Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kulturom sjećanja danas je obiljezena 28. godišnjica pogibije:
KOMANDANTI MIRALEM JUGO I HUSO IMAMOVIć SVOJOM SU ŽRTVOM POKAZALI KAKO SE VOLI DOMOVINA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 08. September 2021. 15:09:58


U organizaciji Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, Udruženja Patriotske lige BiH Nevesinje, Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH, Regionalnog Saveza udruženja boraca" Patriotske lige BiH "HNK, Udruženja Zlatnih ljiljana, i Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara na mostarskim Šehitlucima danas je obilježena 28. godišnjica pogibije ratnih komandanata, pukovnika Miralema Juge i Huse Imamovića.

Kulturom sjećanja se obratio general Sulejman Vranj, novoizabrani predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja Patriotske lige BiH sa porukom da je neophodna kultura sjećanja na sve značajne događaje u obrambeno-oslobodilackoj borbi od agresije, da je neophodno jedinstvo prenošenja kulture sjećanja na mlade naraštaja da se zlo ne dogodi i da se zlo ne ponovi jer se kontinuirano radi na propagandi razjedinjeni i uspavljivanja Bošnjaka koji su u svojoj historiji doživjeli 11 genocida. Ovo je prvi put u historiji da se mjesta pogibije naših Gazija, heroja u odbrani od planiranog genocida zvanično obilježavaju mjesta gdje su ukopani i mjesta gdje su dali svoje živote za odbranu od agresije.


Sjećanja radi budućih mladih naraštaja ovom prilikom su na naše Gazije, heroje rah. Miralema Jugu i Husu Imamovića, poginuli su 7. septembra 1993. godine na putu prema komandi 4. korpusa, gdje je Imamović trebao preuzeti komandu 47. brdske brigade, a Jugo biti imenovan na mjesto pomoćnika komandanta 4. korpusa.

S njima je poginula i Miralemova sestra Amira.
Miralem Jugo, čijim imenom je nazvana kasarna u Bijelom Polju, dao je veliki doprinos u formiranju jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u zoni odgovornosti 4. korpusa. Bio je komandant "Nevesinjskog bataljona" koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani Mostara na svim linijama fronta. Zajedno sa Midhatom Hujdurom Hujkom i nekolicinom starješina 4. korpusa planirao je vojnu akciju deblokade Mostara 30. juna 1993. godine.


Tom prilikom oslobođen je prostor od 85 do 90 km2. Bila je to najbriljantnija i najvažnija pobjeda ARBiH u cijeloj Bosni i Hercegovini, nakon koje je Armija iz odbramenenih prešla u oslobodilačke pohode.

Miralem Jugo i Huso Imamović su bili časni i ponosni sinovi ove zemlje, dobri i čestiti Bošnjaci, istinske patriote. Oni su svojom žrtvom pokazali kako se voli domovina. Sve svoje intelektualne sposobnosti, svoje vojničko znanje i umijeće stavili su u službu odbrane ovih prostora. Njihova žrtva treba da bude trajno urezana u naše pamćenje, - obraćajući se prisutnima istakao je brigadni imam Ibrahim-ef. Ćatić

Jačanje kulture sjećanja i očuvanje slobode na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine bila je osnovna poruka koju je okupljenima uputio general Armije Republike BiH Sulejman Vranj.
- Ova država je toliko velika da u njoj ima mjesta za sve. Nađimo načina da stvaramo bolju budućnost. To je ono što nam treba, - kazao je Vranj.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe dužno poštovanje prema komandantima iskazali su predstavnici brojnih institucija i udruženja: Ministarstva za pitanje boraca HNK, Skupštine HNK, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH Edin Mušić, Saveza Patriotske lige BiH, JOB-a Grada Mostara, Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu, ratni komandanti, Regionalnog odbora SDA Istočne Hercegovine itd.
Ostali prilozi:
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
» DOPUNA KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 16:18
» OSMANOVIĆ: DODIK JE RATNI HUŠKAČ!
Fena | 18. October 2021 16:04
» ZAUSTAVITI SVE ONE KOJI KRŠE UN KONVENCIJU O GENOCIDU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 14:18
» ZULFO SALIHOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Vijesti.ba | 17. October 2021 01:22
Ostali prilozi istog autora: