Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Britanska parlamentarka Alicia Kearns se sastala s Reisu-l-ulemom
REISU-L-ULEMA DODIJELIO PRIZNANJE ALICIA KEARNS ZA NJEN DOPRINOS OČUVANJU MIRA I MULTIETNIČKOG KARAKTERA BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Islamskazajednica.ba
Objavljeno: 29. January 2022. 23:01:55
Gospođa Alicia Kearns, članica Konzervativne partije Velike Britanije, predsjednica Svepartijske parlamentarne grupe Britanskog parlamenta za Bosnu, danas, 28. januara. 2022. godine, posjetila je Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein- ef. Kavazovića.

Sastanku je prisustvovala i gospođa Elmina Kulasić, predstavnica britanske organizacije Remembering Srebrenica koja je doprinijela organizaciji ovog susreta.

Reisu-l-ulema je zahvalio gospođi Alicia Kearns za sve što radi u Britanskom parlamentu i van njega kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informaciju o stanju političke krize u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Kazao je da su rasprave u Britanskom parlamentu koje je gospođa Kearns organizirala i vodila bile sa velikom pažnjom praćene u našoj zemlji i da su pružile našim građanima dodatnu nadu jer su shvatili da imaju moćnog saveznika za prijatelja.

Složio se sa njenim ranije izrečenim stavom da kriza u BiH, koja je inicirana i poticana izvan BiH, slabi poziciju Zapada i NATO-a a jača određene nedemokratske režime iz naše bliže i dalje okoline koje imaju za cilj sučeljavanje sa Zapadom i NATO-om u Bosni i Hercegovini kao i nekim drugim zemljama.

Nama u Bosni i Hercegovini je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu, naglasio je Reisu-l-ulema.Gospođa Kearns je upoznala Reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamentarcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci. Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini koristi vrlo neprimjeren govor od strane političkih aktera iz RS-a, čiji je cilj intenziviranje mržnje i netrpeljivosti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji.

Parlamentarka g. Kearns se saglasila sa stavom Reisu-l-uleme da svi oni koji ugrožavaju mir, sigurnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine trebaju odgovarati za svoje djelovanje pred sudovima i da s njima ne bi trebalo praviti nikakve pogodbe.

Reisu-l-ulema je zamolio gospođu Kearns da potakne druge svoje kolege u evropskim parlamentima da posude svoj glas žrtvama genocida u BiH kojima su zločinci oduzeli mogućnost da govore u svoje ime.

Na kraju susreta, Reisu-l-ulema je gospođi Alicia Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif