Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill održano predavanje na temu “Duša, um i tijelo”
VODIMO BRIGU O NAŠEM MENTALNOM, TJELESNOM I DUŠEVNOM STANJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 12. January 2022. 16:01:43


U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, u New Yorku, 9. januara 2022., u organizaciji International Sisters Brunch MAS (Muslim American Society) New York i Asocijacija muslimanskih sestara (AMS), priređeno je predavanje na temu “Duša, um i tijelo”.

Za jedno ovako posebno veče diskusije i radionice o islamskom nasljeđu mentalnog zdravlja prisustvalo je preko 80 posjetiteljki.

Predavanja na temu “Duša, um i tijelo” su održale specijalne gošće:
- Hafiza Šejha Maha Al-Obaidi, diplomirani matematičar i profesor islamskih studija, mualima u islamskoj školi. Hafiza Al-Obaidi u izlaganju je ukazala, direktnim obraćanjem Allahu dž.š. i namazom možemo da izliječimo ono što nas tišti, te je kroz nekoliko ajeta Kur’ana Časnog navela kako vjera islam daje važnosti i priznanju naših mentalnih i emotivnih tjeskoba, i kako nam upravo zapovijeda da vodimo brigu o našem mentalnom, tjelesnom ali i duševnom stanju.- Predavačica Bisma Anwar, koja je inače licencirani profesionalni savjetnik za mentalno zdravlje; - akcenat stavila na stručne savjete, kako ih možemo koristiti i upražnjavati svakoga dana, posebno u periodu pandemije, kako bi olakšali svom emotivnom ali i fizičkom zdravlju.

- Dr. Fareen Malik je sažela svoje stručno izlaganje i iz lične perspektive fizioterapeuta, zdravstvenog trenera ali i profesionalnog praktičara hidžame. Objasnila je prisutnim sestrama na važnost kretanja i upoznala ih sa nekoliko vježbi koje su dobre za odrasle osobe, kao i za djecu.U toku programa, posjetioci su učestvovali u nagradnim igrama, i tom prilikom su podijeljeni pokloni od organizatora večeri.

- Na kraju programa, obratila se jedna od organizatora ove večeri, Edita Srdanović. Pozvala je sve sestre da budu sastavni dio kolektivne zajednice kao i dio budućih projekata koji će se priređivati u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Ruchmond Hill ali i ostalim našim vakufima.

Moderator programa je bila Selma Đešević, koja je po potrebi prevodila predavanja sa engleskog na bosanski jezik, kako bi omogućila svima da lahko i opušteno uživaju u programu.Organizatori su se posebno zahvalili medijima promoterima ove uspješne večeri: Bošnjaci.Net, Gusinje-Plav.com i Bošnjakinje širom svijeta.

Zahvalnost je upućena organizatorima, moderatorici programa, kao i svim gošćama koje su svojim prisustvom uveličali ovo veče.

Nakon predavanja za sve prisutne priređena je bogata sofra, kahva, osvježenja i kolači.

(Tekst i fotografije: Asocijacija muslimanskih sestara (AMS))
Ostali prilozi:
» 32. GODIŠNJICA „CRNOG JANUARA“ U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. January 2022 00:52
» PROF. DR REDŽEP ŠKRIJELJ, POSVEĆENOST NAUCI I MULTIKURI
Božidar Proročić | 11. January 2022 14:55
» ŽENEVA: AKO NE BUDE MIRNA BOSNA, NEĆE BITI MIRNA NI EVROPA
Mensud Alićušić | 09. January 2022 23:50
» SJEĆANJE NIJE DIM - AUTORA IBRAHIMA ŠAHMANA
Fatih Hadžić | 03. January 2022 02:20
» PROMOVIRANA KNJIGA „ILAHINAMA“
MINA | 24. December 2021 01:02
» BOŠNJACI SU EVROPSKI NAROD, BOGATE KULTURE I TRADICIJE
Saffet Erdem | 10. December 2021 15:56
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45