Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
ŠTA NAM JE VELEŽ POKLONIO
Procitaj komentar

Autor: Zlatko Serdarević
Objavljeno: 19. August 2021. 18:08:23
FK "Velež" Mostar (Foto iz 1939)


ZLATKO SERDAREVIĆ: Zanimljivo je da u kontinuitetu traje borba Veleža za ljudska prava i slobode. Nekad se radnička klasa borila za socijalnu pravdu, i jednakost, danas se Velež mora boriti za povratak na Gradski stadion pod Bijelim Brijegom koga bi svi sportski kolektivi u demokratskom društvu morali ravnopravno koristiti, a ne da bude ekskluzivitet samo jednog. Velež mora paralelno kreirati svoju politiku kako na sportskom polju, ali jednako tako ustrajno i po svaku cijenu izboriti se za povratak na stari zeleni tepih. To mu je obaveza upravo jer je simbol cijelog i cjelovitog grada. Nema sumnje da većina građana očekuje takav ishod i da žele gledati dva gradska tima HŠK Zrinjski i FK Velež kako se nadmeću u fer i korektnoj igri pod Bijelim Brijegom, međutim dvije vodeće stranke ni po koju cijenu ne žele priuštiti to zadovoljstvo navijačima jer bi time otpočeo proces normalizacije života i prodor demokratskog uređenja grada po uzoru na evropske metropole.
Od davne 1922. godine kada je formiran pa sve do danas Velež istrajno trasira stazu boljeg, humanijeg i pravednijeg svijeta, a njegova zvijezda je upravo simbol tog dalekog ali dodirljivog cilja. Generacije ličnosti koje je ta ideja spajala i pored brojnih scila i haribda ovapločenih u nizu nekadašnjih i ovovremenih proganjanja,šikaniranja, zatvaranja, oduzimanja imovine, uspjele su sačuvati dostojanstvo i smanjiti distancu do snenog cilja. Sa tako snažnom i polivalentnom ulogom, nadomak jubileja od punog vijeka, Velež postaje simbol, ideja i smisao, sve u isto vrijeme. Postati simbol je vrlo složen proces a u osnovi to znači da mu je društvo pripisalo i nakon dužeg vremenskog toka ovjerilo relizaciju značajne istorijske uloge. Time dolazimo do spoznaje o značaju Veleža za ostvarenje civilizacijskih vrijednosti kroz istorijske mijene odnosno društveno političke sisteme. Sublimirajući i analizirajući cjelokupnu golgotu kroz koju je ovaj klub prošao mogu se vrlo jasno uočiti pulsacije destrukcija i pritisaka sistema usmjerenih protiv grčevite borbe kluba za pravednije i demokratskije društvo, zaštitu ljudskih prava i sloboda. Sagledaju li se slojevi tih kontradiktornosti dvaju strana, od osnivanja za minulih deset decenija, nije se u značajnoj mjeri promijenio taj polaritet, premda se bilježe pomaci u pozitivnom smjeru.

Umjesno je upitati šta u suštini znači posljednji izuzetan uspjeh Veleža u Konferencijskoj ligi u okrilju UEFA Evropske lige? Otkud toliko oduševljenje prijatelja i simpatizera uz armiju vjernih i standardnih navijača Rođenih?

Velež je danas ugroženi simbol koji se mora sačuvati poput najdraže i najintimnije relikvije koja se drži uz tijelo, blizu srca. Poistovječivanje s njim je dakle odbrana svake individue koje generira grčevitu borbu za opstanak, odbranu dostojanstva i konačno identiteta. Ta krucijalna vrijednota Veleža - njegova multinacionalnost i kosmopolitizam su dvije konstante na kojima je utemeljen i fundiran prije punog vijeka. Kako je grad Mostar na istim vrijednostima satkan time je nastalo prožimanje i međusobno preslikavanje.

Zanimljivo je da u kontinuitetu traje borba Veleža za ljudska prava i slobode. Nekad se radnička klasa borila za socijalnu pravdu, i jednakost, danas se Velež mora boriti za povratak na Gradski stadion pod Bijelim Brijegom koga bi svi sportski kolektivi u demokratskom društvu morali ravnopravno koristiti, a ne da bude ekskluzivitet samo jednog. Velež mora paralelno kreirati svoju politiku kako na sportskom polju, ali jednako tako ustrajno i po svaku cijenu izboriti se za povratak na stari zeleni tepih. To mu je obaveza upravo jer je simbol cijelog i cjelovitog grada. Nema sumnje da većina građana očekuje takav ishod i da žele gledati dva gradska tima HŠK Zrinjski i FK Velež kako se nadmeću u fer i korektnoj igri pod Bijelim Brijegom, međutim dvije vodeće stranke ni po koju cijenu ne žele priuštiti to zadovoljstvo navijačima jer bi time otpočeo proces normalizacije života i prodor demokratskog uređenja grada po uzoru na evropske metropole.

Velež 2021

Umjesno je upitati šta u suštini znači posljednji izuzetan uspjeh Veleža u Konferencijskoj ligi u okrilju UEFA Evropske lige? Otkud toliko oduševljenje prijatelja i simpatizera uz armiju vjernih i standardnih navijača Rođenih?
Velež je danas ugroženi simbol koji se mora sačuvati poput najdraže i najintimnije relikvije koja se drži uz tijelo, blizu srca. Poistovječivanje s njim je dakle odbrana svake individue koje generira grčevitu borbu za opstanak, odbranu dostojanstva i konačno identiteta. Ta krucijalna vrijednota Veleža - njegova multinacionalnost i kosmopolitizam su dvije konstante na kojima je utemeljen i fundiran prije punog vijeka. Kako je grad Mostar na istim vrijednostima satkan time je nastalo prožimanje i međusobno preslikavanje.


Od Colerejna (Sjeveran Irska), preko AEK-a (Grčka) do IF Elfsborga (Švedska), u tri pretkola Europa Conference League, Velež je pokrenuo region u slavu ne samo sportskog uspjeha. Šta je to bitno uticalo da su Mostarci zadobili povjerenje i stekli simpatije veoma velikog broja navijača drugih klubova? Vjerovatno spoznaja o sudbini Veleža tokom posljednjeg rata i nagli uspon u astralne visine evropskog takmičenja. Ta solidarnost došla je u pravi čas i značila je ogromnu podršku ne samo kratorima igre nego i rukovodstvu koje veoma ozbiljno i temeljito profiliše Velež vračajući mu poljuljanu slavu. U tome je zasigurno znatnu ulogu odigrala i blistava tradicija ranijih generacija čije vrijednosti su kulminirale tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tad je Velež blistao u svim elementima jer su im vrhunski stručnaci pripisivali da igraju najbolji, najefikasniji, najproduhovljeniji i najfer fudbal. Jednostavno nazvani su Šarmeri s Neretve.

Upravo taj eho je sad postajao sve jači i osjetilo se kvalitativno uzdizanje ove generacije i svaki uspjeh predstavljao je satisfakciju zbog pretrpljene nepravde tokom devedesetih godina.
Radost i sreća koje su nam Rođeni pružili tokom nastupa u Konferencijskoj ligi UEFA teško da se mogu porediti sa bilo kojom okrijepom i oduševljenjem izazvanim nekim ranijim događajem. Ovo je predstavljalo duševo relaksiranje i oslobađanje, skidanje bremena potištenosti zbog društvenih devijantnosti i nadu u mogučnost postizanja dobrih rezultata ne samo u sportu nego i na drugim društvenim poljima, u ekonomiji, kulturi, prosvjeti, zdravstvu...

VRH



Ostali prilozi:
» TREZOR - LAŽ GEBELSOVSKE TV SRNE I RISTA ĐOGA
Sejo Omeragić | 26. September 2022 13:29
» LITERARNI VELIKANI GOVORA MRŽNJE – SALMAN RUŽDI
Šemso Agović | 25. September 2022 15:00
» LETI PATKA, LETI GUSKA, OVA ZEMLJA BIT ĆE BOSANSKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. September 2022 14:55
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
Emir Ramić | 22. September 2022 21:17
» BOŠNJACI IZMEĐU BERLINSKOG KONGRESA I DAYTONSKOG SPORAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2022 16:05
» U OKTOBRU BUDIMO PRECIZNI KAO ŠVAJCERSKI SAT
Mr. Milan Jovičić | 20. September 2022 21:49
» OPERACIJA SRBIGUZ
Said Šteta | 18. September 2022 16:42
» BIH HOBOTNICE SIGURNIJE NEGO NATO PODMORNICE
Zijad Bećirević | 18. September 2022 14:37
» APARTHEID U NEUMU
Prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2022 16:21
» PORAZ PUTINA U UKRAIJINI JE PORAZ OKUPATORSKE POLITIKE
Božidar Proročić | 17. September 2022 15:46
» PISMO ZORANU MILANOVIĆU, KOMŠIJI S OTROVNIM SPREJOM I VATRENIM PLAMENOM IZ USTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2022 01:32
» DEMITOLOGIZACIJA EURO(PO)CENTRIZMA
Dr. Sead Alić | 15. September 2022 13:52
» NOVA MAT(R)ICA
Dr. Mesud A. Ramić | 14. September 2022 16:15
» KONAČNI VELIKOSRPSKI STRATEŠKI CILJ JE BOSNA BEZ BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 13. September 2022 14:55
» OD MINI ŠENGENA PREKO OTVORENOG BALKANA DO SRPSKOG SVETA
Zijad Bećirević | 13. September 2022 13:54
» SVIJET SE TREBA SPREMITI ZA DAN POSLIJE SUTRA!
Fikret Mehović | 13. September 2022 13:42
» RUSKA DOGMA NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 10. September 2022 15:40
» GOVORITI ISTINU MA KAKO GORKA BILA
Dr. Fahira Fejzić Čengić | 09. September 2022 14:26
» INTELEKTUALCI ŠKOLSKE ULICE
Said Šteta | 09. September 2022 14:11
» CHRISTIAN SCHMIDT NIJE BOG
Zijad Bećirević | 06. September 2022 19:13
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif