Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U organizaciji Foruma Bošnjaka Sjeverne Makedonije
SKOPJE: KOMEMORACIJOM OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 13. July 2021. 17:07:24


U Skopju je 10. jula, u organizaciji Foruma Bošnjaka Sjeverne Makedonije održan komemorativni skup obelježavanja 26 godina od Genocida u Srebrenici. Skup je održan u sali SO Čair.

Komemorativnom skupu su prisutvovali akademik Ferid Muhić, predsjednik opštine Čair Visar Ganiju, predsjednik opštine Petrovec, Borče Mitevski, kao i mnogi intelektualci širom Sjeverne Makedonije.

U ime Koalicije Vakat komemorativnom skupu su prisutvovali predsjednik DSB-a Rasim Demiri, poslanik Bahrim Šabani, bivši poslanik Ćerim Bajrami i savjetnik ministra Eldis Abazi.Akademik Muhić je imao jako zapaženo predavanje, s akcentom na mnoge napore počinioca genocida, inspirisanog i podržanog od SANU i ondašnjeg srpskog režima iz Beograda, kako je kazao, u sveopštoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, 1992 - 1995. godine, da sakriju odgovornost i da relativiziraju i međunarodne presude. Govorio je da je i opšta tendencija da se spominju samo žrtve a ne i počinioci.
Imali smo takođe priliku i mi iz R. Kosovo da se obratimo prisutnima.Naglasili smo, između ostalog, i usvajanje Rezolucije o osudi Genocida u Srebrenici u Skupštini Republike Kosovo, čiji je osnovni tekst pripremljen od strane predstavnika Koalicije Vakat godinama unazad, a sada ponovo bio predložen na usvajanje aktuelnom skupštinskom sazivu.

Prisutnima se se obratili i predsjednici spomenutih opština iz R. Sjeverne Makedonije. Od strane predsjednika opštine Čair za danas je najavljen i 'marš mira' do mjesta na kojem se radi na podizanju spomenika žrtvama Srebrenice.

Zahvaljujemo se rukovodstvu Foruma Bošnjaka RSM na pozivu da učestvujemo u ovom podsjećanju na planetarnu tugu za Genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici, u par dana oko 11. jula 1995. godine.

border=0 width="680">


Ostali prilozi:
» VRAĆANJE ISLAMU: U MINHENU MILUN POSTAO MALIK
Bošnjaci.Net | 17. September 2021 16:56
» OGLASILE SE PRAVNE ZASTUPNICE EDINA VRANJA
Vijesti.ba | 17. September 2021 15:02
» DESETA GODIŠNJICA SMRTI BH. KNJIŽEVNIKA NEDŽADA IBRIŠIMOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:28
Ostali prilozi istog autora: