Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
ODRŽANI XLIV PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XIX LIKOVNA KOLONIJA
Procitaj komentar
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 24. October 2021. 13:10:59
44. Plavski književni susreti


U Plavu je održana 44. po redu tradicionalna manifestacija Plavski književni susreti i 19. likovna kolonija, od 20-24 oktobra. Istorija ovog kraja isprepletana različitim uticajima naroda i kultura dala je neke od najplodnjih imena stvarlaca ne samo u Crnoj Gori već i na području zapadnog Balkana. Plav je dao neka od najvećih imena bošnjačke, albanske i crnogorske književnosti pomenućemo samo neka od njih: Radovan Zogović, Husein Bašić, Dušan Kostić, Esad Mekuli, Vukman Otašević, Zuvdija Hodžić, Hasan Mekuli, Vuk Ognjanović, Todor Živaljević Velički, Senadin Pupović, Ismet Marković, Redžep Ćosi, Redžo Mulić i drugi. U srijedu 20. oktobra je otvorena tradicionalna XIX likovna kolonija u sklopu koju su sačinjavali istaknuta imena iz svijeta umjetnosti i to: Ismet Čekić-MNE, Mersiha Merdžanović-Memić i Merima Ivković-BiH, Snežana Meljnik-SM i Islam Hasić-SRB. Zahvaljujući velikim naporima direktora centra za kulturu ,,Husein Bašić ” Vladimiru-Vladu Kneževiću, i profesoru i višem bibliotekaru Aliji Redžematoviću, cjelokupna likovno-književna manifestacija je organizovana do samog savršenstva. Sama manifestacija je održana u veoma složenim uslovima pandenmije Covida i bez podrške Ministarstva kulture, koja je bila evidentna svih prethodnih decenija. U samom uvodu otvaranja XIX likovne kolonije direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” , Vladimir-Vlado Knežević je pozdravio sve učesnike naglasivši da je umjetnost i kultura ono što predstavlja najljepšu sponu koja povezuje narode. Snaga jednog naroda se ogleda u njegovoj kulturi koja predstavlja najljepši reprezent. Poželivši im srdačnu dobrodošlicu grada Plava. Cjelokupnu manifestaciju podržala je lokalna samouprava na čelu sa predsjednikom opštine Nihadom Canovićem.

U srijedu 21, oktobra multimedijalni umjetnik, iz Sjeverne Makedonije Suzana-Al Salkani je vršila edukaciju učenika OŠ Petar Dedović na Murinu kako u pisanju tako i u slikanju. Učenici su prvo pisali stihove, a nakon toga stihove su pretočili u likovne radove čime je radionica pokazala svoju punu svrhu i dala očekivane rezultate. 22. oktobra petak umjetnica Suzana-Al Salkani je na isti način vršila edukaciju djece OŠ Hajro Šahmanović, Plav gdje su na isti način djeca pisala stihove a onda svoje stihove pretočili u likovne radove, stim što je svaki učenik imao svog mentora od učesnika XIX likovne kolonije u Plavu, i njihovi radovi su prezentovani uz radove mentora, gdje je otvorena likovna kolonija i uručenje nagrada za osvojena mjesta.

Razgovarao sam sa sa gotovo svim učesnicima XIX likovne kolonije koji su svoja djela ostavili Centru za kulturu ,,Husein Bašić” a njihovi utisci su sljedeći:

Snežana Meljnik-SM iz Ukrajine predstavlja koloniju za Sjevernu Makedoniju: ,,Zadovoljna sam sa menifestacijom velika mi je čast što su tu zajedno samnom umjetnici sa cijelog Balkana imamo zanimljivo iskustvo sa različtim jezicima ali smo se razumjeli. Koloniji sam ostavila jedno svoje djelo nova eksperimanertalna serija. Želim da upoznam Crnu Goru i da se upoznam sa drugim crnogorskim umjetnicima i da razvijemo blisku saradnju.


Andrej Nikolaidis i Rebeka Čilović-Lalić


Islam Hasić-SRB: Zaista mi je bila čast da kao učesnik budem u okviru XIX likovne kolonije koja ima međunarodni karakter, nesumljivo da za kulturu Plava i šire ova kolonija ima izuzetan značaj u smislu povezivanja ljudi i različitih kultura. Inspirisan motivima Plavsko-Gusinjskog kraja uradio sam par slika u tehnici akril na platnu. Izuzetno smo lijepo primljeni od Centra za klulturu ,,Husein Bašići” kao organizatora i nadam se da ćemo nastaviti ovako lijepu i usšpješnu saradnju i u budućnosti.

Merima Ivković-BiH: Za mene je ovo intresantan predio Crne Gore koji nisam imala priliku da upoznam, ovo je novo iskustvo u odnosu na dosadašnje. Ova manifestacije je posebno vezana za zavičaj što joj daje posebnu draž. Intresantno mi je da se nalazim u planinskom lancu Prokletija koje izgledaju koliko primamljivo toliko i zastrašujeće.

Mersiha Merdžanović-Memić-BiH: Volim Crnu Goru obišla sam je gotovo svu ovo mjesto nije usputno mora se doći sa posebnim razlogom u ovom slučaju to je XIX likovna kolonija. Prvo što sam primijetila je živost ulica ove malene varošice, prijatne i suretljive ljude. Ostavila sam svoje jedno likovno djelo. Organizacija na visokom nivou upoznala sam lokalne umjetnike sa kojima sam oduševljenja kao na primjer sa Ismetom Čekićem, kroz razgovor sam doživjela svu ljepotu ovog kraja i proširila umjetničke vidike. Zahvalna sam Plavu i direktoru Centra za kultru ,,Husein Bašić” Vladu Kneževiću i Aliji Režematoviću.

U petak 22. oktobra sa početkom u 19 časova održano je: ,,Veče zavičajnih stvaralaca” program ove večeri činili su istaknuti zavičajni stvaraoci i to: Todor Živaljević-Velički, Senadin Pupović, Kaltrina Hoti, Rebeka Čilović-Lalić, Milan M. Petrović i Šaban Hsanđekaj. Takođe je održano sjećanje na zavičajnog stvaraoca Hasana Šabovića. U uvodnoj riječi sve prisutne je pozdravio direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević koji je između ostalog istakao: ,,Zavičaj u nama nosi magiju, ljepotu, bliskost i nostalgiju i đe god bili na ovom svijetu njemu se uvjek vraćamo. Zato neka ovo veče sa našim zavičajnim piscima bude jedna lijepa zlatna nit koja će nas uvjek povezivati sa zavičajem. ” Nakon uvodne riječi zavičajni pisci su kazivali svoje stihove. Nakon završene manifestacije ,,Veče zavičajnih stvaralaca”, u 20. časova je Rebeka Čilović-Lalić kao moderator večeri vodila razgovor sa istaknutim crnogorskim piscem Andrejom Nikolaidisem koji je predstavio svoja dva romana ,,Mađarska rečenica” za koji je dobio nagradu Meša Selimović kao i roman ,,Odlazak.”


Sa lijeva: Alija Redžematović, Božidar Proročić, Vladimir-Vlado Knežević i Ganija Kukaj


U subotu 23. oktobra, u 18 časova je otvorena izložba XIX likovne kolonije au 19. časova su nastupili učenici odnosno pobjednici na konkursu ,,Vječno otvorena vrata zavičaja” nakon toga je započeto centralno veče 44. Plavskih književnih susreta uz predstavljanje pobjednika koji su učestvovali na konkursu ,,Mladih stvaralaca. ” Koji su se predstavili svojim literalnim radovima nakon čega im je direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević uručio prigodne nagrade. Zatim je nastupila mlada diva Ilma Nurković iz Rožaja sa izvornim pjesmama. U 20. časova nastupli su istaknuti pjesnici iz regiona i to: Suzana-Al Salkani i Ivana Naskova-SM, Todor Živaljević-Velički, Senadin Pupović, Rebeka Čilović-Lalić. Milica Babić, Senadin Pupović, Milan M. Petrović Božidar Proročić, Kaltrina Hoti, Šaban Hasanđekaj, Sulejman-Beća Kujević, MNE, Flora Brovina-KS, i Milica Milosavljević-SRB. Program je vodila sa puno posvećenosti i pažnje Rebeka Čilović-Lalić.

Na samom kraju i zatvaranju XIX likovne kolonije i XLIV Plavskih književnih susreta važno je istaći da direktor Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Vladimir-Vlado Knežević i profesor i viši bibliotekar Alija Redžematović u zadnjih par godina daju veliki i nesebičan napor da se pomenute manifestacije održe i da na pravi način reprezentuju vrijednu multikulturalnu baštinu Crne Gore i za to im treba se treba odati nesebično priznanje.

VRHOstali prilozi:
» OPŠTA OPASNOST: KORUPCIJA NA PUTEVIMA
Mirsad Kulović | 09. May 2022 03:12
» SPISAK BERBERA (OBREZIVAČA) U BIH 1959. GODINE
Muhamed Hodžić | 29. April 2022 01:08
» IZET EROVIĆ-IZMEĐU PROSVJETE I KULTURE
Božidar Proročić | 12. April 2022 14:52
» RAT U UKRAJINI I "RUSKI SVIJET”
Božidar Proročić | 11. April 2022 13:32
» SELMAN-SELKO SELHANOVIĆ POSVEĆENOST MEDIJIMA I PUBLICISTICI
Božidar Proročić | 26. March 2022 15:15
» RUSKI DIGITALNI TRAGOVI NA ZAPADNOM BALKANU
Bošnjaci.Net | 18. March 2022 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» PUTINOVI "SNOVI" O UKRAJINI
27. April 2022 13:54
» UKRAJINSKA ODBRANA I USKRSNUĆE
25. April 2022 13:34
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif