Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Procitaj komentar

Autor: Aziz Hurem
Objavljeno: 11. October 2021. 13:10:01
AZIZ HUREM: Izgleda ni Europljani ni Ameri ne havizaju da ih ovi bosanski destruktori lažu. Ponašaju se kao da je Bogom dano da ti destruktori imaju bijele figure – pa eto da vidimo kakav i koji će potez povući pa ćemo mi onda vidjeti šta ćemo i kako ćemo. Kao da to već nije viđeno još prije trideset godina. Oni su tako kontaminirali „srpskohrvatski“ teren da tamo više malo ko šta vidi a čuje samo ono šta glavnom baji i njegovoj sviti ide u prilog. Ono šta će narod da vidi i da gleda odlučuje se u Laktašima.
Kada je Albert Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu uslijedile su čestitke i izrazi poštovanja sa svih strana. Poštanski sandučić je bio prepun i pretrpan. Ali jedno pismo sa čestitkom se razlikovalo od svih ostalih. Pismo je poslala jedna mlada ali već slavna glumica – što bi rekli lijepa k'o glumica. Istina je da je već bila u to vrijeme diva sa vrha liste kada su u pitanju ženske čari.

U pismu pored čestitke je stajalo: dragi Albert, ja Vas već dugo pratim i divim se vašem naučnom radu, vi ste u svom fahu najprvi čovjek na svijetu i dugo još ćete to ostati. Nadmašili ste sve do sada poznate fizičare i matematičare.

Ja ..... .... , sam u svom fahu zasjenila sve pozorišne i filmske dive. Mojoj ljepoti i talentu se dive svi koji su me vidjeli i čuli za mene. Za mnom trče filmski i pozorišni reditelji, glumci i svi drugi od stasa i glasa me proganjaju ali ja bježim od njih. Ja hoću pored sebe da imam pametnog i slavnog Alberta. Šta kažete da ja u naš brak koji vam nudim investiram svoju ljepotu a vi svoju pamet?

Ajnštajn nije povjerovao svojim očima. Odnosno dobro i jasno je razumio šta mu ta slavna glumica nudi ali nije pao na njenu ljepotu. On je više vjerovao svojim ušima jer je čuo kakve gafove i gluposti je pravila i pravi ova ljepotica – pa joj je kratko odgovorio: A šta kažete vi, ljepotice, da u taj brak ja investiram svoju ljepotu a vi svoju pamet? Kako bi to bio i lijep i pametan brak? Naravno prepiske su okončane i glumica se više nikada nije javila. Poznato je da je Ajnštajn bio rastom mali i blaže rečeno da je bio manje lijep.

Devedesete godine prošlog vijeka uoči izbora čuh od više mojih komšinica da će neke glasati za Ganića, a neke opet za Silajdžića. Neke čak su otvoreno govorile da im se sviđa ovaj ili onaj. Ali nisam ni od jedne čuo da joj se sviđa Alija. Alija im k'o biva nije dovoljno lijep ni mlad.
Haman da se više ne gleda pamet. Nikog više ne interesuje šta je unutra. Svi su sve više kao mala djeca zaokupljeni pakovanjem. Važno nam je da je mlad i lijep, da je zgodan, da mu je frizura i odijelo u trendu i takav je već privukao skoro sav nježniji pol a to je pola od ukupnog broja glasača. Dok je jedan dobar broj i muških glasača sklon tome da mu je njegov politički idol našminkan i da lijepo izgleda.

U jednoj alpskoj zemlji prije par godina je jedan mladi političar se popeo na vrh političke piramide, dobio glasove i uzeo vlast u ruke. Za njim i uz njega se odmah prislon'o drugi iz druge rivalske partije isto tako mlad. Obojica su mladi, zgodni i lijepi, lijepo se oblače, šišaju po zadnjoj modi i prate trendove. Ali i jedan i drugi su bez škole, rezultata svakako nemaju jer su mladi, političkog iskustva još manje, ... Sreća, jednog skidoše brzo zbog nekih afera a i drugom se sada evo već potkliznulo i na staklenim je nogama. Dakle, to njihovo „ništavilo“ je upakovano u skupu ambalažu na šta su birači/ce pale. Pa još ako i kada se posluže onom najprofitabilnijom parolom: oni nas ugrožavaju, oni su naši neprijatelji itd. onda za glasove nema krize. A narod k'o narod, samo mu probudi emocije i odmah će svi za tobom. Takve osjetljive, senzibilne, emotivne i razdražljive može malo vještiji političar povesti i odvesti gdje god želi. Može ih odvesti i lijevo i desno, u rat ili mir, u radne akcije i uspjehe ali bogami i u javašluk i nerad, može u njima probuditi i ljubav ali i mržnju. Ne, on će samo da stavi akcenat na ono šta je njemu potrebno u datom trenutku.
Na žalost svaki od ovih lijepih mladih i zgodnih izaberu da lično svoj narod vode u propast. Izaberu da ga drže u za rat pripravnom stanju. U onima koji su ga izabrali bude i razvijaju mržnju a onda oni drugi rade isto to. A šta bi drugo?

Dakle nemamo kriterije, ne znamo šta valja a šta nije dobro. Ne znamo čak ni ko je pošten a ko lopov. Ne znamo razlučiti istinu od laži. Ovim trikovima zavađanja „mi smo sve a oni su ništa“ se služi naša bosanska vlastela ali i vlastela u susjednim državama pa protiv Bosne djeluju orkestrirano.

Izgleda ni Europljani ni Ameri ne havizaju da ih ovi bosanski destruktori lažu. Ponašaju se kao da je Bogom dano da ti destruktori imaju bijele figure – pa eto da vidimo kakav i koji će potez povući pa ćemo mi onda vidjeti šta ćemo i kako ćemo. Kao da to već nije viđeno još prije trideset godina. Oni su tako kontaminirali „srpskohrvatski“ teren da tamo više malo ko šta vidi a čuje samo ono šta glavnom baji i njegovoj sviti ide u prilog. Ono šta će narod da vidi i da gleda odlučuje se u Laktašima.

Na žalost, vrlo malo je onih naroda koji su se mirnim putem iščupali iz kandži autokrata. Autokratima i diktatorima najviše odgovara zarobljen narod, ne pismen, ne prosvijećen, odgovara im da taj narod drže permanentno u strahu, i neizvesnosti. Da bi se održali na poziciji, ti beskrupulozni moćnici moraju uvijek tražiti i proizvoditi vanjskog ili unutrašnjeg neprijatelja, itd --- na suprot sebe i svoje malobrojne klike koji imaju ne ograničene slobode.

Diktature i autokratije su uglavnom svojstvene ne pismenim i ne prosvijećenim narodima. I ti vladari svjesno drže takvo stanje u svojim rukama u svojim državama, ne ulažu i ne investiraju u školstvo u industriju, zdravstvo, saobraćajnice, kulturu, sport. Ali zato za vojske i oružje uvijek nađu dovoljno para. Svjesni su da bi svaki pomak ka slobodi i prosvijećenosti njihovih podanika sužavao njihov prostor i poluge moći. Samo tim modelom i na taj način su se održali najsuroviji režimi i najbrutalniji diktatori. I danas je to tako od Sjeverne Koreje do Eresa.

VRHOstali prilozi:
» 28. SEPTEMBAR DAN BOŠNJAKA SAČUVATI RIJEČ, JEZIK I KNJIŽEVNOST
Božidar Proročić | 27. September 2023 17:38
» BABOOOOO, JAVI SE!
Said Šteta | 27. September 2023 17:10
» DEJTON – DRVO MIRA
Mehmed Meša Delić | 26. September 2023 21:03
» DVIJE PREDSTAVE UDRUŽENOG PODUHVATA KOJI SE (NE)TIČU BOSNE I BOŠNJAKA/BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2023 14:30
» DENISE, SMJENJUJ OVE SVOJE NEZNALICE I RUŠITELJE!
Mr. Milan Jovičić | 25. September 2023 02:02
» DOK ČARŠIJA PULSIRA
Dr. Mesud A. Ramić | 22. September 2023 20:07
» VELIKOSRPSKE BLJUVOTINE DODIKA SU JEZIVE
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2023 15:43
» RUSIJA NE ODUSTAJE OD SVOJE GENOCIDNE POLITIKE
Božidar Proročić | 21. September 2023 18:16
» U SUSRET 12. REBIUL-EVVELU
Dr. hfz. Halil Mehtić | 21. September 2023 14:13
» BOSNA I HERCEGOVINA MEĐ DVA MRAKA
Mehmed Meša Delić | 19. September 2023 19:39
» FOJNIČKI MEHLEM
Šefka Begović-Ličina | 19. September 2023 16:33
» BOŠNJAČKA SERVILNOST POSTAJE DEGUTANTNA
Sead Zubanović | 18. September 2023 16:25
» U VLASTI SU NAM „PACOVI PODRUMAŠI“ SA PIJANSKOM IDEOLOGIJOM
Mr. Milan Jovičić | 18. September 2023 14:50
» LIJEPA RIJEČ I GVOZDENA VRATA OTVARA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2023 03:18
» JEDAN POSTO NIČEG
Dr. Mesud A. Ramić | 16. September 2023 15:07
» PRESTANITE IZLUĐIVATI MUSLIMANE!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 14. September 2023 18:24
» DRŽAVE SE RAĐAJU, ŽIVE I UMIRU NA NJIVAMA
Dr. Harun Hadžić | 13. September 2023 14:34
» SRPSKO – HRVATSKA IDEJA DA BOSNE I HERCEGOVINE NEMA
Mehmed Meša Delić | 11. September 2023 20:46
Ostali prilozi istog autora:
» IDE MILE LAJKOVAČKOM PRUGOM
22. August 2023 21:03
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
22. November 2022 16:57
» ... […] ROBOVI BITI NEĆEMO
18. October 2022 17:08
» EVROPA JE KUKAVICA
29. July 2022 15:37
» RASIZAM
15. June 2022 13:27
» KO JE KOGA PRAVIO?
01. June 2022 13:37
» MEZARI I MEZARISTANI
23. May 2022 18:11
» BAJRAMSKA BESJEDA
02. May 2022 00:44
» RASPUTIN
06. March 2022 23:14
» QUO VADIS, BOSNIEN?
28. January 2022 00:21
» PROSTITUCIJE REPUBLIKE SRPSKE
12. December 2021 15:01
» HOUSE OF ONE
30. November 2021 14:57
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif