Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SAVEZ LOGORAŠA U BIH: MINIMIZIRANJE ŽRTAVA PREPREKA BOLJOJ BUDUĆNOSTI U BIH
Autor: Hayat
Objavljeno: 16. November 2021. 13:11:53


Savez logoraša u Bosni i Hercegovini smatra da je, nespremnost na priznavanje istine, istrajavanje u laži i minimiziranje žrtava na bilo kojoj strani, ozbiljna prepreka boljoj i zdravijoj budućnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, u tom smislu, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini podržava obilježavanje mjesta stradanja nevinih i nepotrebnih žrtava na području cijele države Bosne i Hercegovine, time i žrtava srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva.

Žrtve na Kazanima, njih 17 nepravedno odvedenih i ubijenih, žrtve su osoba koje su pravile značajne probleme i Armiji Republike Bosne i Hercegovine na području grada Sarajeva time što se nikad nisu iskreno stavile u okvire one i onakve borbe za koju se Armija RBiH borila na području cijele slobodne teritorije. To dobro znaju svi oni koji su iskreno branili Bosnu i Hercegovinu, ali i oni koji su u tom periodu vršili agresiju na našu državu.

Najdirektnija potvrda ovoga, svakako jeste i način, i žrtve pripadnika MUP-a RBiH koje su pale u nastojanju da se osobe koju su počinile nedjela na Kazanima stave pod direktnu kontrolu komande Armije RBiH. U tom nastojanju, naređenom od Predsjedništava Republike BiH, a izvršenom od jedinica Armije RBiH i MUP-a RBiH, život za istinu i pravdu položilo je devet časnih pripadnika MUP-a RBiH – navodi se.

Kako naglašavaju, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini se bori i dokazuje čistu istinu sa ovih naših prostora i svim iskrenim ljudima jasno je da su se nedjela tokom agresije dešavala na svim stranama, ali na nekim su ta nedjela bila brižljivo isplanirana, čak i godinama ranije, a na nekoj strani su se dešavala stihijski, kao osveta na preživljeno, na prethodno pobijeno, što svakako, učinjeno nedjelo ne može opravdati!

Otkrivanje spomen-ploče žrtavama zločina na Kazanima, u znak sjećanja i opomene, samo još jednom pokazuje koja strana iskreno želi i bori se za istinu u BiH, ali isto tako, sistemsko i institucionalno nepriznavanje genocida, nedozvoljavanje postavljanja spomen obilježja na Korićanskim stijenama, Manjači, Omarskoj, nedozvoljavanje obilježavanja zločina u Dretelju, Heliodromu i sličnim, takođe jasno ukazuje na one koji te planirane zločine u svojim sredinama svjesno zataškavaju i zakopavaju. Ovim putem Savez logoraša u Bosni i Hercegovini poziva sve strane da ukažu na nepravdu u vlastitim redovima i omoguće izlazak čiste istine na svjetlo dana jer samo ta i takva istina donosi dobro i bolju budućnost za sve narode u BiH, ma kojoj strani oni pripadali – navodi se u saopćenju za javnost Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.Ostali prilozi:
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
» O DRŽAVNOJ IMOVINI NEMA ŠTA DA SE PREGOVARA!
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 17:40
» VELIKA AKCIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKE DIJASPORE U KANADI
Bošnjaci.Net | 17. January 2022 12:49
» BUĐENJE JASMINA DURAKOVIĆA DA SE GLASNIJE I ŽEŠĆE BORI ZA SEKULARNU I GRAĐANSKU BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. January 2022 14:36
» KOSOVO: U PRIZRENU ODRŽAN MARŠ PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:20
» KOMŠIĆ SUTRA U VATIKANU NA SASTANKU S PAPOM FRANJOM
Anadolu Agency (AA) | 16. January 2022 13:16
Ostali prilozi istog autora: