Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


LJUDSKI TALOG
Procitaj komentar

Autor: Avdo Metjahić
Objavljeno: 28. September 2021. 17:09:26
AVDO METJAHIĆ: U Bosni ponosnoj koja toleriše često i ludake, došljake pa iznjedri Duduka, koji zagadi čistu Bosnu, njegovim šarlatanskim izjavama i kravljim ludilom, a da ne spominjem, (jer ih ima puno) one što završiše po bjelo svjetskim kazamatima, za genocid i zvjerstva koja biše počinjena njihovim posredstvom, nad nedužnim narodom Bosne u ime srpstva.


Posljednjih mjeseci Balkan bruju, jer su Srbi opet dobili napad na psihu, napad na čula za razmišljanje, pa samo njihovi moćnici “bleje” a stado u većini za njima ponavlja. Smiješno ali više žalosno, jer tom srpskom narodu nikako da svane, nikako da ih takozvani vođe ostave na miru, nego ih vode iz neizvjeznosti u neizvjesnost. Da bi ti ljudski stvorovi, imaju hrabrosti oduprijet se takozvanim vođama, koji ih vode posljednjih skoro dva vijeka iz nesreće u nesreću. Da li taj narod Balkana dobiva pravi duhovni odgoj, ili je podlegao sekti pravoslavlja, koja je izgubila kompas još u davnom srednjem vijeku, pa čak ni ne proba da nađe sebe i mjesto svom narodu, na zemlji, među ljudima i civilizovanim svijetom. U Bosni ponosnoj koja toleriše često i ludake, došljake pa iznjedri Duduka, koji zagadi čistu Bosnu, njegovim šarlatanskim izjavama i kravljim ludilom, a da ne spominjem, (jer ih ima puno) one što završiše po bjelo svjetskim kazamatima, za genocid i zvjerstva koja biše počinjena njihovim posredstvom, nad nedužnim narodom Bosne u ime srpstva. Da ne spominjem da taj narod koji sebe naziva Srbljem, nikad ne dočeka da vlada sobom, nego im vođe biše uvezeni i natureni sa strane i da im uzor uvijek biše i ostaše Rusi, narod sibirskih stepa.

Možda je to razlog što pjesnik i čovjek bistra uma, Milan Nenadić, koji poznaje dušu svog naroda opjeva i ove stihove:
Od čega globus beži čega se kultura srami time se ponose Srbi i čude što su sami …

A Lazar Manojlović nazva orgijaše iz devedesetih godina: „Zvjeri u ljudskom liku, lišeni i pameti i časti, i svega što je ljudsko“.

Danas poslije toliko presuda srpskom narodu, vođe srpstva, u ime srpstva ne prihvataju istinu pa čak ni međunarodne sudove, da je počinjen genocid.

Ovaj veliki i svjesni Srbin i čovjek, Lazar Manojlović napisa: „Mnogo godina srpskog cunamija nad Muslimanima u Srebrenici. U zemlji Bosni i Hercegovini, lijepoj za oči, a teškoj za dušu. Zasijanoj grobovima i popločanoj ranama i minama. Grobovi ostaju. Rane teško zarastaju, a mine sporo uklanjaju. Pod ovim svodom nebeskim.
Stid me!“

Jest stid ga je, jer pripada manjini, kao i Čedomir Jovanović, kao Nenad Čanak, i kao jedna mala manjina kojoj svijest radi i rasuđuje ljudski, i koji čvrsto na zemlji stoje i ne veru se nebeskim svodovima.

U ovom vremenu pandemije, koja liči na srpski duhovni odgoj, dešavaju se izazovi koji mogu zapalit Balkan, Evropu pa i svijet, jer je mnogo suvog barota dunjalukom kojem samo treba mala žiška, pa da se pandemija zaboravi.

Duduk sa Vučkom, obojica odrasli u Bosni i zadojeni svetosavljem, krenuli su putem propasti svog naroda, srpstva kojem genetski ne pripadaju. Prema svim procjenama i dešavanjima na terenu, obojici se tlo pod nogamna trese i nazire se kraj, specijalno Duduku, koji čačka mečku, ondje gdje nebi trebao. Svakako Duduk igra igru koja će ukopat ne samo njega, nego i njegove RS, koja se polahko topi kao snijeg krajem zime. Svesni preuzimaju kormilo, jer Bosni ne trebaju tri predsjednika, samo jedan, pa Duduk će završit kao predsjednik govedi na njegovoj štali ili u nekom od kazamata, a Vučko će ostat bez domovine, samo se može pridružiti Miri Marković u ruskim stepama.

Što se tiče Karadaka, oni su uvijek lutali, a to se dešava od Šćepana malog do današnjih dana. Nekad su sa srbljem nekad osjećaju da su nešto drugo, kao i njihova duhovna familija Petrovića, koja bila je zadojena karadačkim srebovanjem, gdje su njihove vladike pjevali o nekom srpstvu. Odakle to srpstvo, odkad i ko ih zarazi tom teškom bolešću. Jest, to se sve desi od prisustva lažnog cara Šćepana malog. Kako se on odjednom stvori na Cetinje u tom vremenu, pitanje je svih pitanja na koje niko ne traži odgovor, mada odgovog leži tu ispred nas.

Jedan od karadačkih vladika u pismu jednom Ruskom grofu ne pominje Karadak nego samo Srblje pa napisa: „Kao pravednim Božijim dopuštenjem, za učinjene grjehove naše, Turci zavladaše, mada ne i u potpunosti, srpskom zemljom; a naročito najmilostiviji Bog bi razljućen zbog ubistva pravednog mladog cara Uroša. Poslije toga počeše se pojavljivati izvjesni ne znam kakvi ljudi u Ćesariji i u drugim zemljama i proglašavahu se potomcima visokih porodica srpskih despota i grofova, među njima i neki Bošnjak Đorđe Branković, nazvavši se srpskim despotom“.

Desand SPC na Cetinje su sami karadačani izazvali, jer ne znaju kojem narodu pripadaju, pa me i podsjeća jedan čin karadačkih „senatora“ bir-vaktile u Bilijardi na Cetinju, gdje pro-karadački orjentisan vladika upita jednog starijeg „senatora“.

- Šta si ti, Srbin ili Kradačanin? - a on kao zapeta puška odgovori:
- Ja Boga mi, gospodaru, Srbin! - što vladiku razljuti pa ga upita:
- Kako to, junače?
- Pa bogatiji su, gospodaru, i imaju bolje da jedu - odgovori senator.

Bošnjaci dobro pamte srpsku bagru i ljudski talog, skupljen s koca i konopca, koji su žarili i palili diljem Bosne, a danas nasljednici tog zla, bi da diriguju većinskom narodu, što se neće desit.
Samo da prenesem misli još jednog svjesnog i ljudski nastrojenog čovjeka i Srbina, ne po profesiji nego po ljudskosti Vladimira Jevtića, profesora historije iz Bajine Bašte koji je napisao:
“Srbi su ubijali Bošnjake. Napadali su ih nenaoružane, mirne i iznenađene po selima i gradovima istočne Bosne u proljeće 1992. godine. Srbi iz zapadne Srbije su odlazili da pljačkaju spaljene i napuštene bošnjačke kuće, krali su njihove stvari i imovinu, prenosili ih preko Drine i preprodavali po Srbiji. Srbi su organizovali masovna sistematska silovanja bosnjačkih žena i devojčica, Srbi su klali, strijeljali, spaljivali žive ljude, bacali ih pod mostove i u jezera.“

Ovaj čovjek koji je obdaren istinom i ljudskošću napisa i ove redove:
„Mnogi Srbi su na ovaj ili onaj način učestvovali u genocidu, a gotovo se niko nije usprotivio, pa je razumljivo što se danas mnogi bore sa svojom savješću, bežeći od suočavanja sa sopstvenim nečovještvom.”

Ovakvih u Srbljima ima mali procenat, ali svakako postoje i kad govore i pišu osjeća se i vidi ljudskost, te meni ne ostaje mnogo da kažem, mada bih imao da ih dopunim.

VRHOstali prilozi:
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
» ISLAMOFOBIJA, NACISTI I GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Esad Širbegović | 28. June 2024 22:05
Ostali prilozi istog autora:
» OBMANA
08. July 2024 20:15
» SIJANINI STIHOVI
21. March 2024 23:54
» KRPI RUPU DOK JE MANJA
28. July 2023 15:10
» GDJE JE PRAVDA
10. June 2023 06:14
» IZNURENA I OPLAKANA
15. January 2023 13:14
» NISU LOŠA VREMENA, NEGO ČOVJEK
07. November 2022 14:27
» LUDI BALKANE MOJ
15. June 2022 15:15
» VRIJEME IZAZOVA
25. February 2022 17:25
» IGRA MIŠA I MAČKE
22. February 2022 21:08
» MEŠETARENJE ZEMLJOM BOŠNJAČKOM
27. January 2022 01:33
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
13. July 2021 18:47
» KAKO NAZVATI POSLJEDNJU GODINU
29. March 2021 21:33
» KORONA – ORUŽJE MOĆNIH
05. October 2020 14:33
» INTRIGA JE RAZGOVOR POGANI
04. April 2020 18:06
» SULUDI BALKAN
01. March 2020 16:01
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif