Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Kratki pogled s Kosova oko preseljenja na Ahiret muftije i akademika Muamera Zukorlića
FENOMEN MUAMER ZUKORLIĆ ĆE BITI RAZMATRAN KROZ POLITIČKU, HISTORIJSKU I NAUČNU PRIZMU
Procitaj komentar

Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 10. November 2021. 17:11:03

Akademik muftija Muamer Zukorlić 1970 - 2021


Rijetko je koja vijest u posljednje vrijeme toliko potresla cijeli Balkan i našu dijasporu, zasebno Bošnjake, kao naglo preseljenje na Ahiret muftije i akademika Muamera Zukorlića, u minulu subotu.
I ovom prilikom molimo Allaha dželešanuhu da se njemu smiluje i uvede ga u Dženet lijepi.
Njegovoj porodici, prijateljima, saradnicima i svim Bošnjacima da podari sabura....

Mogu s ponosom da kažem da sam i osobni svjedok mnogih uspješnih početaka, uzdignuća i dobrih poteza i rezultata Islamske zajednice Sandžaka, jer smo još od devedesetih godina minuloga vijeka nerijetko imali intenzivne kontakte i sa rahmetli muftijom Zukorlićem i sa njegovim najbližim saradnicima, poput muftije Mevluda ef. Dudića i ostalih alima, profesora i aktivista.

Njihova vrata u institucije IZ su uvijek bila otvorena i za mene ali i za sve nas u i oko Bošnjačke revije "Selam" iz Prizrena. Sarađivali smo, na momente veoma intezivno.

(Neki s Kosova tada nisu ni znali ko su ti ljudi, niti su mnogo brinuli o bošnjačkoj afirmaciji, dok su pojedinci bili i na suprotnoj (političkoj) strani od svih nas koji smo - i onda - bili na bošnjačkoj i kosovskoj.)

Naravno da u zadnjim godinama iza nas, realno kazano, i zbog našeg bošnjačkog broja i zbog naših kapaciteta na Kosovu, nismo ni mogli u svemu propratiti ni rahmetli muftiju Zukorlića ni njihove novoformirane institucije, jer nivo koji su oni u međuvremenu uspostavili u Novom Pazaru i Sandžaku i tempo koji je muftija Zukorlić osobno 'gurao', za nas sa Kosova je iskreno rečeno bio i nedostižan.
Politiziranje nekih individua je nešto drugo, ovdje je riječ o iskrenom nacionalnom pristupu i o ravnopravnoj mogućoj saradnji.

Izražavamo zahvalnost i njemu i svima oko njega koji su na bilo koji način pomogli nama Bošnjacima Kosova, a jesu!

Naravno, ovih zadnjih godina ostalo nam je da ipak zadržimo dobar međusobni bošnjački i muslimanski muhabet, razumijevanje za angažmane u politici i poštovanje eventualnih razlika u pristupu.

Sa krugom oko rahm. muftije i akademika Zukorlića i danas imam nepatvorenu komunikaciju i konsultacije. Imaju i neki drugi s Kosova među Bošnjacima, što je uredu.

Svjedoci su i oni u Sandžaku i šira čitalačka publika da sam se svojevremeno među prvima javno oglasio kad je mučki napadnuta Islamska zajednica u Sandžaku, odnosno IZ u Srbiji, s mojim tektom: "Ne rušite Islamsku zajednicu..." i da sam ostao doslijedan stavu da je napravljena velika šteta od svih onih među Bošnjacima koji su u toj podjeli olahko uzeli učešća.

Takođe među prvima sam svojim tekstom pozdravio formiranje BANU u Novom Pazaru, uz zasebno izraženo zadovoljstvo što je i naš rahmetli prof. Alija Džogović sa Kosova bio među njenim akademicima - osnivačima.

Između ostalog, otvorio sam uvodnim govorom (i neočekivano od mene, ali po traženju organizatora) veliki osnivački skup Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Rožajama, CG, i imao obraćanje na još masovnijem skupu BKZ u Luxemburgu, kao gost - bošnjački aktivista i s pozicije zamjenika minista u Ministarstvu dijaspore Vlade Republike Kosova...

Bio sam i među prvim govornicima na formiranju stranke - Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), prethodnice SPP, u Novom Pazaru...

Ni jednu riječ napisanu i izgovorenu u tim prilikama ni sad ne bih promjenio!

(Mogao bih možda samo usput da izrazim žaljenje što neki bošnjački 'zamorčići' s Kosova, u pokušaju da mene ruše i 'zamjene' me oko tih komunikacija i kontakata, nikako da dostignu taj moj nivo, koji je svakako trebao biti još bolji.)

... ...
Muftija i akademik Muamer Zukorlić je sad otišao prerano (po našem ljudskom mišljenju) Bogu Jedinome na emanet, Njegovom odredbom.

Postoji ona, već kazana izreka: "Mnogo htio, mnogo započeo"...

Međutim, u slučaju rahmetli muftije Zukorlića ona bi mogla da se dopuni '... i mnogo ostvario'.
Samim tim, ja osobno ne sumnjam da će njegovi najbliži saradnici ali i širi krug, kako u Islamskoj zajednici i drugim institucijama, tako i u stranci, nastaviti da hodaju stazom koju im je rahmetli Zukorlić trasirao - jer su u njenoj gradnji zajedno s njim aktivno učestvovali. A to će i njegovom djelu biti najveće priznanje.

Vjerovatno će protokom vremena fenomen Muamer Zukorlić biti razmatran i kroz političku, historijsku i naučnu prizmu.

A ako se sada može nešto kazati iz mog skromnog ugla gledišta, uz neosporne njegove osobne zasluge zbog njegove izuzetne pojave, jake ličnosti, hrabrosti, znanja i sposobnosti oratorstva, najmanje tri faktora su doprinela njegovom (relativno brzom) uspjehu.

Prvi je što je stao na čelu zasebno formirane Islamske zajednice Sandžaka u vrijeme raspada SFRJ, mirnim dogovorom s IZ Kosova, čiji su dio do tada bili.

Ipak je to bila dobra baza i solidna organizacija za početak, sa oko 150 tadašnjih džamija i džemata, tj. veliki broj ljudi u njima, kao i nešto kasnije dobro aktiviranje bošnjačke dijaspore iz Sandžaka !
Drugi faktor je što je/su i dalje formalno-pravno zadržao/li institucionalnu vezu sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, tj. sa najstarijom svebošnjačkom institucijom.

Treći faktor jeste što je muftija Zukorlić relativno brzo shvatio da bez formiranja i nacionalnih bošnjačkih institucija i okupljanja bošnjačkih intelektualaca oko sebe i u njima - Bošnjacima u regiji nema opstanka.

Osnivačka baza za nove institucije je jedino i mogla biti Islamska zajednica sa svojim prostornim i skromnim finansijskim kapacitetima, kasnije i sa kadrovskim.

Znao je da država/e u regiji gdje su Bošnjaci manjina, ne samo da ne pomažu formiranje i ne finansiraju održavanje bošnjačkih nacionalnih institucija, već ih i onemogućavaju i ruše.

Želim i dalje da ostanem u ubjeđenju da mu osobni politički angažman nije bio među primarnim ciljevima, već samo kao sredstvo za moguće relaksacije gušenja rada IZuS i oko nje formiranih obrazovnih i naučnih institucija u Sandžaku, a koje su ometane od strane srbijanskih vlasti.

Iza njega svakako ostaje njegovo djelo i ostaje on kao jedinstven primjer Bošnjacima - da se (ipak) može, samo se treba pokrenuti i biti ustrajan, uzdajući se u Boga jedinoga i u razumijevanje većinskog dijela svog naroda i dobrih ljudi!

A Allah dželešanuhu najbolje zna!

Njega molim da akademiku muftiji Muameru ef. podari ono što ovih dana svi svjedočimo da je zaslužio - DženNet lijepi, a meni da On Jedini oprosti propuste.

VRHOstali prilozi:
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
» BOSNU NEĆEMO DATI NI PO KOJU CIJENU!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 19:08
Ostali prilozi istog autora:
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
31. March 2021 18:59
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif