Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Komisija za slobodu vjere Rijaseta IZ u BiH:
I DALJE IMAMO NAPADE NA VJERSKE OBJEKTE, KAO I POJEDINCE I GRUPE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 27. September 2021. 14:09:01
MUFTIJA PITIĆ: Nijedna pravosudna institucija u BiH još nijedno rušenje vjerskog objekta nije osudila kao ratni zločin iako postoje sasvim dovoljni razlozi, argumenti, dokumentacije, naredbe i čitavi timovi koji su radili na tome.(Foto: Samır Jordamovıc / AA)


Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da i dalje imamo napade na vjerske objekte, fizičke i verbalne napade na pojedince ili grupe ljudi, a također je prisutna i diskriminacija u javnim ustanovama u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas predstavljen izvještaj o registrovanim slučajevima kršenja prava na slobodu vjere muslimana u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Izvještaj je predstavio predsjednik Komisije Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

"Bosna i Hercegovina je društvo u kojem osnove demokratske vrijednosti i dalje nisu na cijeni, društvo u kojem, nažalost, imamo sve više i češće govor mržnje prisutan na svim forumima, naročito na društvenim mrežama ali i u javnom diskursu i društvo koje se nikada nije oslobodilo onoga što se naziva policijska država", pojasnio je Pitić.

Izvještaj, kako je kazao, sadrži tri prijave koje su dobili, a koje je Komisija razmotrila.

"Tri su slučaja koja su nama prijavljena kao kršenje prava na slobodu vjerskog izražavanja ili vjerskih simbola pod kojim neki stavljaju čak i maramu koja nije nikakav vjerski simbol nego obaveza muslimanke koja hoće i odluči se sama na to. Imamo četiri napada na vjerske objekte, dva su fizička ili verbalna napada na pojedince ili institucije. Imamo zabilježena dva slučaja diskriminacije i jedan slučaj islamofobije", rekao je Pitić.

Istakao je da "mi nemamo demokratsku kulturu u kojoj se ljudi znaju boriti za svoja prava.

"Mi još nismo navikli na demokratske vrijednosti i to je problem zašto imamo ovako malo prijavljenih slučajeva. Sve prijave koje Komisija dobije ne moraju imati status narušavanja prava na vjersko izražavanje. I dalje imamo napade na vjerske objekte, fizičke i verbalne napade na pojedince ili grupe ljudi, diskriminacija u javnim ustanovama je također prisutna", naglasio je Pitić.

Smatra da je "drugi važan segment na koji žele ukazati kroz ovaj izvještaj odsustvo prihvatanja u pravosudnim institucijama BiH rušenja vjerskih objekata kao ratnog zločina".

"Nijedna pravosudna institucija u BiH još nijedno rušenje vjerskog objekta nije osudila kao ratni zločin iako postoje sasvim dovoljni razlozi, argumenti, dokumentacije, naredbe i čitavi timovi koji su radili na tome. Još jedan važan segment u izvještaju je sve prisutnije javno, zvanično ispoljavanje diskriminacije u javnim ustanovama", pojasnio je Pitić.

Kako je kazao, diskriminacija Islamske zajednice je sistemska stvar koja se ponavlja već deceniju.

"Imaju dva važna detalja ili faktora koji u mnogome određuju stanje vjerskih prava i sloboda. Prvi i najvažniji jeste da je čitava jedna vjerska zajednica diskriminirana od strane države. Ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH se odbija potpisati i to traje već duže vrijeme za razliku od katoličke i pravoslavne crkve koje su te ugovore potpisale", rekao je Pitić.

Prema njegovim riječima, dobro je da se smanjio broj napada na vjerske objekte.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 13. septembra 2012. godine donio odluku o formiranju Komisije za slobodu vjere, kao nezavisnog, stručnog i savjetodavnog tijela Rijaseta koja treba da pomogne Rijasetu kako bi uspješnije izvršio svoju ustavnu dužnost staranja o vjerskim pravima muslimana.Ostali prilozi:
» U FEDERACIJI BIH DANAS DAN ŽALOSTI ZBOG TRAGEDIJE U BRČKOM
Anadolu Agency (AA) | 27. October 2021 13:51
» DUNOVIĆ PORUČIO ČAVARI: SRAM VAS BILO!
Bošnjaci.Net | 26. October 2021 19:02
» SIFET PODŽIĆ OSTAJE MINISTAR ODBRANE BIH
Vijesti.ba | 26. October 2021 18:55
» REISU-L-ULEMU POSJETIO JAPANSKI AMBASADOR
MINA | 26. October 2021 15:16
» BOSANSKA PRIČA VEĆ ODAVNA NIJE SAMO PRIČA
Aziz Hurem | 25. October 2021 18:22
Ostali prilozi istog autora:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
22. October 2021 15:03