Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Čestitka povodom 28. septembra - Dana Bošnjaka
SALKIĆ: 28. SEPTEMBRA 1993. U NAJTEŽIM VREMENIMA I ISKUŠENJIMA ZA BOŠNJAČKI NAROD I NAŠU DOMOVINU, DONESENA JE HISTORIJSKA ODLUKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. September 2021. 13:09:12
RAMIZ SALKIĆ: Do početka 20. vijeka u Bosni i Hercegovini svi njeni stanovnici bili su Bošnjaci, muslimani, katolici, pravoslavci i svi su govorili bosanskim jezikom. Sile sa istoka i zapada su doprinijele da se Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici počnu izjašnjavati kao bosanski Srbi i bosanski Hrvati pod uticajem narastajuće nacionalističke propagande iz Beograda i Zagreba. Tako su nastali bosanski Srbi i bosanski Hrvati, a Bošnjaci su ostali dominantno muslimani.


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 28. 09.2021. godine, uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka.
Potpredsjednik Salkić je istakao da je 28. septembra 1993. godine u najtežim vremenima i iskušenjima za naš narod i našu domovinu, donesena historijska odluka.

- Uprkos teškoj historiji našeg naroda, koja je obilježena zabranama upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, raseljavanjima, protjerivanjima, teškim zločinima i genocidu, danas, širom svijeta, možemo slobodno i ponosno reći da smo – Bošnjaci.

Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju. Do početka 20. vijeka u Bosni i Hercegovini svi njeni stanovnici bili su Bošnjaci, muslimani, katolici, pravoslavci i svi su govorili bosanskim jezikom. Sile sa istoka i zapada su doprinijele da se Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici počnu izjašnjavati kao bosanski Srbi i bosanski Hrvati pod uticajem narastajuće nacionalističke propagande iz Beograda i Zagreba. Tako su nastali bosanski Srbi i bosanski Hrvati, a Bošnjaci su ostali dominantno muslimani.
Nakon turbulentne historije, koja je obilježena zabranama i negiranjem našeg identiteta, 28. septembra 1993. godine, drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora, koji je okupio bošnjačku intelektualnu elitu, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima i naziva maternjeg jezika - bosanski jezik. U najtežim vremenima i iskušenjima za naš narod i našu domovinu, donesena je historijska odluka.

Danas su Bošnjaci u dijelu Bosne i Hercegovine, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, uprkos presudama za genocid vojnom i političkom rukovodstvu bosanskih Srba, od onih koji ih veličaju, izloženi najgrubljem obliku diskriminacije i aparthejda u obrazovnom procesu. Sistemski se negira bosanski jezik, a Bošnjaci kao narod vrlo često se u svakodnevnoj komunikaciji izjednačavaju sa vjerskom skupinom te se nazivaju muslimani.

Dokaz je to da nacionalističke politike u našem okruženju nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, već ih žele realizirati danas u miru. Dodatna je to obaveza za sve nas da istrajemo i da sačuvamo naše ime, naš jezik i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka. Bošnjaci toga moraju biti svjesni i svoje poglede uvijek trebaju usmjeravati prema matici Bosni i Hercegovini.

Svim pripadnicima bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, susjednim državama i cijelom svijetu čestitam Dan Bošnjaka, zaključio je Salkić..Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
» DOPUNA KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 16:18
» OSMANOVIĆ: DODIK JE RATNI HUŠKAČ!
Fena | 18. October 2021 16:04
» ZAUSTAVITI SVE ONE KOJI KRŠE UN KONVENCIJU O GENOCIDU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 14:18
Ostali prilozi istog autora: