Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Premijera dokumentarnog filma 10. augusta
ZLOGLASNI SRPSKI PANTERI U JANJI ŽELE SPRIJEČITI PREMIJERU FILMA 'UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU' REŽISERA AVDE HUSEINOVIĆA
Autor: Hayat
Objavljeno: 05. August 2021. 22:08:10


Dokumentarni film 'Ubijeni prirodnom smrću' režisera Avde Huseinovića, koji govori o ratnim zločinima nad Bošnjacima Bijeljine i Janje tokom aprila 1992 godine, konačno će doživjeti svoju premijeru.

I pored svih zapisa, snimaka i svjedočenja preživjelih na području Semberije, odnosno Bijeljine i Janje o zločinima koje su preživjeli, zloglasno ‘Udruženje veterana’ “Garda-Panteri zahtijeva od nadležnih organa i produkcije “Podrinja medija” da se film “Ubijeni prirodnom smrću” ne pušta u javnost.

Kako su naveli pripadnici ove zločinačke paravojne jedinice koja stoji iza nekih od najstravičnijih zločina u Semberiji nad nesrpskim stanovništvom, ovaj film je usmjeren protiv boraca “Vojske RS u Semberiji i srpskog naroda na ovim prostorima”.

U filmu se pominje na desetine pa i na stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Janje i Bijeljine, pa pitamo producente gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka, zašto nisu slikali grobove kad su pravili film?, – navode u svom kvazisaopštenju.


Ističu da se u filmu pominje i zlogalsna “Garda Panteri”, te navode da ne postoji niti jedna istraga protiv ijednog pripadnika ove zločinačke paravojne jedinice.

Predsjednik ovog opskurnog udruženja Petar Cvijetinović je naveo u nebulozama da se u filmu pojavljuje priča o logoru Batković gdje se teško terete skoro svi viđeniji Srbi iz tog vremena iako su svi osumnjičeni za logor Batković oslobođeni.

U sudu u Bijeljini dokazano je da nije bilo ni ubistava ni mučenja u logoru Batković – poručio je Cvijetinović.

Inače, treba naglasiti Cvijetinoviću, koji to sigurno zna, da je kroz logor Batković prošlo više od 4.000 logoraša iz cijele države. Ubijeno je najmanje 80 zarobljenika, a na desetine njih je fizički i seksualno zlostavljano.

Inače, zapovjednik ove paravojne jedinice koja se silno trudi, da prikrije sve razmjere zločina koji su počinili za vrijeme agresije u BiH i što je dokumentovano, bio je Ljubiša Savić, zvani Mauzer, protiv kojeg postoje brojna svjedočenja o zlodjelima u Bijeljini.

Podsjećamo, Mauzer je ubijen 2000. godine u Bijeljini, a za to ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale.

Inače, prvi čovjek PODRINJEMEDIA I TV PODRINJE Vahidin Mulamustafić je odlučio da se svjetska premijera ovog dokumentarnog filma upriliči 10. avgusta 2021.godine u Domu kulture u Janji.

Treba naglasiti da je ovo prvo filmsko ostvarenje koje svjedoči o ratnim zločinima na prostoru Bijeljine i Janje i temelji se na relevantnoj arhivskoj građi Haškog tribunala, nacionalnih, regionalnih sudova, te svjedočenju preživjelih svjedoka zločina. (Aldin Tiro)Ostali prilozi:
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
» DESETA GODIŠNJICA SMRTI BH. KNJIŽEVNIKA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:28
Ostali prilozi istog autora: