Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Memorijalni centar Srebrenica
NEKAŽNJIVOST ZA GENOCID REZULTAT NEZAINTERESOVANOSTI TUŽILAŠTVA BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 16. July 2021. 14:07:09
"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikada nije pokrenulo niti jednu istragu za krivično djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, protiv osoba koje javno i otvoreno negiraju genocid, te vrijeđaju žrtve i porodice žrtava genocida", navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.


Iz Memorijalnog centra Srebrenica pozvali su glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić da predoči javnosti izvještajem o učinjenom napretku ka utvrđivanju odgovornosti za genocid u Srebrenici, postignute rezultate u istragama i procesuiranju odgovornih, navodeći da nekažnjivost za genocid u Srebrenici ohrabruje negatore genocida na otvoreno djelovanje protiv žrtava i njihovih porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kako je moguće da je u genocidnoj operaciji u julu 1995. godine učestvovalo na hiljade pripadnika vojske, policije, opštinskih službenika, stranih dobrovoljaca, a da je broj presuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine protiv civilnog stanovništva iz jula 1995. godine ispod 100 osoba - i to na svim sudovima, uključujući onaj u Hagu, pa i onaj u Beogradu. U srazmjeri između veličine zločina i broja žrtva genocida u Srebrenici jasno se upućuje da se u ovom slučaju bilježi najveći stepen nekažnjivosti počinitelja u odnosu na druge zločine počinjene u ratovima devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije", pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Smatraju da dok svi u međunarodnoj i domaćoj javnosti govore o potrebi donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, dosadašnja praksa upućuje da takav zakon neće imati ko da provede i sankcioniše negatore, čak i da isti bude donesen. Porodice ubijenih u srebreničkoj genocidnoj operaciji i dalje su izložene diskriminaciji i zlostavljanju od strane esktremističkih organizacija, lokalnih vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska, bez ikakve reakcije državnog tužilaštva.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikada nije pokrenulo niti jednu istragu za krivično djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, protiv osoba koje javno i otvoreno negiraju genocid, te vrijeđaju žrtve i porodice žrtava genocida", navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pozivaju i Tužilaštvo BiH da se konačno posveti poslu utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine, otkrivanju lokacija masovnih grobnica i dokazivanju jasne veze političke i vojne hijerarhije režima entiteta RS sa logorima i grobnicama od Prijedora do Foče.

"Sa žaljenjem možemo konstatovati da je u proteklih nekoliko godina proces krivičnog gonjenja za genocid, zločine protiv čovječnosti i druga ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u praktičnom smislu prestao da postoji. Masovne ubice slobodno šetaju gradovima i selima u istočnoj Bosni, uključujući i one o kojima Tužilaštvo BiH ima ili može vrlo lako dobiti podatke od Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu", navodi se u saopštenju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Dodaje se da porodice ubijenih u julu 1995. godine nikada nisu dobile odgovor o tome šta se učinilo sa slučajem Radovana Viškovića, premijera entiteta RS-a, za koje su istraživači i novinari iznijeli tvrdnje da je učestvovao u genocidu kroz logističku podršku asanaciji i kopanju masovnih grobnica.

"Hoće li konačno dobiti informaciju - da li je Tužilaštvo istražilo te navode i šta je otkriveno? Trenutna tišina samo upućuje na to da su predmeti poput ovog stavljeni u ladicu, bez epiloga - ni za počinitelje, ni za žrtve", navodi se u saopštenju.Ostali prilozi:
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
» DESETA GODIŠNJICA SMRTI BH. KNJIŽEVNIKA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:28
Ostali prilozi istog autora: