Nađ, partizan, Vidi: Vjesnik, Zagreb, 25.05.1952.;
Ne sjećam se da sam ikada u životu vidio nečeg jezovitijeg od onog što smo zatekli u tom gradu. razularena četnička rulja formalno je plivala u ljudskoj krvi. most na drini pružao je groznu sliku. Na njemu nije bilo ni jednog pedlja zemlje, koji ne bi bio zasićen krvlju poklanih. to je bilo stratište nedužnog muslimanskog naroda – prava klaonica. Pod mostom mnogo leševa. povezane žicom, međusobno isprepletene njome, četnici su preklane ljude i žene bacili s mosta u rijeku. mnogi se zapletoše o stubove mosta. životinjsko divljanje, gore od onog najkrvoločnije zvijeri. žene i devojke prije klanja silovali su na očigled roditelja, muževa i braće. strahote se ne daju opisati. ” (Kosta Nađ, partizan, Vidi: Vjesnik, Zagreb, 25.05.1952.;
3. https://avaz.ba/vijesti/bih/713334/obiljezena-80-godisnjica-igmanskog-marsa
4. https://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljezena-80-godisnjica-igmanskog-marsa-duh-antifasizma-i-dalje-zivi-na-ovim-prostorima/220129060
5. https://www.oslobodjenje.ba/tag/igmanski-mars

VRHOstali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» NJEGOŠ, JUGOSLOVENSTVO, KRV
05. November 2018 14:36
» POEMA SREBRENICA
06. July 2018 19:00
» ZAPIS O KAPI
31. March 2018 14:36
» ŠAPUTANJE U NOĆI
07. November 2017 14:17
» MAKU - MEHMEDALIJI DIZDARU
15. October 2017 13:35
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif