Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Velikosrpski genocid nad Bošnjacima
SREBRENICA: OBILJEŽENA 18. GODIŠNJICA OTVARANJA MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. September 2021. 13:09:30


Prije 18 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na bošnjačke žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ prisjetila se 2003. godine i susreta sa tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Billom Clintonom koji joj je, kako ističe, dao obećanje da će porodice žrtava ostati i opstati na prostorima Bosne i Hercegovine.

“Ovo je vrlo važno mjesto i ovo je dolina bijelih nišana. To je historija koja će govoriti i poslije Munire, i Kade, i Hatidže, i svih majki. Nikad niko neće moći reći i negirati da se dogodio genocid. Svaki nišan u ovoj dolini govori o sebi. Ko je, šta je i kako je. Mi majke koje smo izgubile svoju djecu nikada nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti jer nemamo pravo da opraštamo“, kazala je Subašić, koja je poslala i poruku mladima da nauče nešto iz prošlosti da bi imali bolju i sretniju budućnost.

Prisutnima, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, obratio se Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari. Istakao je da 18 godina nakon otvaranja Memorijalnog centra Potočari u Bosni i Hercegovini imamo još ekstremniju situaciju.

“Niko ništa nije naučio. Niti je Srbija išta naučila iz agresije na BiH, niti su bosanski Srbi, a nije ni međunarodna zajednica jer da jeste mi ne bismo imali i dan danas najavu i izgradnju svesrpskog svetišta, Dan srpskog jedinstva, umjesto da rade na danu svesrpskog preispitivanja politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je, na žalost, zločinačka pa i do današnjeg dana“, naglasio je Hafizović.

U podne je predviđeno otvaranje izložbe pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli“, a manifestacija će se održati u prostorijama nekadašnje fabrike akumulatora u Potočarima. Izložba je plod višegodišnjeg istraživačkog rada i kontinuiranog prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida i svjedoka genocida na trasi Marša smrti od Potočara do Nezuka.Ostali prilozi:
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» VUČIĆ - DODIK: ZAOKRET BAJE IZ LAKTAŠA
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2021 23:07
Ostali prilozi istog autora:
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
22. October 2021 15:03