Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stranka pravde i pomirenja odgovorila poslanicima Demokratske Crne Gore, da se osude i kvalifikuju svi masovni zločini iz Drugog svjetskpog rata u CG
ZAŠTO JE PREDLOŽENA REZOLUCIJA IZOSTAVILA MONSTRUOZNIJE ZLOČINE I VEĆE POKOLJE NAD BOŠNJAČKIM STANOVNIŠTVOM U CRNOJ GORI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. July 2021. 02:07:48
Ono što nikako ne možemo ostaviti po strani jesu pitanja, zašto je predložena rezolucija izostavila monstruoznije zločine i veće pokolje koji su se desili nad bošnjačkim stanovništvom u Crnoj Gori, i predstavlja li ova inicijativa Demokrata znak da ćemo svaka dva mjeseca slušati neumjesne rasprave, manipulaciju žrtvama i ciljano podgrijavati međunacionalne tenzije koje za cilj imaju skupljanje jeftinih politički poena?


Najava poslanika Demokratske Crne Gore upućivanja “prijedloga razolucije o genocidu u Pivi kada je 1943. godine prema podacima koje su iznijeli ubijeno 1290 civila, od čega oko 550 djece, kao i u Velici kada je 1944. godine ubijeno 550 civila”, loš je i pogrešan pokušaj institucionalnog obilježavanja ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore u njenoj modernoj historiji.
Uzimajući u obzir pijetet samih žrtava nećemo tretirati pravnu kvalifikaciju zločina iako je vidljivo politikantstvo u samom nastupu poslanika Demokratske Crne Gore, ali taj segment ćemo ostaviti historičarima.

Ono što nikako ne možemo ostaviti po strani jesu pitanja, zašto je predložena rezolucija izostavila monstruoznije zločine i veće pokolje koji su se desili nad bošnjačkim stanovništvom u Crnoj Gori, i predstavlja li ova inicijativa Demokrata znak da ćemo svaka dva mjeseca slušati neumjesne rasprave, manipulaciju žrtvama i ciljano podgrijavati međunacionalne tenzije koje za cilj imaju skupljanje jeftinih politički poena?

Jesu li to Demokrate odustale od svoje politike izazivajući nemir i gorčinu svojim postupcima i širom otvarajući vrata novoj kampanji podjela u crnogorskom društvu?

Jer kako drugačije objasniti nastupe, izlaganja, amandmane i poruke koje su vaši poslanici uputili prilikom definisanja i usvajanja rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, ali i svi ostali zločini na teritoriji bivše Jugoslavije bez izuzetka?

Nismo primjetili u javnom diskursu da je neko iole relevantan javnosti negirao ili relativizirao monstruozna ubijanja civila u Pivi ili Velici da bi vam to bio povod za inicijativu i za nedosljedan stav i namjeru da se u Skupštini Crne Gore tretiraju samo zločini počinjeni u Pivi i Velici a ciljano izostave oni u Bukovici i Šahovićima kao i svi drugi zločini počinjeni na teritoriji Crne Gore.

S obzirom da je namjera nacifašističkog četničkog pokreta istrebljenja Bošnjaka Limske doline i pljevaljskog sreza nepobitno utvrđena sudskim presudama tokom procesa četničkom đeneralu Draži Mihajloviću potkrijepljenih relevantnim dokazima, prije svega izvještajima komandanta četničkih jedinica za Crnu Goru i Sandžak Pavla Đurišića kojima je obavjestio đenerala Mihajlovića o detaljima krvavog zločina navodeći da je tokom akcije svirepo ubijeno, poklano, spaljivano i zvijerski ubijeno preko 8.000 civila - djeca, žene i stari od čega je skoro 60 % žrtava bila mlađe od 14 godina - imenom i prezimenom i da je zauzeti prostor u potpunosti eliminisano svo bošnjačko stanovništvo što potvrđuje Đurišić u svom izvještaju u kojem između ostalog kaže:

"Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza (Pljevlja, Foča i Čajniče) su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena.
Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti."
Prije toga četničke horde su izvršile pokolj u Bijelom Polju svirepo ubivši 1.000 bošnjačkih civila (preko 50% djeca do 14 godina).
Ima li krvavijeg i monstruoznijeg zločina da je počinjen na teritoriji Crne Gore u njenoj historiji, i ako se već tretiraju zločini počinjeni u Crnoj Gori, zašto je izostavljen najkrvaviji i najbrutalniji od svih?!

Kako to da su kolege iz Demokratske Crne Gore previdjele ove činjenice naročito imajući u vidu da je ono malo Bošnjaka koje se vratilo na područje Bukovice poslije Drugog svjetskog rata početkom ’90-tih tačnije od 1992. do 1995. godine ponovo našlo na meti istih ideoloških falangi koje su u tom periodu završile 'posao' zločinaca Đurišića i uz primjenu identičnih metoda ponovo etnički opustošili Bukovicu ubijajući, mučeći i protjerujući i ono malo bošnjačkih civila koje je živjelo na tom području!?

Dodatni motiv da genocid u Bukovici i Pljevljima kako onaj iz 1943. tako i zločine 92-95 tretiraju barem podjednako ako već nisu našli za shodno da ih uzmu kao primarni primjer je činjenica da smo suvremenici posljednjih dešavanja, da su zločinci i nalogodavci još uvijek nekažnjeni i da je obaveza crnogorskog društva i države da taj i druge zločine rasvjetli i procesuira ako želi postati punopravna članica EU.

Uporedo sa navedenim zločinima nije li mjesto i Šahovićima na toj listi brutalnih egzekucija civila koji su imale samo jedan 'grijeh' - etničku pripadnost, Srbima iči Bošnjacima sasvim svejedno.

Ukoliko vam je zaista namjrera da odate počast i zašitite pijetet civilnih žrtava iz novije crnogorsle historije pozivamo vas da uvrstite sve velike zločine počinjene na teritoriji Crne Gore, da formirate parlamentarnu komisiju koja će uz saradnju sa strukom definisati iste i da insistirate na uvođenju tih činjenica u obrazovni program kako bi bile opomena i nauk budućim generacijama da zlo nikada ne donosi ništa dobro i da žrtve prije ili kasnije postaju svi koji žive na ovim prostorima ali i kao snažan branik antifašizma crnogorskog društva i na taj način promovišete pobjede a ne podjele jer u suprotnom vaš slogan ostaje mrtvo slovo na papiru u pusti politički pamflet.

Mi kao stranka vjerujemo da ćete ostati dosljedni sebi i ispraviti vjerujemo nehotičnu grešku.

Usvajanjem rezolucije koja tretira sve zločine nacifašizma Skupština Crne Gore potvrdiće svoju snažnu volju i riješenost da se doprinese utvrđivanju pune istine o nacifašistički i etnički motivisanim zločinima kako se tragična stradanja ljudi, etničkih, vjerskih i drugih grupa nikada i nigdje nebi ponovila. U suprotnom, selektivnim tretiranjem zločina otvorićete vrata novim podjelama u Crnoj Gori, piše u saopćenju Stranke pravde i pomirenja, koja je članica parlamentarne koalicije “Crno na Bijelo”.



Ostali prilozi:
» ELDIN ELEZOVIĆ - MAGISTAR GENERACIJE 2020
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 16:48
» SJEĆANJE NA GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI
Eset Muračević | 29. July 2021 17:57
» BOSS PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MILORADA DODIKA
Bošnjaci.Net | 29. July 2021 13:17
Ostali prilozi istog autora: