Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Analiza
KOJI JE PLAN IGRE MILORADA DODIKA?
Autor: Dr. Hamza Karčić
Objavljeno: 25. December 2021. 15:12:43
Ilustracija nemoći: DODIK - SCHMIDT - CRVENA LINIJA
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


ISTANBUL (AA) - Nakon više od četiri mjeseca blokiranja funkcionisanja državnih institucija u Bosni i Hercegovini, politički predstavnici bosanskih Srba sada su povećali ulog. Narodna skupština entiteta Republike Srpske održala je 10. decembra posebnu sjednicu kojom je faktički pokrenut proces secesije. Skupština je usvojila zaključke s ciljem oduzimanja ovlasti države BiH i otvaranja puta za uspostavljanje paralelnih institucija u pravosuđu, odbrani, sigurnosti i oporezivanju. ​Ovo, po definiciji, predstavlja napad na suverenitet zemlje.

U proceduralnom smislu, Skupština je zadužila Vladu Republike Srpske da u roku od šest mjeseci izradi nacrt zakona za postizanje ovih ciljeva.

- Dodik želi da se vrati "izvornom Daytonu" -

Put ka secesiji ima četiri zanimljiva zaokreta. Prvo, Dodik najavljuje uspostavljanje paralelnih institucija, ali svoju politiku uokviruje kao povratak "izvornom Daytonu". Ova fraza znači da on pokušava izvršiti razgradnju institucija u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini i vratiti zemlju u 1995. godinu.

Drugo, on govori o miru dok ga efektivno podriva. Slijedeći ovaj PR potez, postavio je zamku bošnjačkim političarima. Dok on poduzima korake ka daljem potkopavanju države, bošnjački političari, koji govore o očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje, svim raspoloživim sredstvima se predstavljaju kao ratni huškači.

Treće, dok Dodik vodi proces podrivanja državnog suvereniteta, on prenosi nadležnost na Skupštinu Republike Srpske i entitetsku vladu. Ovo kolektivno donošenje odluka bi trebalo ostaviti lažni prikaz "legitimnosti" dok su entitetske vlasti te koje pokreću proces secesije.

- Međunarodne reakcije su ključne -

Četvrto, tu je rok od šest mjeseci za usvajanje novog zakonodavstva. Posmatrači razmatraju šta to znači. Postoje dva moguća objašnjenja. Moguće je da je ovo poluga pregovaranja za lidera bosanskih Srba da pokuša izvući ustupke od Evropske unije. Drugim riječima, EU zvaničnici bi mogli vršiti pritisak na Sarajevo da ponudi Dodiku ustupke u zamjenu za suzdržavanje od daljih koraka.

Drugo objašnjenje je da Dodik ispituje teren i vaga sarajevske, američke i reakcije EU-a. Ako reakcije Washingtona i Brisela budu mlake u nedjeljama koje su pred nama, vjerovatno će on nastaviti s koracima ka efektivnoj secesiji.

- Zamrznuti sukob ili secesija -

Ako iz nekog razloga odluči da secesiju zasad stavi na čekanje, lider bosanskih Srba bi i dalje dovodio BiH u zamrznuti sukob. Podrivanjem institucija na državnom nivou i izgradnjom Republike Srpske Dodik želi pokazati da je bh. država nefunkcionalna. Blokirajući njeno funkcionisanje, on politiku zemlje pretvara u stalnu krizu. Drugim riječima, kako stvari trenutno stoje, izbor je između lošeg i goreg: zamrznutog sukoba ili secesije.

Dovođenje BiH u zamrznuti sukob omogućava Dodiku da diktira političku dinamiku u zemlji. Sada, kada je izvjesno da je članstvo BiH u EU-u odgođeno za dugi vremenski period i da u narednoj deceniji nije ostvarivo, zastoj dodatno koči cilj zemlje da se pridruži NATO-u.

Dok su politički predstavnici bosanskih Srba podržali integraciju zemlje u NATO prije deset godina, ovo se značajno promijenilo. Sada, javno protivljenje NATO-u definiše stav lidera bosanskih Srba.

Dodik također nastoji da BiH pretvori u nerealnog kandidata za članstvo u NATO-u. Srbi u BiH se mogu osloniti na Srbiju, koja je trenutno vojno neutralna, ali izgrađuje svoje sposobnosti. Bosanskohercegovački Hrvati se mogu osloniti na Hrvatsku, koja je članica NATO-a.

To zapravo znači da dovođenje BiH u zamrznuti sukob blokira pristupanje zemlje NATO-u i ostavlja bošnjačko stanovništvo – ključne zagovornike članstva u Alijansi – na cjedilu.


- Autor je vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dr. Hamza Karčić, Anadolu Agency (AA)
*Mišljenja izražena u ovom članku su autorska i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Anadolu Agency (AA).
(Ovaj članak je izvorno objavljen na engleskom jeziku pod naslovom "ANALYSIS - What is Milorad Dodik's game plan?")Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE KRŠĆANSKI GENOCID NAD MUSLIMANIMA!
Emin Marić | 18. January 2022 00:04
» ISTINITO - ZA SANJU VLAISAVLJEVIĆ
Mr. Milan Jovičić | 10. January 2022 02:05
» CRNI DAN - DEVETI JANUAR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. January 2022 14:03
» DR. CERIĆ PORUČIO ČAVARI: JA SAM BOSANSKI UNITARISTA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. January 2022 14:36
» VRIJEME BOSANSKOG POLITIČKOG I DRŽAVOTVORNOG UNITARIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. January 2022 15:16
» UDRUŽENI VELIKODRŽAVNI SRPSKO-HRVATSKI MEGAFON
Esad Krcić | 29. December 2021 13:59
» KOJI JE PLAN IGRE MILORADA DODIKA?
Dr. Hamza Karčić | 25. December 2021 15:51
» POŠALJIMO NANU FATU NA HADŽ!
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 15. December 2021 14:22
» PODRŠKA DRŽAVNOM JEDINSTVU BOSNE I HERCEGOVINE!
Ćerim Bajrami | 11. December 2021 19:15
» NEPOSREDNE SANKCIJE SADA ILI NIKADA
Mr. Milan Jovičić | 11. December 2021 16:39
» BLAJBURŠKO-RAVNOGORSKI “PAPCI”, KROJE NAM SUDBINU DOMOVINE!
Mr. Milan Jovičić | 05. December 2021 22:27
Ostali prilozi istog autora: