Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obrat u situaciji sa izraelskim povjesničarem Gideonom Greifom
NJEMAČKI PREDSJEDNIK PREISPITUJE ODLUKU O DODJELI ORDENA NEGATORU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: RFE
Objavljeno: 01. November 2021. 16:11:07


Iz Ureda njemačkog predsjednika su potvrdili ovu vijest.

- Što se tiče dodjele Križa Reda za zasluge izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu, trenutno se provodi preispitivanje u koordinaciji s Federalnim ministarstvom vanjskih poslova, potvrdili su u pisanom odgovoru iz Ureda njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera.

Ranije su mediji objavili da će predsjednik Steinmeier uručiti orden Greifu, koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Greif je bio predsjednik komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.


Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru.

- Vaš potez je duboko anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente.

Negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995., koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje od vas osudu, a ne orden za posebne zasluge, navodi se u pismu.

Institut je naveo da je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft odbacio zaključke konačnog izvještaja tzv. nezavisne međunarodne istražne komisije, predvođene Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja sramotnim.

- Zgroženi smo time što ćete kao predsjednik Njemačke, velike i značajne svjetske sile dodijeliti orden za posebne zasluge čovjeku koji negira od oba međunarodna suda presuđen genocid u Srebrenici, akademika koji se otvoreno stavlja na stranu separatističkih lidera bh. entiteta Republika Srpska, entiteta čiji lideri sve više i ozbiljnije atakuju na evropsku državu BiH, prizivajući njenu etničku podjelu.

Time ćete poslati poruku podrške zločincima, negatorima genocida, revizionistima historijskih, naučnih i sudskih činjenica o jedinom pravno dokazanom genocidu u Evropi poslije holokausta, te poruku glorifikatorima presuđenih ratnih zločinaca, ali i onima koji žele uništiti državu BiH, ističe se u pismu i traži od njemačkog predsjednika da povuče odluku.

Dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, a negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u BiH je kažnjivo od narednog dana, 28. jula.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) od 27. jula iz protesta zbog nametnute odluke započeli su bojkot rada institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrdili su iz Tužilaštva BiH, piše RSE.Ostali prilozi:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
» VUČIĆ - ERDOGAN O BIH I INTEGRITETU RS UNUTAR BIH
Vijesti.ba | 18. January 2022 18:02
Ostali prilozi istog autora:
» SPAS ZA RIJEKE OD HIDROELEKTRANA
08. November 2018 19:58